Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
POMEMBNO OBVESTILO - PRELOŽITEV ROKA PLAČILA PO ODLOČBAH za promocijo SADJA. Preberite tukaj >

Sirotka – naša prioriteta in prioriteta mlekarske industrije

Sirotka je sicer stranski proizvod v mlekarski industriji, vendar se zaradi ugodne hranilne sestave vse pogosteje uživa in dodaja različnim živilom. Poleg mlečnega sladkorja vsebuje tudi kakovostne beljakovine, vitamine in minerale, vključno s kalcijem. Zaradi lahke prebavljivosti in malo kalorij je primerna za vsakodnevno uživanje. Vsebuje tudi vitamine, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, kar je pomembno predvsem v prihajajočih mrzlih dneh.

HRANILNA SESTAVA SIROTKE

Sirotka je rumenozelenkasta tekočina, ki nastane po izdelavi sira. Predstavlja vodo s sirotkinimi beljakovinami, laktozo in drugimi hranili. Sestava in lastnosti sirotke so odvisne od tehnologije izdelave sira. Kisla sirotka ima v primerjavi s sladko nekoliko višjo vsebnost mineralov ter manjšo vsebnost laktoze, saj mlečnokislinske bakterije del laktoze pretvorijo v mlečno kislino. Tako sladko kot kislo sirotko odlikuje nizka vsebnost maščob. Energijska vrednost kozarca sirotke (250 ml) je približno 260 kJ (63 kcal), od te večina izvira iz naravno vsebovanega mlečnega sladkorja – laktoze. Sirotka vsebuje tudi izredno kakovostne beljakovine, od vitaminov pa predvsem riboflavin in vitamin B12. Kot je značilno tudi za druge mlečne izdelke, je tudi sirotka vir kalcija in fosforja. Navedena hranila vsebuje tudi sirotka v prahu, v kateri pa so na račun odvzete vode količine hranil ustrezno višje.

VSE POGOSTEJŠA SESTAVINA ŽIVIL

Z naraščanjem proizvodnje sira se povečujejo tudi razpoložljive količine sirotke, zato je prioriteta mlekarske industrije iskanje različnih načinov njene uporabe. Sirotka se lahko uživa samostojno, zelo zanimiva pa je tudi za nadaljnjo uporabo v živilski industriji. Najdemo jo v različnih napitkih in namazih ter v pekovskih izdelkih, npr. kruhu. V živilih, ki jim je dodana, prispeva k izboljšanju njihove hranilne vrednosti, predvsem z vidika vsebnosti kakovostnih beljakovin, laktoze in kalcija.

SIROTKA ZA IMUNSKI SISTEM, KOŽO IN MIŠICE

Zaradi kakovostnih beljakovin, naravno prisotnega mlečnega sladkorja (laktoze) ter nekaterih vitaminov in mineralov velja sirotka za živilo z visoko hranilno vrednostjo in ugodnim vplivom na naše zdravje. Sirotko lahko vključimo v obroke kot sestavino pri pripravi sadnih in zelenjavnih napitkov, žit za zajtrk, kruha in podobno ali pa jo uživamo samostojno.

Uživanje sirotke je priporočljivo tudi v zimskem času, saj npr. vsebuje vitamin B12, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Obenem nam bo hvaležna tudi koža in sluznice, saj je pomembna sestavina sirotke vitamin riboflavin, ki prispeva k ohranjanju zdrave kože in sluznic.

Uživanje sirotke je še posebej razširjeno na področju športne prehrane. Sirotkine beljakovine imajo izjemno ugodno aminokislinsko sestavo in so lahko prebavljive, zato jih v koncentrirani obliki (sirotka v prahu) vse pogosteje srečamo kot sestavine prehranskih dopolnil in živil za športnike. Pri športnikih je za vzdrževanje in povečanje mišične mase izjemno pomemben zadosten vnos beljakovin, saj prispevajo k regeneraciji in obnovi mišičnih tkiv po napornem treningu.

SLADKA ALI KISLA?

Okus sirotke pogojuje postopek izdelave sira, tako ločimo dva tipa sirotke – sladko in kislo. V prehrani ljudi se danes uporablja predvsem sladka sirotka. Kisla sirotka sicer vsebuje nekoliko več mineralov in ima manjšo vsebnost laktoze, vendar pa je v preteklosti zaradi manj všečnega okusa največkrat končala kot odpadni produkt. Danes se jo izkorišča predvsem na področju prehrane živali, gnojenja in proizvodnje biogoriv. V razvoju so tudi tehnološke rešitve, ki bodo lahko okrepile uporabo kisle sirotke in njenih koristnih komponent tudi za prehrano ljudi.

SIROTKA S KAKIJEM IN JABOLKOM

 Čeprav lahko sirotko uživamo samostojno, je zelo zanimiva tudi kot dodatek v napitkih. Preberite si okusen recept za okrepčilni napitek.

Za eno porcijo potrebujete:

  • 1 kaki,
  • 1 jabolko,
  • 1 žlico žitnih kosmičev,
  • 150 ml sirotke.

Priprava (vzela vam bo le pet minut):

  1. Kaki in jabolko umijte, odstranite peške in ju narežite na koščke.
  2. Koščke obeh sadežev skupaj s sirotko in žitnimi kosmiči zmeljite v električnem mešalcu.
  3. Napitek prelijte v kozarec, ga po želji okrasite s koščkom jabolka ali kakija. Uživajte v hranljivem obroku!

DEL URAVNOTEŽENE PREHRANE

Na trgovskih policah sirotko najdemo samostojno ali kot sestavino različnih živil. Pri izboru živil, tudi sirotke, je pred nakupom vedno koristno preveriti sestavine in podatke o hranilni vrednosti živila ter se tako prepričati o njegovi prehranski vrednosti, predvsem glede energijske vrednosti, vsebnosti sladkorjev, maščob in koristnih prehranskih vlaknin.

 

Mleko, sirotka in drugi mlečni izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so vedno odlična izbira. Zaradi skrbne pridelave in predelave ter kratkega transporta mleka so lahko bolj sveži in kakovostni.


Sorodni članki

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno…

Več...

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem