Rdeče češnje rada jem, slovenske še najrajši

Letošnja april in maj sta jo zagodla z obilico dežja in v povprečju nižjimi temperaturami, kot smo jih za ta čas vajeni. Sicer se nam s stojnic že sladko nasmihajo češnje, a nejeverni potrošniki še nismo povsem odločeni za nakup. Zato smo za vas povprašali, kako letos kaže letina domačih češenj.
Deževno vreme se še kar ne umakne, zato seveda velja, da ne smemo hvaliti dneva pred nočjo. Tako na primer Vasja Juretič, svetovalec za sadjarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, pravi, da so prve briške češnje že dobrih štirinajst dni na voljo. Čeprav so se sprva obetale težave s pokanjem, se je pridelek zdaj stabiliziral.
Na drugi strani pa je zgodba drugačna na Dolenjskem, pravi Branko Avbelj, ki ima nasade na Brezju pri Raki. »Ravno v tednu, ko so češnje najbolj cvetele, smo bili deležni velike pošiljke dežja. Češnje so zato slabo oprašene in pridelek bo letos verjetno slabši.« Zaradi nadaljnjega dežja se bojijo tudi pokanja, vreme pa onemogoča zaščito s pokrivanjem. In tudi za zorenje češenj bi bilo dobrodošlo sonce. Njihove prve češnje bodo verjetno na voljo ob prehodu v junij.
Izberite lokalno poreklo
Ko vas bodo s svojo sladkobo zamikale, se prepričajte, da kupujete zares slovenski pridelek. Za zaščito kupcev na terenu skrbijo nadzorne službe, mi pa vam svetujemo, da nakup opravite pri znanem prodajalcu. Če jih ne poznate, posegajte po sadežih Izbrana kakovost Slovenije. Tudi sadjarji, ki nas v maju, juniju in še v juliju zalagajo s tem sočnim darom narave, so pristopili k tej shemi kakovosti. Znak zagotavlja, da je pridelek slovenski. A vseeno se zgodi, da moramo zaupati napisu na prodajnem mestu ali stojnici. In pri tem bodite pozorni.
Kako do slovenskih češenj?
Slovenske češnje boste verjetno najlažje našli na tržnici ali neposredno pri sadjarjih, ki jih lahko poiščete tudi v našem zemljevidu.