Pridelovalci lokalne hrane in predelovalci v Sloveniji

Na spletni strani Naša super hrana se zavzemamo, da bi svoje mesto dobili tako pridelovalci lokalne hrane, kot tudi njeni predelovalci. Bralce osveščamo o pomenu, ki ga imajo ponudniki domače, lokalne hrane.

Če kupujemo lokalno pridelano hrano, prispevamo k večanju konkurenčnosti domačih pridelovalcev in s tem k trajnostnemu razvoju, na drugi strani pa lahko poskrbimo za boljšo kakovost nakupljenega. Slovensko sadje in zelenjadnice, ki jih pridelajo lokalni pridelovalci, so načeloma bolj sveži, saj so izpostavljeni krajšim transportnim potem, do našega krožnika pa pridejo praktično neposredno z njive ali drevesa. Navadno so obrani v največji zrelosti, to pa pomeni, da vsebujejo kar največ hranil.

Pridelovalci lokalne hrane, kmetje in kmetije ter sadjarji, pa tudi predelovalci so vabljeni, da svojo ponudbo zelenjave in drugih pridelkov vpišejo v seznam oziroma zemljevid ponudnikov. S svojim trudom in nemalokrat tudi poslanstvom nam omogočajo izbiro svežih, domačih živil. V seznamu pa lahko preverite tudi njihovo sodelovanje v različnih shemah kakovosti, kot so izbrana kakovost, ekološki, integrirani ali druge sheme kakovosti.

Predstavitev na zemljevidu je popolnoma brezplačna, za vsebino pa odgovarjajo ponudniki. In če svojega najljubšega ponudnika pogrešate, ga povabite k vpisu.

Izberite dobro, izberite lokalno. To je naša super hrana.

Zakaj izbrati slovensko?

Kupujmo domače in podprimo slovensko gospodarstvo!


Sorodni članki

Zaščitimo našo zemljo danes za hrano na krožniku jutri

Na javnem posvetu z naslovom Kmetijska zemljišča – steber prehranske varnosti, ki ga je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so strokovnjaki, predstavniki kmetijskih organizacij in državni uradniki razpravljali o ključnih izzivih na področju prehranske samooskrbe, zaščite kmetijskih zemljišč…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote. Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem