Slovenci Hrvatom prevzeli čokoladni rekord! | Zgodbe o naši super hrani

Slovenci Hrvatom prevzeli čokoladni rekord!

Čokoladni park, čokoladni živ žav, tovarna čokolade, čokoladni trg in pravljična hišica iz kar dvesto kilogramov čokolade… Vse to so bili aduti pravkar zaključenega Festivala čokolade v Radovljici. A kaj bi lahko obiskovalce pritegnilo bolj kot svetovni rekord?

Neuničljiva Guinnessova knjiga rekordov je po novem namreč bogatejša za posebej sladek rekord, ki smo ga svetu prispevali prav Slovenci. V Radovljici so za potrebe festivala v režiji čokoladnice Cukrček izdelali največjo čokolado na svetu, ki je po neuradnih podatkih merila neverjetnih 142,32 kvadratnega metra, tehtala pa poldrugo tono!

Festival čokolade je letos v Radovljici potekal že petič. Čokolada velikanka, katere prvi košček si je odškrnil premier Miro Cerar, je rekorderski naslov vzela lanski Hrvaški tablici, ki se je bohotila ‘le’ do dimenzij 102,43 kvadratnega metra. Ponoči je sicer prišlo do manjšega zapleta, saj je novopečena radovljiška rekorderka nekoliko razpokala, a so slaščičarski mojstri do šestnajste ure, ko je britanska komisija opravila uradno meritev, napako uspeli popraviti.

Slovenski mediji so sicer vsi po vrsti poročali, da Guinnessova pravila za uradno zakoličenje rekorda zahtevajo, da je velikanka tudi v celoti pojedena. A kot so nam povedali v čokoladnici Cukrček, so novinarji pri tem preresno vzeli nedolžno šalo britanske komisije, ki se je prav res namuznila v tej smeri. Uradni rekord je bil postavljen že v petek po uradni meritvi legendarne čokolade, kateri se je po neuradnih ocenah na festivalu čudilo vsaj 50,000 obiskovalcev. Večji del so jo s slastjo tudi snedli, ostalo pa je kakih deset odstotkov, ki so ljubiteljem rekordov že na voljo v trgovinah čokoladnice Cukrček.


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem