Pridelovalci lokalne hrane in predelovalci v Sloveniji | Lokalno, Samooskrba, Zemljevid | Prednosti lokalnega okolja

Pridelovalci lokalne hrane in predelovalci v Sloveniji

Na spletni strani Naša super hrana se zavzemamo, da bi svoje mesto dobili tako pridelovalci lokalne hrane, kot tudi njeni predelovalci. Bralce osveščamo o pomenu, ki ga imajo ponudniki domače, lokalne hrane.

Če kupujemo lokalno pridelano hrano, prispevamo k večanju konkurenčnosti domačih pridelovalcev in s tem k trajnostnemu razvoju, na drugi strani pa lahko poskrbimo za boljšo kakovost nakupljenega. Slovensko sadje in zelenjadnice, ki jih pridelajo lokalni pridelovalci, so načeloma bolj sveži, saj so izpostavljeni krajšim transportnim potem, do našega krožnika pa pridejo praktično neposredno z njive ali drevesa. Navadno so obrani v največji zrelosti, to pa pomeni, da vsebujejo kar največ hranil.

Pridelovalci lokalne hrane, kmetje in kmetije ter sadjarji, pa tudi predelovalci so vabljeni, da svojo ponudbo zelenjave in drugih pridelkov vpišejo v seznam oziroma zemljevid ponudnikov. S svojim trudom in nemalokrat tudi poslanstvom nam omogočajo izbiro svežih, domačih živil. V seznamu pa lahko preverite tudi njihovo sodelovanje v različnih shemah kakovosti, kot so izbrana kakovost, ekološki, integrirani ali druge sheme kakovosti.

Predstavitev na zemljevidu je popolnoma brezplačna, za vsebino pa odgovarjajo ponudniki. In če svojega najljubšega ponudnika pogrešate, ga povabite k vpisu.

Izberite dobro, izberite lokalno. To je naša super hrana.

Zakaj izbrati slovensko?

Kupujmo domače in podprimo slovensko gospodarstvo!


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Raje kot v smeti pretvorimo v nove jedi

V kuhinji se nam pogosto zgodi, da nam pri pripravi obrokov ostanejo nekatera živila, na primer krompir, testenine, riž, kruh ali zelenjava. Že z malo domišljije jih lahko koristno porabimo za pripravo novih jedi ter tako bistveno zmanjšamo količino zavržkov…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem