Sedaj je čas, da potrošniki še dodatno podpremo slovenske pridelovalce in mlekarne in pri nakupu izberemo slovenske mlečne izdelke | Mleko | Spoznaj našo super hrano

Sedaj je čas, da potrošniki še dodatno podpremo slovenske pridelovalce in mlekarne in pri nakupu izberemo slovenske mlečne izdelke

Rejci, odkupovalci in mlekarne kljub aktualnim razmeram skrbijo za nemoteno oskrbo prebivalcev s slovenskim mlekom in slovenskimi mlečnimi izdelki.

Mlekarne s pomočjo zaščitnih ukrepov in prizadevanja svojih zaposlenih nadaljujejo z redno proizvodnjo mlečnih izdelkov, poleg trgovin pa oskrbujejo tudi bolnišnice, domove za starejše in ostale, ki so odvisni od njihove oskrbe.

Od slovenskih rejcev sedaj odkupujejo tudi dodatne količine mleka, ki jih zaradi razmer ni več možno izvažati v Italijo. Mlekarne so tako povečale proizvodnjo mlečnih izdelkov iz slovenskega mleka.

Če bodo na domačem trgu te izdelke prodale, bodo lahko še naprej to presežno mleko predelovale in tako pomagale rejcem, ki so se znašli v težavah. Ker se je po drugi stran zaradi razmer močno zmanjšal izvoz, je prodaja na domačem trgu še bolj pomembna kot pred krizo.

Pridelava mleka v Sloveniji ima številne prednosti. Značilne so majhne črede, zmerne mlečnosti in velik delež voluminozne krme. To je ugodno tako z vidika počutja krav kot tudi kakovosti in prehranske vrednosti mleka. Travniška krma je pridelana na zemljiščih, na katerih ni možno pridelovati poljščin za prehrano ljudi. Z vzdrževanjem travnikov in pašnikov pa ohranjamo tudi našo krajino.


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem