Prekmurska šunka | Šunka, Velika noč, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zaščitena geografska označba - proizvodi

Prekmurska šunka

Evropsko zaščitena v družbi najboljših

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo tudi na globalne trge. Z evropsko shemo kakovosti ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA smo poleg Prekmurske šunke na ravni EU zaščitili tudi: Kraški pršut, Šebreljski želodec, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleško tünko, Kraški zašink, Kraško panceto, Ptujski lük, Kranjsko klobaso, Slovenski med, Štajerski hmelj in Jajca izpod Kamniških planin. Tu je še Šebreljski želodec, ki je tudi zaščiten, vendar pa za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.  

Prekmurska šunka – etnološka posebnost

Prekmurska šunka sodi med etnološke posebnosti severovzhodnega območja Slovenije. Tradicionalna sušena mesnina, značilne hruškaste oblike je pripravljena iz posebej oblikovanega svinjskega stegna brez kosti. Značilni vonj in okus prekmurske šunke izvirata iz preizkušenih in skrbno izbranih postopkov soljenja, dimljenja, sušenja in zorenja pod posebnimi pogoji, ki se v celoti odvijajo izključno na območju Prekmurja. 

Njena posebnost je v tradicionalnem načinu proizvodnje, pri katerem ustrezno ohlajena svinjska stegna natrejo s soljo in začimbami, ta pa potem zorijo do šest mesecev. Izjemnost Prekmurske šunke je v sušenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah – suhih in ostrih zimah.

Pri izdelavi prekmurske šunke se uporabljajo izključno naravne sestavine in dodatki. Surovine izvirajo iz geografskega območja Prekmurja, kar je zagotovljeno s predpisanimi postopki kontrole, ki jih izvajata skupina proizvajalcev in zunanji certifikacijski organ. Proizvodnja poteka brez uporabe umetnih konzervansov, uporablja se zgolj morska sol in začimbe. Izdelane prekmurske šunke zorijo najmanj  6 mesecev v pogojih, ki zagotavljajo delovanje specifičnih podnebnih razmer značilnih za Prekmurje (Vir: Diši po Prekmurju).

Ima značilno, prepoznavno obliko, ki jo ločuje od pršuta (Kraški, Istrski, Dalmatinski, Parmski, San Daniele, Predalpski in drugi pršuti), kot tudi od znanega sušenega kosa stegna v Južni Tirolski (Zgornje Poadižje). Prekmurska šunka v družbi omenjenih ohranja prepoznavnost ter drugačne senzorične in jedilne lastnosti, ki so rezultat posebnih tehnoloških postopkov.

V sodobni ponudbi se vse pogosteje uveljavlja kot začetna jed z novo eleganco rezine. Na turističnih kmetijah, v vinotočih, v uglednih gostilnah in v okviru ponudbe zdraviliškega turizma pa jo postrežejo kot izvirno domačo dobroto. Prekmurska šunka se izdeluje na geografskem območju Prekmurja, ki ima tradicijo v reji mesnatih pasem prašičev. Zahtevne podnebne razmere so privedle do razvoja znanj in izkušenj potrebnih za pravilno pripravo, prekajevanje in zorenje Prekmurske šunke.

Povzeto po specifikaciji zaščite Prekmurske šunke (povezava).

Vse sheme kakovosti:

Seznam certificiranih proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.
Publikacija Slovenski zaščiteni kmetijski proizvodi in živila.
Seznam vseh zaščitenih proizvodov v EU.
Specifikacije zaščitenih proizvodov.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Velikonočni pirhi, pobarvani z naravnimi barvili

Pirhi so pomemben del slovenske velikonočne tradicije in velikonočne pojedine. Namesto pripravkov za hitro obarvanje pirhov, ki jih najdemo v trgovini, uporabimo raje naravne materiale, ki jih imamo vedno pri roki. Pirhi pisanih barv so verjetno prva stvar, na katero…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Na severu zamejeno z…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem