Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Preveč hrane zavržemo!

Pravica do hrane je osnovna človekova pravica. Zadovoljuje osnovne človekove potrebe in omogoča zdravo, kakovostno in srečno življenje.  Pri Organizaciji združenih narodov so 16. oktober določili za svetovni dan hrane z namenom, da bi potrošnike ozavestili o pomenu prehranske varnosti za vse prebivalce.  To je le en košček mozaika leta 2015 sprejete Agende 2030 za trajnostni razvoj, s katero se je mednarodna skupnost in z njo tudi Slovenija zavezala odpraviti lakoto, zagotoviti prehransko varnost in boljšo prehrano ter spodbujati trajnostno kmetijstvo. Letošnji svetovni dan hrane je posvečen globalni varnosti preskrbe s hrano – odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj podeželja, kar lahko bistveno pripomore k zmanjšanju strukturnih vzrokov za migracije.

Pohranjenost

Na drugi strani lakota

Po podatkih OZN je bilo v letu 2016 podhranjenih kar 11 odstotkov svetovnega prebivalstva – torej vsak 9 zemljan. Število lačnih je  s 777 milijonov v letu 2015 naraslo na 815 milijonov prebivalcev leta 2016. Na drugi strani pa se soočamo z zavrženo hrano, ki postaja pereč problem.

Vsak lahko prispeva k zmanjšanju zavržene hrane

Nastajanju zavržkov se ne moremo povsem izogniti, saj odpadna hrana nastaja v vsej prehranski verigi – pri proizvodnji in potrošnji.

V Sloveniji smo leta 2015 odvrgli 151.000 ton hrane, od tega kar 55.000 ton užitne hrane. Prebivalec Slovenije je tako v 2015 zavrgel povprečno približno 27 kilogramov užitnega dela hrane, to je hrane, ki naj ne bi končala v smeteh, ampak bi se lahko koristno uporabila. 7 kilogramov užitnega dela hrane na prebivalca je bilo zavrženih v procesu distribucije živil, kar 20 kilogramov užitnega dela hrane na prebivalca pa je zavrgel končni uporabnik, (vir: Hrana med odpadki, Statistični urad RS, 2016).

Zavržena hrana

Odgovornost za odpadno hrano večinoma nosijo gospodinjstva. Razlogov za to je več,  a gotovo je eden glavnih v pomanjkanju zavedanja potrošnika, načrtovanja nakupov in znanja o tem, kako pripraviti obrok iz ostankov prejšnjega dne. Velikokrat gospodinjstva nimajo ali ne poznajo možnosti za primerno shranjevanje hrane, niso dovolj pozorna na rok trajanja živil ali pa nehote nabavijo preveč sveže hrane. Zmedo povzroča tudi razumevanje oznak na embalaži  ali roka uporabnosti izdelkov. Na drugi strani gostinci težko predvidijo natančno število strank in velikost obrokov, neučinkovito upravljajo zaloge, zgodi pa se tudi, da je embalaža ali hramba prehrambnih izdelkov enostavno napačna.

Naj bo letošnji svetovni dan hrane spodbuda za vse nas, da bomo s hrano spoštljivo ravnali.

Nekaj nasvetov za zmanjšanje zavržkov hrane v svojem gospodinjstvu smo na tej strani že zbrali,  pisali pa smo tudi o Zavodu Pod streh’co, ki se zavzema da bi kakovostna hrana našla pot tudi do socialno ogroženih skupin in posameznikov, ki si je ne morejo privoščiti.

Kako ravnati, da hrana ne postane zavržek?

Star kruh lahko porabimo za pripravo drobtin. Lahko naredimo tudi kruhove cmoke ali pripravimo ocvrte kruhove šnite. Recept za sladico, s katero so se sladkali naše babice in dedki, najdemo na povezavi.

Ocvrte šnite – recept


Sorodni članki

Naša super rdeča pesa

Rdeča pesa naj bi bila zaradi svojega bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Predstavili smo njene ključne značilnosti in prednosti ter pripravili tudi nekaj idej, kako jo uporabiti v kulinariki. Rdeča pesa se lahko…

Več...

Ideja za enostavno poletno kosilo

V vročih dneh naše telo potrebuje manj hrane in hkrati več hidracije. Da bomo lahko telo nasitili z uravnoteženim razmerjem hranil, smo pripravili dva slastna in hkrati enostavna poletna recepta.Paradižniki, polnjeni z mletim mesomObilje poletne lokalne zelenjave nudi praktično neomejeno…

Več...

Kako izbrati pravo meso za piknik

Prihaja čas piknikov, ko je meso osrednja hrana na krožnikih, zato je v tem času še posebej pomembno, da smo pozorni, kakšno meso izberemo. Ni vsako meso kakovostno. Ko kupujete meso, bodite pozorni, od kje izhaja in kako je bila…

Več...

Dve super ideji za popestritev poletnega menija

Poletje je čas za svežino in zdrave lokalne sestavine, ki so v obilju na voljo tako na lokalnih kmetijah kot na policah trgovin. Pripravili smo predloga za pripravo mesnega ali brezmesnega kosila. Obe jedi vas bosta navdušili s polnim okusom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem