ProtiKorona zakonski paket zagotavlja pomoč tudi za kmete | COVID 19 |

ProtiKorona zakonski paket zagotavlja pomoč tudi za kmete

covid-19-direkt 31.3.2020

Vlada v svojih interventnih rešitvah za omilitev posledic pandemije Corona virusa ni pozabila na področja kmetijstva, živilske industrije, ribištva in gozdarstva. Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) prinaša olajšave, ki bodo v teh težkih časih pomagale sektorjem preživeti in poskrbeti za stabilno oskrbo s hrano v Sloveniji.

Poglejmo si, kaj prinaša t.i. zakonski #protiKoronapaket #PKP1.

Finančna pomoč osebam, ki zaradi okužbe s COVID -19 niso zmožni za delo

Nosilci in člani kmetij ali druge fizične osebe, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovane kot kmet, lahko zaprosijo za finančno pomoč za čas trajanja nezmožnosti za delo zaradi potrjene okužbe z virusom COVID-19. Višina finančne pomoči je enaka dejanskemu strošku nadomestitve dela na kmetiji, vendar ne sme presegati 80 odstotkov minimalne plače.

Temeljni dohodek zaradi bistvenega zmanjšanja prihodkov

Če zaradi epidemije ne morete opravljati dejavnosti ali jo opravljate v zmanjšanem obsegu – to pomeni vsaj 25 % zmanjšanja prihodkov v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020, lahko zaprosite za pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Izredna pomoč velja tudi za kmete, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Mesečni temeljni  dohodek bo znašal 350 evrov za mesec marec in po 700 evrov za meseca april in maj, če upravičenec opravlja dejavnost na dan 13. 3. 2020 in na dan uveljavitve zakona.

Oprostitev plačila socialnih prispevkov

Samozaposlene osebe in kmetje, ki so vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so za mesec april in maj oproščeni plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja v celoti. Določen je tudi odlog plačila prispevkov za kmete, gozdarje in ribiče, ki so vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Oprostitev plačila akontacije dohodnine

Obrokov predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine in obrokov akontacije davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020, ki dospejo v plačilo v obdobju od uveljavitve tega zakona pa do 31. maja 2020, zavezanci ne plačajo. Neplačani obroki se ne štejejo za plačane.

Spremembe na področju katastrskega dohodka

Za leto 2020 se davčna osnova od potencialnih tržnih dohodkov za pridelavo na zemljiščih določi v višini 50 % katastrskega dohodka, za pridelavo v panjih pa v višini 35 % pavšalne ocene dohodka na panj. Tako znižana davčna osnova bo vplivala tudi na odmero obveznosti, ki se neposredno vežejo na davčno osnovo.

Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka

V primeru, da je sektor utrpel najmanj 20 odstotni izpad dohodka, so do pomoči upravičeni: nosilec kmetijskega gospodarstva in nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lastnik gozda in imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov, ki imajo zaradi posledic epidemije izpad dohodka. Izpad mora nastati kot posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje.

Javni zavodi morajo naročiti najmanj 50 odstotkov živil z območja Slovenije

Da bi pomagali kmetijskemu sektorju morajo javni zavodi nabaviti najmanj 50 odstotkov od celotne nabave pridelanih ali predelanih kmetijskih pridelkov oziroma živil, z območja Slovenije. Vse faze pridelave in predelave takih živil morajo biti opravljene v Sloveniji. To velja za javna naročila, katerih vrednost na letni ravni ne zahteva objave povabila k sodelovanju v Uradnem listu Evropske unije.

Sezonsko delo v kmetijstvu brez časovne omejitve

Izvajalec začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu bo lahko opravljal delo prekinjeno ali neprekinjeno brez omejitve števila dni. Delavca, ki je na čakanju na delo doma zaradi epidemije, lahko Zavod za zaposlovanje napoti na kmetijo, ki izrazi potrebo po začasnem delu v kmetijstvu.

Ukrepi za ribiče in ribogojce

Imetniki dovoljenj za gospodarski ribolov za ribiška plovila so za letošnje leto upravičeni do nadomestila plačila priveza v ribiških pristaniščih v višini 40 odstotkov celotnega nadomestila. Če so utrpeli škodo zaradi epidemije, se imetnikom vodne pravice za posebno rabo vode za gojenje sladkovodnih in morskih organizmov oprosti plačilo vodnega povračila za čas med 16. marcem in 31. majem letos.

Splošni ukrepi veljajo tudi za živilsko predelovalno industrijo

Splošni ukrepi, kot so npr. pravica delodajalca do povračila izplačanih nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju, oprostitev prispevkov in krizni dodatek, veljajo tudi za živilsko predelovalno industrijo, pa tudi za kmetijski in gozdarski sektor.

  1. Do povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile ter oprostitev prispevkov so upravičeni skoraj vsi delodajalci. Izjema so neposredni ali posredni proračunski uporabniki, katerih delež prihodkov iz javnih sredstev je bil v letu 2019 višji od 70 %.
  2. V enkratnem solidarnem dodatku za upokojence in druge ranljive skupine so zajeti tudi kmetje in osebe s t.i. kmečkimi pokojninami.

Delodajalec delavcu, ki dela, izplača mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti za kreditojemalce

Banka odobri kreditojemalcu odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev (lahko tudi dlje, če se banka in kreditojemalec tako sporazumeta), če obveznosti iz kreditne pogodbe, za katere se zahteva odlog plačila, do razglasitve epidemije še niso zapadle v plačilo. Do odloga plačila obveznosti je upravičen tudi nosilec kmetijskega gospodarstva ali nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji.


Sorodni članki

Mag. Peter Polanič: »Epidemija je spodbudila uživanje lokalnih mesnih izdelkov.«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Slovenci radi jemo meso in ga kot del uravnotežene…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Priročnik o pomenu prehrane v času epidemije

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priročnik s koristnimi prehranskimi nasveti, namenjenimi posameznikom in družinam v času epidemije COVID-19. Prehrana je eden od dejavnikov, ki bistveno vpliva na naše celostno zdravje in dobro počutje. V tem času je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem