Priročnik za varstvo slovenske podeželske dediščine

Priročnik za varstvo slovenske podeželske dediščine 11.3.2016

Devetnajst različnih sušilnih naprav, ki tvorijo inovativni projekt Dežela kozolcev v Občini Šentrupert, zgledno obnovljena sadna sušilnica v Razborah, v parkirišče s šestdesetimi parkirnimi mesti preurejeno degradirano območje opuščenega peskokopa pri planini Kuhinja, tematska pot Na svoji zemlji v Baški grapi, ki ustrezno počasti zgodovinsko snemanje prvega slovenskega celovečernega filma, lična in moderna drevesna opazovalnica v Mestnem gozdu v Celju… To so samo nekateri izmed primerov dobrih praks, predstavljeni v posebnem priročniku o trajnostni rabi naravnih virov ter ohranjanju in razvoju slovenske zgodovinsko-kulturne dediščine, ki so ga pripravili v Društvu za razvoj slovenskega podeželja.

Pri tem sta društvu pomagala Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in Mreža za podeželje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V prvi vrsti je priročnik sicer namenjen potencialnim investitorjem in nosilcem projektov (med drugim tudi zato, ker zelo podrobno razdela kompleksnost upravnih postopkov in prepletenost pristojnosti med različnimi organi), obenem pa je zanimivo in poučno branje za vsakogar, ki mu ni vseeno za slovensko kulturno dediščino.

Sam priročnik je razdeljen v štiri sklope. V prvem so na preprost način predstavljena varovana območja in pristojne institucije, v drugem avtorji konkretno razložijo splošni postopek izvedbe posega v prostor in posebnosti, povezane z varovanimi območji, tretji oziroma osrednji del priročnika tvori dvanajst pogostih primerov projektov (v njih so sistematično popisani postopki pridobivanja upravnih dovoljenj in soglasij), v zadnjem poglavju pa so avtorji navedli dodatno gradivo in vire podatkov, ki bodo v pomoč njihovim načrtovalcem in izvajalcem.

“Dediščino je vredno varovati samo do takrat, ko je za nami kdo, ki jo želi prevzeti in varovati,” sta v uvodu zapisala urednika publikacije mag. Vesna Erhart in dr. Luka Juvančič. Vsi, ki se s tem strinjajo, si lahko brezplačni priročnik, ki se bo v prihodnosti morda razvil celo v spletni portal, ogledajo na tej povezavi.


Sorodni članki

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Pri špargljih se pozna vsaka ura

Te dni so proti soncu pognali prvi šparglji. Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo, smo povprašali kako je s slovenskimi pridelki. Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Zakaj raje…

Več...

»Opažam, da vedno pogosteje kupim živilo slovenskega porekla«

Po dobrem letu in pol izvajanja promocijske kampanje »Naša super hrana« že lahko ugotavljamo pozitivne učinke skupne promocije lokalno pridelane in predelane hrane. Kampanja je povečala ozaveščenost potrošnikov o pomenu hrane iz bližine, večja je prepoznavnost izdelkov in tudi označbe…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem