Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Prednosti lokalno pridelane hrane

Prednosti lokalne hrane so njena svežina, saj je domača hrana obrana kasneje kot hrana, ki ima pred sabo dolgo pot, preden pride na trgovinske police. Zato ponavadi vsebuje manj konzervansov, ki bi bili drugače potrebni za njeno skladiščenje.

Večje zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane ima številne pozitivne učinke tako na potrošnike, ki lahko tako uživajo kakovostnejšo hrano, kot tudi na kmete, ki se trudijo vzgajati zdravo zelenjavo in sadje, predelovalce, ki ohranjajo stare poznane recepture in zadruge, ki so večji dobavitelji domačih dobrot do trgovin.

Lokalna hrana je zagotovljeno varna, saj je podvržena strogim kontrolnim sistemom od vil do vilic.

Tradicionalni postopki pridelave poskrbijo za znan domač okus, ki smo ga vajeni iz našega otroštva in nam omogočajo ohranjanje in spoštovanje naše dediščine.

Hkrati vspodbujamo domače kmete, ohranjamo izgled podeželja in podpiramo domača delovna mesta.

Z uživanjem tako pridelane hrane pa ne skrbimo le za lastno zdravje, temveč se tudi zmanjšuje ogljični odtis v okolju, ki nastane pri daljših prevozih.

Razlogi za pozitiven odnos do lokalno pridelane hrano so tehtni, zato bodimo pozorni na lokalno kakovost, ko bomo izbrane izdelke postavili na tehtnico v naši trgovini.


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem