Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah | Zgodbe o naši super hrani

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« – »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Turizem na kmetiji predstavlja pomembno dopolnitev kmetijskega sektorja, ki kmetom omogoča lažjo prodajo lastnih pridelkov in izdelkov, delno ali polno zaposlitev članov kmečkega gospodinjstva, dodano vrednost kmečkim proizvodom in storitvam ter dodaten vir zaslužka, racionalnejšo rabo razpoložljivih virov kmetije. Prispeva tudi k ohranjanju poselitve podeželja.

Potrebno je vlagati v razvoj vinskega in gastronomskega turizma

Potencial vinske in gastronomske ponudbe kot oblik dopolnilne dejavnosti turizma na kmetiji do sedaj še ni bil ustrezno raziskan in valoriziran v kontekstu razvoja vinskega in gastronomskega turizma. Raziskovalni projekt je na osnovi izvedenih strokovnih analiz stanja in potreb nosilcev kmetijskih dejavnosti podal predloge konkretnih strateških ukrepov za spodbujanje povezovanja, dviga kompetenc, izboljšanja trženja in valorizacije neizkoriščenih virov, ki bodo lahko podlaga za sprejem ustreznih podpornih ukrepov.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila sklepnega znanstveno-strokovnega simpozija »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je na simpoziju poudarila: »Turistične kmetije, razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, aktivno ohranjanje vinskih turističnih cest in njihova promocija niso pomembni samo zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja kulturne krajine in poseljenosti slovenskega podeželja.« Dodala je, da se bo ministrstvo preko različnih ukrepov še naprej trudilo najti najboljše načine in rešitve za pomoč pri nadaljnjem razvoju vinskega in gastronomskega turizma na slovenskih kmetijah.

V Sloveniji je potencial za gastronomski turizem izjemen

Govorci na simpoziju so poudarili, kako velikega aduta imamo v rokavu, saj velja izkoristiti naše naravne danosti.

Vodja Direktorata za turizem Dubravka Kalin je povedal: »Slovenija v zadnjih letih ogromno vložila v promocijo gastronomije. Ta bo, tako kot tudi turistične kmetije, tudi pomemben del strategije turizma do leta 2028, ki predvideva usmeritev v zeleni in butični turizem z višjo dodano vrednostjo.«

Ga. Kalin, vodja Direktorata za turizem, izpostavlja: »Slovenija je v vrhunski kulinariki odlična, vendar lahko ljudje podobno vrhunsko kulinariko najdejo tudi v Parizu ali New Yorku, medtem ko morajo po tradicionalne slovenske jedi prav v Slovenijo.«

Velik pomen ima tudi medsebojno sodelovanje kmetov

Dosedanji predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek je poudaril: »Ni nujno, da na turistični kmetiji ponujajo samo hrano, ki jo pridela lastnik, ampak jo lahko dobi tudi od sosedov. Kdor hoče biti kvaliteten, se mora osredotočiti na nekaj, drugo pa lahko dobi s kmetij v okolici.«


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju. Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega…

Več...

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem