Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah | Zgodbe o naši super hrani

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« – »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Turizem na kmetiji predstavlja pomembno dopolnitev kmetijskega sektorja, ki kmetom omogoča lažjo prodajo lastnih pridelkov in izdelkov, delno ali polno zaposlitev članov kmečkega gospodinjstva, dodano vrednost kmečkim proizvodom in storitvam ter dodaten vir zaslužka, racionalnejšo rabo razpoložljivih virov kmetije. Prispeva tudi k ohranjanju poselitve podeželja.

Potrebno je vlagati v razvoj vinskega in gastronomskega turizma

Potencial vinske in gastronomske ponudbe kot oblik dopolnilne dejavnosti turizma na kmetiji do sedaj še ni bil ustrezno raziskan in valoriziran v kontekstu razvoja vinskega in gastronomskega turizma. Raziskovalni projekt je na osnovi izvedenih strokovnih analiz stanja in potreb nosilcev kmetijskih dejavnosti podal predloge konkretnih strateških ukrepov za spodbujanje povezovanja, dviga kompetenc, izboljšanja trženja in valorizacije neizkoriščenih virov, ki bodo lahko podlaga za sprejem ustreznih podpornih ukrepov.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila sklepnega znanstveno-strokovnega simpozija »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je na simpoziju poudarila: »Turistične kmetije, razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, aktivno ohranjanje vinskih turističnih cest in njihova promocija niso pomembni samo zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja kulturne krajine in poseljenosti slovenskega podeželja.« Dodala je, da se bo ministrstvo preko različnih ukrepov še naprej trudilo najti najboljše načine in rešitve za pomoč pri nadaljnjem razvoju vinskega in gastronomskega turizma na slovenskih kmetijah.

V Sloveniji je potencial za gastronomski turizem izjemen

Govorci na simpoziju so poudarili, kako velikega aduta imamo v rokavu, saj velja izkoristiti naše naravne danosti.

Vodja Direktorata za turizem Dubravka Kalin je povedal: »Slovenija v zadnjih letih ogromno vložila v promocijo gastronomije. Ta bo, tako kot tudi turistične kmetije, tudi pomemben del strategije turizma do leta 2028, ki predvideva usmeritev v zeleni in butični turizem z višjo dodano vrednostjo.«

Ga. Kalin, vodja Direktorata za turizem, izpostavlja: »Slovenija je v vrhunski kulinariki odlična, vendar lahko ljudje podobno vrhunsko kulinariko najdejo tudi v Parizu ali New Yorku, medtem ko morajo po tradicionalne slovenske jedi prav v Slovenijo.«

Velik pomen ima tudi medsebojno sodelovanje kmetov

Dosedanji predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek je poudaril: »Ni nujno, da na turistični kmetiji ponujajo samo hrano, ki jo pridela lastnik, ampak jo lahko dobi tudi od sosedov. Kdor hoče biti kvaliteten, se mora osredotočiti na nekaj, drugo pa lahko dobi s kmetij v okolici.«


Sorodni članki

Dan sajenja medovitih rastlin 2023

V soboto, 25. marca 2023, bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. Medovite rastline so izjemnega pomena za našo prihodnost,…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

15. marec je svetovni dan pravic potrošnikov

Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Pomembno je, da se kot potrošniki zavedamo svojih pravic, pa tudi odgovornosti. Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je…

Več...

Znate pravilno brati navodila o roku uporabe živil?

Pomembno je, da smo potrošniki dobro seznanjeni s pravilnim razumevanjem rokov uporabnosti na embalaži živil, saj tako manj hrane zavržemo. To je ključno, saj tako varujemo tudi vse vire, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem