Projekt Dobrote iz srca oživlja tradicionalno kulinariko

Društvo za razvoj podeželja LAZ in Društvo podeželskih žena in deklet iz Polšnika sta si s skupnim projektom Dobrote iz srca zadali cilj, da kupcem ponudijo pekovske izdelke, narejene na tradicionalen način. Za ta namen so k sodelovanju povabili vse gospodinje iz Jablaniške doline in Polšnika, ki rade pečejo domače dobrote.

Namen projekta je vzpostaviti pogoje in ponuditi podporno okolje za razvoj dejavnosti na podeželju. Dodatne aktivnosti, kot je peka, lahko podeželskim ženskam zapolni vrzel, ki nastane v zimskem času in je vsekakor dobrodošel vir zaslužka. V sklopu projekta Dobrote iz srca so in bodo potekale različne delavnice. Eden od ciljev je tudi zbiranje tradicionalnih receptov iz področij, kjer delujeta obe društvi. Recepte bodo nato objavili v knjižici in tako ohranjali kulturno dediščino.

Na usposabljanju, ki je bilo izvedeno v začetku decembra, je Petra Privšek Konjaćič, strokovnjakinja za varno delo z živili, usposobila udeleženke ter predstavila, kako pravilno shranjevati in označevati izdelke. Interes je bil velik, potrdilo o opravljenem tečaju iz varnega dela z živili je pridobilo 30 udeleženk. V decembru pa je potekala tudi prva delavnica peke piškotov, ki jo je izvedla Marinka Bevc in je bila namenjena predvsem najmlajšim. V sklopu projekta so se udeležili tudi posveta z dr. Janezom Bogatajem, ki v kulinaričnih posebnostih določenega območja vidi velik potencial za promocijo in razvoj turizma.

Pod okriljem obeh društev se bodo udeleženke predstavile kupcem na skupni stojnici na prireditvi Podeželje v mestu, ki bo v Litiji 23. decembra od 11. ure dalje. V januarju 2014 bo izvedeno še srečanje starejših, kjer bodo preverjali tradicionalne recepture ter jih zbrali za brošuro o lokalni kulinariki in za sestavo turističnega menija.

Projekt Dobrote iz srca oživlja tradicionalno kulinariko
Ocenite stran


Sorodni članki

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.Sledljivost vseh živil…

Več...

Pečen piščanec z zelišči in zelenjavo - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Piščanec z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ga z domačo zeliščno »marinado« in se prepričajte, da je zares najboljši. Poglejte tudi poučno infografiko o različnih kosih perutnine…

Več...

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako pripraviti piščančje ražnjiče, da ne bodo vsakič enaki? Poskusite recept z meto in limono, ki bosta tej priljubljeni jedi dali novo svežino. Izberite piščančje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je preverjeno…

Več...

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem