Nacionalna shema

Evropska shema

Privarčuj in popestri zimski jedilnik – shrani pridelke z vrta 

Ženska vlaga rdečo peso na mizi

Prijavi se in vsak teden prejmi koristne informacije o slovenski hrani.

Kazalo:

Ko zavržemo hrano, zapravljamo denar in vire, potrebne za njeno pridelavo. 

Vrt v jeseni obdari s pestro paleto zelenjave in sadja. Če jih ne morete sproti porabiti, jih vložite ali zamrznite. Ampak pripraviti živila za zamrznitev ali vlaganje je le pol poti do končne porabe. Zamrznete in vložite lahko tudi živila, ki ste jih kupili in jih niste uspeli porabiti. Vložena in zamrznjena živila vam lahko pomagajo pri lažjem planiranju pestrih družinskih obrokov v zimskem času, razveseljevanju prijateljev in pri varčevanju družinskega proračuna.

Trenutno je na vrtu še veliko bučk, paradižnika, ki že slabo zori, kumar, listnatega ohrovta, malancanov, rdeče pese idr., od sadja pa grozdje, hruške, jabolka idr. Med rastno sezono vrt obilno podarja pridelke. Najbolje, da tisto, kar se sproti ne poje, shranjujete v zamrzovalnik ali kozarce. Kadar se zgodi, da nimate časa ali pravega navdiha, da bi sproti shranjevali, lahko poberete pridelke in jih podarite širši družini, sosedom, prijateljem, sodelavcem. Vsi bodo hvaležni, tudi planet. Na svetu se v prehranski verigi izgubi in zavrže 1/3 vse pridelane hrane, za katero so bili potrebni voda, tla, gnojila, energija, denar. Izgube hrane in odpadna hrana pa ustvarijo od 8 do 10 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov (IPCC, 2019). Zmanjšanje odpadne hrane je stroškovno najučinkovitejša in dosegljiva podnebna rešitev (projekt Drawdown, 2022).

Z različnim shranjevanjem pridelkov lahko začnete danes. Nekaj idej:

Paradižnik: Ne shranjujte v hladilniku. Tekstura paradižnika se poslabšata pri temperaturah pod 15 °C. Za zamrzovanje paradižnika imate nekaj možnosti. Zamrznite cele paradižnike

Paradižnike blanširajte, olupite in odcedite (pred zamrzovanjem ohladite). Narežite in skuhajte, da zmanjšate vsebnost vode, dodajte baziliko in shranite kot koncentrirano paradižnikovo mezgo zamrznite v posodicah za ledene kocke. Te porcije so kot nalašč za vašo naslednjo juho ali testeninsko jed. Paradižnik lahko zamrznete do 6 mesecev, vendar ga je idealno porabiti v 4 mesecih, saj se tekstura sčasoma spremeni. Namesto kislih kumaric je vložen zelen paradižnik odlična popestritev za zimske dni in presenečenje za goste.

Malancani: Vloženi za prilogo k narezkom ali namaz iz pečenih malancanov z limono, peteršiljem, začimbami in kislo smetano ali majonezo, ki se ga postreže samega h popečenemu kruhu ali k pečenemu mesu na žaru.

Bučke: Odlične so sveže v slanih mafinih, zamrznjene kocke ali naribane z dodatkom narezanega peteršilja, pa tudi vložene v kompotu, ki spominja na ananas. Zamrznjene bučke porabite v 8–10 mesecih.

Listnati ohrovt: Ohrovt lahko uporabite v solatah, na toastu, v smutiju, v juhi, v pestu ali omakah za testenine …Priprava čipsa iz ohrovta s praženjem listov na olju ali v pečici in soli je odličen način za uživanje. Pred shranjevanjem v hladilnik zavijte v kuhinjski papir ali kakšno drugo folijo, tako bo dlje časa svež. Pokuhan z oljčnim oljem, limono, jajci in začimbami je odlična solata. Blanširanega shranite v zamrzovalniku do 8 mesecev in ga porabite za pripravo prilog in kremnih juh.

Kumare s čebulo (in kosmiči) v gosti kremni juhi lahko shranite s pasterizacijo. Lahko pa jih tudi naribane zamrznete in pripravite kasneje. Čeprav se veliko razpravlja o uporabi plastike, v folijo zavite kumare zdržijo približno trikrat dlje kot brez nje.

Veliko sveže obranih kumar, zloženih na pultu
slovenske kumare

Rdečo peso lahko uživate surovo tanko narezano v solati. Nekoliko staro peso namesto poskusite speči celo, zavito v folijo. Rdeča pesa se odlično poda k feti ali kozjim sirom. Pesa je tudi dober nadomestek za korenje in jo lahko dodate v pecivo, uporabite za pripravo burgerjev ali krepčilne juhe. Lahko vložite v kisu kot solato, shranite celo neoprano, brez listov v škafu z zemljo vse do aprila. Zdrave mlajše pesine liste lahko zamrznete kot blitvo ali listnati ohrovt in pripravite za prikuho. Peso pa lahko tudi zamrznete po predhodnem kuhanju v lupini, narežete na kolobarje, ki jih v enem sloju zamrznete, in shranite v vrečke ali posode. Nekateri jo predhodno tudi popečejo v pečici. Ko jo odtalite jo porabite v solatah ali smutijih.

Hruške: Pri sobni temperaturi bodo zdržale nekaj dni, v hladilniku pa lahko zdržijo več kot teden dni. Ko so zrele, so krhke, zato jih ne stlačite ali zaprite v vrečko. Upoštevajte, da so hruške ob nakupu pogosto trde, vendar po navadi zelo hitro dozorijo. Tako kot jabolka in banane tudi hruške oddajajo plin etilen, ki pospeši zorenje bližnjega sadja. Razen če želite dozoreti drugo sadje, hruške shranjujte ločeno. Hruške pred zamrzovanjem narežite in jim odstranite peške. Prezrele hruške lahko tudi olupite in jih pred zamrzovanjem v modelčkih za ledene kocke ali mafine pretlačite. V zamrzovalniku jih lahko hranite 3 do 6 mesecev. Iz poškodovanih hrušk in jabolk lahko pripravite dober domač kompot ali čatni. Če uporabljate ekološke hruške, pustite lupino na sadežu. Hruške so odlične tudi za pico!

Jabolka: Če so shranjena v hladilniku, lahko ostanejo sveža do en mesec. Če je hladilnik poln, jih shranite na hladnem in suhem mestu. Poškodovana jabolka položite na pult, saj jih je treba kmalu pojesti. Jabolka lahko zamrznete. Narežite jih na koščke in jim odstranite peške ter dodajte nekaj limoninega soka, da preprečite rjavenje. Ker imajo visoko vsebnost vode, po zamrzovanju izgubijo svojo hrustljavost. Če jih najprej dušite, prihranite prostor v zamrzovalniku. Lahko spečete jabolčno pito in jo zamrznete. Zamrznjena jabolka porabite v 6 mesecih. Majhne količine jabolk lahko uporabite v juhah, solatah, zeljni solati ali kruhu. Stara ali poškodovana jabolka so še vedno odlična kuhana v dušenem stanju, idealna za peko ali dodajanje kaši.

Grozdje: Najbolje ga je shraniti v hladilniku. Da bi uživali v njihovem polnem okusu, ga vzemite ven eno uro pred jedjo. Zamrznete lahko grozdne jagode, ki jih zamrznete na pladnju in nato shranite. Zamrznjene so čudovit poletni prigrizek, lahko ga uporabite kot »ledene kocke« v vinu, če steklenice niste dali v hladilnik. Zamrznjeno grozdje porabite v 12 mesecih. Grozdje se odlično poda k oreščkom, šunki, v solati in še posebej k siru. Lahko ga tudi pečete približno 15–20 minut v pečici na srednji temperaturi z nekaj olivnega olja in morda še nekaj rožmarina za dodaten okus, ki ga postrežete s sladoledom, sirovo torto ali krekerji z modrim sirom. 

Naj vam shranjevanje, podarjanje, presenečenje in varčevanje uspe. Poglejte si še video zgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj, ki brez moraliziranja in na simpatičen način jasno pokaže, kako lahko preprosto zavržete manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelate v čisto nove jedi.


Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito