Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih 13.8.2019

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne spremembe kot plastika, njeno preprečevanje pa prispeva k več ciljem mednarodne Agende 2030 za trajnostni razvoj. Z namenom doseganja teh ciljev smo Ekologi brez meja pripravili priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih.

Javne ustanove bi morale biti na tem področju še posebej za zgled. Morda lahko razmislite o sistemu razdeljevanja obrokov: razdeljevanje v postrežnih posodah je dokazano veliko učinkovitejši način pri zmanjševanju količin zavržene hrane kot razdeljevanje na pladnjih. Tovrstnih namigov je v našem priročniku še cel kup, zato vabljeni k branju!

Vabljeni, da ga predstavite vašim ciljnim skupinam in delite po vaših kanalih s čim širšo javnostjo. Veseli bomo tudi vaše povratne informacije in morebitnih dodatnih ukrepov, ki jih v vaši organizaciji že izvajate.

Priročnik je nastal s finančno podporo Evropske unije v sklopu programa Trajnostna Evropa za vse.


Sorodni članki

Brošura - Živilsko predelovalna industrija v Sloveniji v letu 2017

Brošura - Živilsko predelovalna industrija v Sloveniji v letu 2017 [pdf] Brochure - Food processing industry in Slovenia in 2017 [pdf] Leto 2017 je bilo za živilskopredelovalno industrijo leto razvoja in rasti. Že nekaj let se v Sloveniji povečuje število…

Več...

Pomen uporabe certificiranega semena

Zloženka - Pomen uporabe certificiranega semena [PDF] Kaj je certificirano seme? Uradno potrjeno ali certificirano seme kmetijskih rastlin je pridelano in dodelano po predpisanih postopkih in pod uradnim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov. Postopki certificiranja semena temeljijo na strokovno utemeljenih in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem