Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah | Zgodbe o naši super hrani

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« – »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Turizem na kmetiji predstavlja pomembno dopolnitev kmetijskega sektorja, ki kmetom omogoča lažjo prodajo lastnih pridelkov in izdelkov, delno ali polno zaposlitev članov kmečkega gospodinjstva, dodano vrednost kmečkim proizvodom in storitvam ter dodaten vir zaslužka, racionalnejšo rabo razpoložljivih virov kmetije. Prispeva tudi k ohranjanju poselitve podeželja.

Potrebno je vlagati v razvoj vinskega in gastronomskega turizma

Potencial vinske in gastronomske ponudbe kot oblik dopolnilne dejavnosti turizma na kmetiji do sedaj še ni bil ustrezno raziskan in valoriziran v kontekstu razvoja vinskega in gastronomskega turizma. Raziskovalni projekt je na osnovi izvedenih strokovnih analiz stanja in potreb nosilcev kmetijskih dejavnosti podal predloge konkretnih strateških ukrepov za spodbujanje povezovanja, dviga kompetenc, izboljšanja trženja in valorizacije neizkoriščenih virov, ki bodo lahko podlaga za sprejem ustreznih podpornih ukrepov.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila sklepnega znanstveno-strokovnega simpozija »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je na simpoziju poudarila: »Turistične kmetije, razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, aktivno ohranjanje vinskih turističnih cest in njihova promocija niso pomembni samo zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja kulturne krajine in poseljenosti slovenskega podeželja.« Dodala je, da se bo ministrstvo preko različnih ukrepov še naprej trudilo najti najboljše načine in rešitve za pomoč pri nadaljnjem razvoju vinskega in gastronomskega turizma na slovenskih kmetijah.

V Sloveniji je potencial za gastronomski turizem izjemen

Govorci na simpoziju so poudarili, kako velikega aduta imamo v rokavu, saj velja izkoristiti naše naravne danosti.

Vodja Direktorata za turizem Dubravka Kalin je povedal: »Slovenija v zadnjih letih ogromno vložila v promocijo gastronomije. Ta bo, tako kot tudi turistične kmetije, tudi pomemben del strategije turizma do leta 2028, ki predvideva usmeritev v zeleni in butični turizem z višjo dodano vrednostjo.«

Ga. Kalin, vodja Direktorata za turizem, izpostavlja: »Slovenija je v vrhunski kulinariki odlična, vendar lahko ljudje podobno vrhunsko kulinariko najdejo tudi v Parizu ali New Yorku, medtem ko morajo po tradicionalne slovenske jedi prav v Slovenijo.«

Velik pomen ima tudi medsebojno sodelovanje kmetov

Dosedanji predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek je poudaril: »Ni nujno, da na turistični kmetiji ponujajo samo hrano, ki jo pridela lastnik, ampak jo lahko dobi tudi od sosedov. Kdor hoče biti kvaliteten, se mora osredotočiti na nekaj, drugo pa lahko dobi s kmetij v okolici.«


Sorodni članki

Teden restavracij na ulici bo v znamenju jedi iz sestavin z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«

V soboto, 1. junija 2024, se bo Glavni trg v Celju spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji. Ne zamudite dogodka, kot ga še ni bilo.Teden restavracij na ulici je prva ulična kulinarična zabava Tedna restavracij, ki se bo odvijala…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa…

Več...

Čas je za slovenske jagode

Najslajša je tista jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in mikavno aromo. Najbolje je, da izberete jagode z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki so podvržene dodatnim kontrolam. V času sezone jagod jih lahko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem