Zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih - Naša super hrana

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih naslovnica 13.1.2020

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne spremembe kot plastika, njeno preprečevanje pa prispeva k več ciljem mednarodne Agende 2030 za trajnostni razvoj. Z namenom doseganja teh ciljev smo Ekologi brez meja pripravili priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih.

Javne ustanove bi morale biti na tem področju še posebej za zgled. Morda lahko razmislite o sistemu razdeljevanja obrokov: razdeljevanje v postrežnih posodah je dokazano veliko učinkovitejši način pri zmanjševanju količin zavržene hrane kot razdeljevanje na pladnjih. Tovrstnih namigov je v našem priročniku še cel kup, zato vabljeni k branju!

Vabljeni, da ga predstavite vašim ciljnim skupinam in delite po vaših kanalih s čim širšo javnostjo. Veseli bomo tudi vaše povratne informacije in morebitnih dodatnih ukrepov, ki jih v vaši organizaciji že izvajate.

Priročnik je nastal s finančno podporo Evropske unije v sklopu programa Trajnostna Evropa za vse.


Sorodni članki

V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Toda kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin, zato je najboljše, da se odločimo kar za pripravo domačega sladoleda.Izberimo ekološke sestavineV poletnih mesecih je izbira…

Več...

Uživajmo v sveže stisnjenih sokovih in napitkih

Sveže stisnjeni sokovi in napitki veljajo za pravi eliksir zdravja. Kadar jih pripravite iz lokalnih, sezonskih živil, je njihova učinkovitost še večja. Preizkusite katerega od naših receptov, ki jih najdete v nadaljevanju. Le malo stvari se lahko po kombinaciji osvežilnega…

Več...

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem