Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini | Priročniki

Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini

Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini 23.2.2024

Trgovinska zbornica Slovenije je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport izdala publikacijo z naslovom »Priporočila za zmanjšanje odpadne hrane v trgovini«. 

Ta izdaja predstavlja del aktivnosti, ki se izvajajo v okviru Akcijskega načrta za implementacijo Strategije za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, pod sloganom »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«.

Publikacijo si lahko prenesete tukaj >>>

Strategije in ukrepi za učinkovitejše upravljanje z zalogami

Publikacija ponuja praktične nasvete in usmeritve trgovcem, kako učinkoviteje upravljati z zalogami hrane, optimizirati nabavne in prodajne procese ter s tem zmanjšati količino odpadne hrane, ki nastaja v trgovskem sektorju. Poudarek je na prepoznavanju ključnih dejavnikov, ki prispevajo k izgubi hrane, in na predlaganju učinkovitih rešitev za njihovo obravnavo.

Pomen zmanjšanja odpadne hrane za okolje in gospodarstvo

S to iniciativo Trgovinska zbornica Slovenije stremi k ozaveščanju in spodbujanju trgovcev k odgovornejšemu ravnanju z viri, s čimer ne prispevajo le k ohranjanju okolja, temveč tudi k večji gospodarski učinkovitosti. Ta pristop je še posebej pomemben v luči globalnih in slovenskih prizadevanj za zmanjšanje odpadne hrane, kar je ključnega pomena za trajnostni razvoj in blaženje podnebnih sprememb.

Priloga:


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem