Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani | - Ivan Drev

Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani

INTERVJU – Ivan Drev, direktor KZ Šaleška dolina

Začetki vaše ekološke zgodbe segajo v leto 2009. Nam lahko poveste, kako ste začeli, v čem ste bili takrat prvi in kje ste danes?

Začeli smo leta 2009 z idejnimi zasnovami in oblikovanjem marketinškega spleta. Aktivirali smo tričlansko ekipo študentov, ki so sprejeli izziv in nam utrli uspešno začetno pot, ki še vedno traja in se izboljšuje. Z inovativnim pristopom sledenja preko QR-kode smo bili prvi na tem področju. Potrošniku smo s sledenjem eko mesa nudili preglednost, varnost ter zaupanje glede izvora mesa in podatke o lastniku živali, veljavnosti eko certifikatov in seveda lokaciji kmetije.

Pod blagovno znamko Ekodar ponujate domače, kakovostno goveje meso iz ekološke reje. Kako se ekološka govedina razlikuje od neekološke?

Tu velja načelo »manj je več«. Meso pašnih živali je dragocenejše od tistega iz pretežno hlevske reje.

Meso je bolj pusto in vsebuje do trikrat manj maščobe. Je manj kalorično in vsebuje tudi do štirikrat več vitamina E. Je bogat izvor vitamina B12 in niacina ter železa, kar je zelo pomembno za otroke in odraščajočo mladino. Eko meso ima visoko vsebnost omega 3 maščobnih kislin.

O sistemu sledljivosti ste že spregovorili. Ali vzporedno s tem poteka tudi nadzor kmetij, ki so v vašem sistemu odjema?

V KZ Šaleška dolina imamo ustanovljeno Skupino proizvajalcev za eko rdeče meso, kjer imamo s pogodbami točno določena pravila poslovanja in se jih tudi striktno držimo. Zastavljeno imamo sledenje živali od reje, transporta, zakola, predelave in trženja do končnega kupca. Kot organizator smo fizično prisotni pri odkupu in distribuciji do kupcev, trgovine in končnih kupcev.

Vsi se strinjamo, da z nakupom lokalno in ekološko pridelanih živil skrbimo za svoje zdravje, podpiramo domačega slovenskega kmeta in prispevamo k ohranjanju narave. Se strinjate, da v Sloveniji, glede na velikost naše dežele, lokalno pomeni pravzaprav slovensko?

Absolutno se strinjam in Slovenci bi morali še bolj posegati po naši kakovostni hrani, ko veš, kaj ješ.

Pri jabolkih in blagovni znamki Slodar ste se odločili za integrirano pridelavo. Lahko pojasnite razliko med integrirano in ekološko pridelavo in zakaj se niste odločili za slednjo?

Moram vas popraviti. Skoraj 40 let smo bili zavezani integrirani pridelavi, od lani naprej pa imamo že 3 ha eko jabolčnih nasadov. V roku dveh let bomo prisotni v prodaji z eko jabolki, eko 100-% jabolčnim sokom in eko jabolčnim kisom. Eko nasade bomo širili tudi v prihodnje, ko bomo menjali amortizirane obstoječe nasade.

Trend ekološko ozaveščenih potrošnikov v Sloveniji je v porastu. Ali s svojo ekološko blagovno znamko lahko sledite večjemu povpraševanju po ekoloških izdelkih in na kakšen način? Z vključevanjem novih kmetij ali s povečevanjem kapacitet obstoječih?

Veseli smo vse večjega povpraševanja po kakovostnem eko mesu, ki ga zagotavljamo z vse večjim krogom eko kmetij. Povečevanje kapacitet na obstoječih kmetijah pa je omejeno, ker vemo, da eko reja ne more iti v smeri intenzifikacije pridelave, kvečjemu optimizacije.

Kako poteka vaš sistem oskrbe vrtcev, šol in drugih javnih ustanov z ekološkimi izdelki? Katere ustanove so vključene in koliko časa že?

Zadovoljni smo z odzivom javnih zavodov, tj. šol in vrtcev. Oskrbujemo jih že deset let, preko javnih naročil, po sistemu kratkih verig. Tukaj pa nas žalosti, ko se na trgu pojavljajo tudi nepoštene prakse, ki ponujajo zavodom nekakovostno blago po nižjih cenah, tako da se človek vpraša, ali je meso sploh eko. Pri teh subjektih bi odgovorni organi morali poostriti nadzor in jih bolj striktno sankcionirati. S tem bi preprečili nepoštene prakse, ki mečejo slabo luč tudi na ostale, ki skrbimo za pošteno in transparentno poslovanje.

Ali so med vašimi odjemalci tudi gostinci? Kako vidite slovensko gastronomsko ekološko ponudbo?

Žal je gostincev malo, ker še niso začutili dodane vrednosti, oziroma potrošniki premalo zahtevamo, da se nam ponudita kakovostni slovenska govedina in teletina.

Gastronomi so velikokrat močni samo v besedah, v realnosti je pa vse drugo. Drugače bo, ko bo gostinec pred stranko prinesel zapakiran kos eko mesa in ga pred njo odprl ter ga odnesel v kuhinjo na pripravo. Podobno kot naredijo z vinom in ostalo pijačo.

Ali je prihodnost ekološkega kmetijstva v svetu in v Sloveniji svetla?

Seveda je, ljudje se vse bolj zavedamo, da je kakovostna hrana le bolj pomembna kot ostale na zunaj bleščeče se dobrine, ki pa ne prinašajo dolgoročnega zadovoljstva.


Sorodni članki

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...

Potrošniki zaupamo oznaki ekološko

Ekološka pridelava je oblika in način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle. Ta način minimizira človekov vpliv na okolje in obratuje tako naravno, kot je mogoče. Hrana, ki je pridelana, predelana in porabljena v lokalnem okolju, je zaradi svežine kakovostnejša…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem