S solidarnostjo proti lakoti | Solidarnost | Zgodbe o naši super hrani

S solidarnostjo proti lakoti

Humanitarni zavod Pod strehco dokazuje, da je v slogi zares tudi moč. Da tudi z majhnimi premiki lahko spreminjamo svet. Zavzemajo se za razbijanje predsodkov do ljudske kuhinje. Z različnimi prijemi idejo vse bolj širijo. S svojimi dejanji premikajo meje razumevanja in dajejo vedeti, da ljudska kuhinja ni samo za socialno ogrožene, ampak je kuhinja za prav vse ljudi.

​V gostilnico ljudske kuhinje na Zaloško 42 v Ljubljani vabijo vse obiskovalce, ki z nakupom svoje malice ali kosila prispevajo za prehrano socialno šibkejših. Za 3 evre obiskovalci omogočijo obrok še eni osebi v stiski, kar v Zavodu Pod strehco kratko opišejo s sloganom Ko jém, sva sita dva! Nudijo sveže pripravljene tople jedi ter kavo in sokove. O ideji in njeni uspešnosti nam je več povedal direktor, gospod Zvonko Belič.

Zvonko Belič
Direktor Zavoda Pod strehco, Zvonko Belič (junij 2017)

Kakšni so odzivi tistih, ki jih nagovarjate? Kako ste se tega lotili?

Odzivi so zelo pozitivni. Najprej si predstavljajo, da gre za degradirano kuhinjo. V splošnem ljudje ne razumejo pravega pomena ljudske kuhinje – kuhinje za vse ljudi. Največkrat si predstavljajo, da smo neke vrste kuhinja za socialno ogrožene in da bodo – če bodo pri nas obedovali – nekomu prikrajšali hrano. Ko jim razložimo, da smo namenjeni prav za vse ljudi in da z izkupičkom od prodaje financiramo obroke socialno ogroženih ljudi, razumejo, da so s tem, ko pridejo k nam, dobrodelni. Ugotovili smo, da moramo čim pogosteje predstavljati naš model, da ga ljudje prepoznajo in razumejo.

Kaj je osnovna ideja Zavoda Pod strehco? Kako se širi zavest?

Osnovna ideja je boj proti lakoti na osnovi solidarnosti ljudi. Ko smo želeli pomagati lačnim, smo ugotovili, da so za to potrebna kar velika sredstva. Raziskali smo, kdo je v naši družbi najbolj izpostavljen lakoti. To so družine in starejši občani z malimi prihodki. Upokojenci, ki so marljivo delali do zaslužene pokojnine in imajo dokaj majhne prejemke. Po plačilu računov jim bore malo ostane za hrano. Tako so primorani jesti suho hrano z minimalnimi stroški, marsikdo pa zaradi fizičnih naporov ne zmore več kuhati. V družinah pa starši najprej poskrbijo za otroke, nase pa velikokrat pozabijo. Zavest o teh problemih se najbolje širi od ust do ust. Velikokrat naši uporabniki in podporniki s seboj na kosilo pripeljejo prijatelje, ki se potem prepričajo o kakovosti hrane in projektu samem. Tako postanejo naše redne stranke.

Zavod pod strehco

Koliko je vaših dnevnih ‘komercialnih’, kot jim pravite, uporabnikov?

Število podpornih uporabnikov, ki pri nas jéjo po polni ceni, je na dnevni bazi okoli 70, kar je za financiranje vseh obrokov še nekoliko premalo. Potrebe so vedno večje. Ker je naš kuhar resnično dober kuharski šef, smo tako začeli s ponudbo cateringov (gostinska dejavnost, ki se ukvarja s pripravo ter postrežbo jedi in pijače po naročilu na različnih prireditvah, ob različnih priložnostih, op. a.), s čimer zagotavljamo dodatna sredstva. Hrano nudimo na športnih prireditvah ali zabavah. Pripravljamo tudi kulinarične večere za zaključene družbe. Še vedno pa vztrajno iščemo donatorje, ki so družbeno odgovorni in prispevajo k pokrivanju stroškov.

Koliko je socialnih uporabnikov? Kolikim lahko ugodite?

V naši obravnavi je že več kot 970 pomoči potrebnih. Nekateri prihajajo redno, drugi le občasno. Dnevno postrežemo od 250 do 300 ljudi. Praktično smo že presegli kritično mejo, ki jo finančno zelo težko pokrivamo. Naš prvotni namen je bil zagotoviti do 200 toplih obrokov dnevno. Žal vsem potrebam ne moremo zadostiti, zato ponudimo sodelovanje vsem socialno ogroženim, ki zmorejo biti naši prostovoljci. S prostovoljstvom se ljudje aktivirajo in zagotovijo hrano za svojo družino, obenem pa si pridobijo veščine in znanja, da lahko kasneje lažje pridobijo zaposlitev. Kar nekaj jih je bilo pri tem že uspešnih.

Lojze Čop, najmlajši kuharski mojster v Sloveniji, je kuhal Pod strehco (april 2017)
Lojze Čop, najmlajši kuharski mojster v Sloveniji, je kuhal Pod strehco (april 2017)

Pri nas je hrana sveže pripravljena. Obroki so polnovredni in zdravi. Vsakodnevno pripravimo vsaj 4 menije. Pozorni smo, da je možna izbira različnih vrst mesa. Vedno pripravimo kako jed na žlico, zraven ponudimo sladico ali solato. K obroku dodamo tudi sok in kruh. Vse to ponudimo za ljudsko ceno 3 evrov. Pripravljati želimo domačo ljudsko hrano, ki ne spada v hitro prehrano, čeprav včasih naredimo tudi pice in čevapčiče. Poleg glavne jedi vedno ponudimo tudi zelenjavo ali sadje.

Srčna kuhinja

Kaj pa je Srčna kuhinja?

Srčne kuhinje so naša nova pobuda v boju proti lakoti. V preteklem letu smo k sodelovanju pilotno povabili nekaj gostilnic in letos bomo s tem projektom intenzivno nadaljevali. Naziv Srčne kuhinje pridobi gostilnica, ki pripravi eno ali več srčnih jedi, s katerimi zbira sredstva v sklad socialnih obrokov. Tako z malimi donacijami širijo glas boja proti lakoti in družbenega zavedanja problema.

Kako vam pomagajo prostovoljci?

Prostovoljci imajo pri nas široko paleto del. Prostovoljna je skoraj vsa ekipa, ki deluje v Humanitarnem zavodu Pod strehco. Po zakonu o socialnem podjetništvu smo dolžni zaposliti dve osebi, zato smo zaposlili kuharja in vodjo lokacije. Prostovoljci pomagajo pri pospravljanju, pomivanju, čiščenju, pripravi hrane, strežbi, kuhanju in ostalih podpornih delih. Nekateri prostovoljci pa skrbijo za prevzem, prevoz in dostavo donirane hrane.

Hrano pred potekom roka uporabe že prevzemate iz trgovin. Kako kaže z drugimi ‘dobavitelji’ – hoteli, restavracijami?

Največji izziv je pravilen transport donirane hrane, ki mora biti v skladu s pravili varnega rokovanja s hrano. Z nekaj restavracijami smo dosegli dogovor, a je zaradi odgovornega planiranja takšne hrane dokaj malo na razpolago. Občasno pride do presežkov, za kar pa se dogovarjamo posamično. Potencialni donatorji nas pokličejo na število 070 33 22 99 in nam sporočijo, kdaj in kakšne količine bodo na voljo, potem pa se dogovorimo za način prevzema.

Donacija hrane (2015)

Organizirate tudi različne dogodke in izobraževalne projekte. Zaznati je veliko takih s področja prehrane. Menite, da je izobraževanje primerno tudi za širše skupine ljudi?

Izobraževanja so vedno primerna za širšo skupino ljudi, vendar je temeljno vprašanje, kako ljudi motivirati. Zlasti če ljudje čutijo pomanjkanje, zvrst hrane pomeni tudi status. Tako je v ospredju potreba po mesu, čeprav vemo, da pretirano prehranjevanje z mesom vodi v kar nekaj zdravstvenih težav. Prav tako opažamo, da ljudje raje posegajo po tortah kot drugih vrstah sladic. Počasi pa, ko občutek pomanjkanja mine, postanejo ljudje bolj dovzetni za izobraževanje o pravilnem prehranjevanju.

Na kakšne načine lahko pristopimo in sodelujemo?

V ljudski kuhinji lahko sodelujete kot naročniki, gosti, prostovoljci, sponzorji ali donatorji. Lahko naročite naše storitve, pri katerih vedno poskušamo ponuditi ljudsko ceno. Kot gosti  lahko pridete k nam na malico, kosilo ali pa zgolj na kavo. Z izkupičkom zagotavljamo sredstva za sklad socialnih obrokov, tako da ste obenem vedno še dobrodelni. Kot prostovoljci se lahko vključite v naše delovne procese in pomagate. Kot sponzorji in donatorji pa lahko izražate vašo družbeno odgovornost in nas podpirate v naših akcijah.

V Zavodu Pod strehco želijo resnično dokončno razbliniti predsodek, da so ljudske kuhinje le prostor za ljudi s socialnega roba in je postrežena hrana nižje kakovosti. To počnejo tudi z obiski znanih ljudi.

Dobrodelni Tomaž Kavčič je v ljudski kuhinji Pod strehco goste postregel s krušno skodelico presenečenja (februar 2017)
Dobrodelni Tomaž Kavčič je v ljudski kuhinji Pod strehco goste postregel s krušno skodelico presenečenja (februar 2017)

 

Luka Jezeršek v sklopu projekta proti zavrženi hrani (junij 2017)
Luka Jezeršek v sklopu projekta proti zavrženi hrani (junij 2017)

Združili so pet humanitarnih organizacij

Zavod Pod strehco so.p. so skupaj ustanovile največje in najuglednejše humanitarne organizacije v Sloveniji: Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Zveza Lions klubov Slovenije, Distrikt 129, Zveza Rotary klubov Slovenije in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Gre za edino tovrstno usklajeno in povezano delovanje teh organizacij.

Delovanje v letu 2016 so proslavili z dobrodelnim dogodkom, na katerem so sodelovali priznani slovenski stand‑up komiki.

Slovenski stand up komiki na dobrodelni prireditvi (december 2016)

Sodelujoči so se odpovedali honorarju. Tako so doprinesli več kot 5000 evrov v Sklad socialnih obrokov Humanitarnega zavoda Pod strehco, v okviru katerega deluje tudi ljudska kuhinja. Sklad je v letu 2016 zagotavljal tople obroke že za več kot 800 socialnih upravičencev. Dnevno pripravijo med 200 in 300 toplih obrokov oz. več kot 55.000 na leto. S pomočjo prostovoljcev, ki skupno opravijo več kot 26.000 ur prostovoljnega dela letno, so od različnih donatorjev prevzeli več kot 120 ton donirane hrane. Zavod ne prispeva ključno samo k zmanjševanju lakote in finančnih težav, temveč vse bolj postaja tudi priljubljeno medgeneracijsko središče in prostor ponovnega vključevanja ljudi v družbo.

Uporabniki storitev Humanitarnega zavoda Pod strehco so vsi tisti, ki jih po svojih kriterijih določi Center za socialno delo in potrdi komisija Zavoda. Vsak uporabnik dobi kartico za dostop, ki je za osebje Zavoda anonimna. Osebje Zavoda je sestavljeno iz prostovoljcev in strokovnega kadra, vsi pa imajo vse potrebne kvalifikacije za delo na področjih, ki jih pokriva Zavod Pod strehco.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem