Promoviramo slovenske zaščitene proizvode | Sheme kakovosti | Navedbe in označbe na proizvodih

Promoviramo slovenske zaščitene proizvode

Ponosni smo na naše super dobrote, ki so na evropski ravni zaščitene s tremi različnimi evropskimi označbami kakovosti, ki so lahko »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« ali »zajamčena tradicionalna posebnost«.

Oglejte si kratke video posnetke, ki smo jih pripravili v okviru promocije shem kakovosti.

Zakaj je pri dobrotah pomembna tradicija?

Zajamčena tradicionalna posebnost (angl. Traditional Speciality Guaranteed) je evropska shema kakovosti, s katero se zaščitijo predvsem receptura ali način priprave ali njegova sestava. Te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.

Zakaj je pomembno poreklo dobrote?

Zaščitena označba porekla (angl. Protected Designation of Origin) je shema kakovosti, ki zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Kot zaščitena označba porekla se zaščitijo imena tistih proizvodov, ki so najtesneje povezani z geografskim območjem, na katerem se proizvajajo, saj geografsko območje vpliva na njihove lastnosti.

Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na določenem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi uporabljene surovine. Njihova proizvodnja je geografsko omejena.

Zakaj je pomembno, od kod prihaja dobrota?

Gre za lokalne posebnosti, ki so značilne za točno določeno pokrajino in okoliščine. To izdelke naredi unikatne in edinstvenega okusa, kot ga ni mogoče najti nikjer drugje.

Naše super dobrote

V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so lahko zaščiteni s tremi različnimi evropskimi označbami kakovosti: »zaščitena označba porekla«, »zaščitena geografska označba« in »zajamčena tradicionalna posebnost«.


Sorodni članki

Poznate slovenske zaščitene proizvode in njihov pomen?

Ob omembi slovenskih kulinaričnih dobrot ne moremo mimo bogate dediščine in izjemne kakovosti, ki jo ponujajo naši lokalni proizvodi. V Sloveniji se zavedamo pomena ohranjanja tradicije, hkrati pa cenimo inovacije in kakovost, ki nas uvrščajo na zemljevid evropske kulinarične odličnosti.…

Več...

Jesenski namig: raziskujte slovenske kulinarične posebnosti

Jesenski meseci so kot nalašč za raziskovanje naše dežele. Doživetja na poti se nam po dobri hrani še toliko bolj vtisnejo v spomin. »Nisi slikal, nisi jedel,« so besede, ki jih lahko slišimo v družbi ob bogato obloženi mizi. Katere…

Več...

Ideja za kulinarični vikend – družinski izlet po Sloveniji

Vikend družinski izlet po Sloveniji je odličen način za odkrivanje naravnih lepot, bogate kulturne dediščine in raznolike kulinarične ponudbe Slovenije. Mlajšim članom lahko med raziskovanjem pokrajine predstavite pristne slovenske kulinarične izdelke, ki so posebni zaradi načina pridelave ali predelave, vpliva…

Več...

Lokalne dobrote, s katerimi boste navdušili tuje obiskovalce

Obisk tujih krajev si ljudje pogosto zapomnimo po slastnih jedeh, ki smo jih okusili na poti. S čim prepričati tuje goste, ki obiščejo Slovenijo? Nič lažjega. Slovenija ima bogato kulinarično dediščino. Svoje goste lahko razvajate s pristnimi slovenskimi izdelki in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem