Namig za letošnje praznike - čim več lokalnih in sezonskih sestavin | Potica | Priporočila za uporabo v kuhinji

Namig za letošnje praznike – čim več lokalnih in sezonskih sestavin

Foto: Tomo Jeseničnik, I feel Slovenija

Narava nam v vsakem letnem času ponudi raznovrstne pridelke. Tudi v zimskem času ponuja živila, ki jih naše telo takrat najbolj potrebuje. Če se ozremo v preteklost, v čas mladosti naših babic, vidimo, da so praznične decembrske jedi takrat pripravljali iz zdrave sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo pridelkov iz drugega konca sveta. Zgledujmo se po njih in si letos za praznike privoščimo kakovostne jedi lokalnih pridelovalcev in predelovalcev ter jedi iz sezonskih lokalnih sestavin, ki so polne vitaminov.

Božične večerje so se v preteklosti seveda razlikovale glede na regijo, najpogosteje pa so se na prazničnih krožnikih znašle klobase ali drugo meso, saj je zima čas, ko so shrambe napolnile koline, ter zelje, zdravje z lokalnega vrta, ki prenese nizke temperature in brez težav uspeva tudi pozimi. Praznike je že v preteklosti spremljala orehova potica. Orehi, pobrani v jeseni, so se do konca decembra posušili in bili so pripravljeni za pripravo sladkih poslastic.

Tudi v današnjem času lahko praznične dobrote pripravimo iz domače sezonske hrane, ki jo najdemo pri slovenskih pridelovalcih. Že kratek sprehod čez lokalno tržnico, polno pisanih pridelkov, ki zorijo pozimi, vas bo navdihnil z idejami za zdravo kosilo, pripravljeno iz kakovostnih lokalnih sestavin. Četudi so naše trgovine danes neprimerljivo bolje obložene kot v preteklosti, z razumom posegajmo po lokalnih pridelkih. Ali sredi zime res potrebujemo jagode in bučke, ko pa je na zemlji slovenskih pridelovalcev zraslo toliko zimskih dobrot?

Prednosti sezonskih pridelkov iz lokalnega okolja

Pridelki lokalnega izvora imajo višjo biološko in hranilno vrednost, saj so bili obrani v polni dozorelosti. Zaradi kratkih transportnih poti lahko vsebujejo manj pesticidov in tudi manj konzervansov, saj živil ni potrebno pripravljati na dolg prevoz. Prepričani smo lahko tudi, da je slovenska hrana varna, saj imamo v Sloveniji enega najboljših evropskih sistemov kontrole varnosti hrane.

Kupovanje domačih pridelkov pomembno vpliva tudi na spodbujanje slovenskega kmetovanja in predelovalne industrije. Z nakupom lokalnih pridelkov podpiramo kmetovalce in lokalno predelovalno industrijo, pripomoremo k ohranjanju slovenskih kmetij in gospodarstva ter spodbujamo nadaljnji razvoj slovenskega podeželja. Pozitivno pripomoremo tudi k ohranjanju našega okolja.

Poreklo je zapisano na deklaraciji

Ob nakupu hrane zato preberimo njeno deklaracijo, ki sporoča izvor izdelka. Na pakiranih živilih jo najdemo na embalaži izdelka, zapisana pa je tudi ob svežem sadju in zelenjavi. Na njej je zabeležen podatek o poreklu pridelkov oziroma podatek, kje je bilo živilo predelano. Svojo pozornost pa usmerite tudi na morebitne označbe za različne sheme kakovosti. Ste vedeli, da lahko certifikate živil za zaščitene proizvode preverite kar preko spletnega iskalnika?

Trgovina in na sliki znaki kakovosti za slovenske proizvode

Shema kakovosti in zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Na mnogih slovenskih mlečnih in mesnih (govejih in perutninskih) izdelkih, žitu in izdelkih iz žita ter sadju boste našli zaščitni znak izbrana kakovost – Slovenija. Ta zagotavlja, da je bilo živilo v celoti pridelano ali rejeno ter predelano v Sloveniji pod strožjimi kakovostnimi kriteriji, kar jamčijo tudi dodatne letne kontrole s strani certifikacijskih organov


Sorodni članki

Slovenska potica

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Potica nosi tudi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s…

Več...

Izberimo slovenske velikonočne dobrote

Eden največjih slovenskih praznikov – velika noč je praznik veselja in upanja. Star je slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej izvirni podobi preživel vse do danes. Slovenci imamo izjemen privilegij, ker lahko velikonočno…

Več...

Potica, lepotica praznične mize

Za večino prihaja najlepši čas v letu. Čas prijaznosti, povezanosti in tradicije. To je tudi čas, ko okrašene in obložene mize kar kipijo od obilja. Že stoletja ob tem času na sredini naše mize kraljuje potica. V Sloveniji smo njeno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem