Prednosti izbire sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci sadja.

Odločitev za sadje izbrane kakovosti potrošnikom poleg jasnega sporočila o lokalnem poreklu prinaša tudi mnogo drugih prednosti.

Zagotovljena višja kakovost sadja

Z odločitvijo za sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko prepričani, da izbirate sadje, ki je doseglo nadstandardne kakovostne kriterije. Ena izmed pomembnih zahtev je, da sadje ob spravilu dosega optimalno zrelost, zaradi česar je posledično tudi polnejšega okusa.

Boštjan Kozole, predsednik sekcije za sadjarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije, glede kakovosti tovrstnega sadja na primeru jabolk poudarja: »Slovenska jabolka so izjemno dobra jabolka, glavni arhitekt te kakovosti pa je kar mati narava. Naša domovina namreč leži na stičišču Jadranskega morja in Alp, zato je bila blagoslovljena tako z res vrhunsko klimo kot z res vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Pozor, ko rečem vrhunsko, mislim resnično vrhunsko v svetovnem merilu! To potrjujejo tudi vse ustrezne meritve kakovosti. Slovenska jabolka so recimo glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, resnično neserijska.«

Zlata vredno sadje »iz bližine«

Vida Hribar s domačije Kostevc, ki je bila ena izmed prvih prejemnikov certifikata Izbrana kakovost Slovenija za jagode, pojasnjuje, kako je to videti v praksi: »Ker vemo, da bomo dostavljali na kratko razdaljo, si lahko privoščimo, da sadje obiramo šele takrat, ko je zares dozorelo. Z obiranjem začnemo res že zgodaj zjutraj, da lahko naše sveže obrane jagode dostavimo še istega dne. Praktično gredo z njive na krožnike, le tako je sadje res dozorelo in sveže. Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« to jasno sporočamo.«

Uporaba označbe dovoljena samo certificiranim pridelovalcem

Označbo »izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, pri katerih sta pridelava in predelava dodatno nadzorovani s strani neodvisnega certifikacijskega organa. Seznam vseh certificiranih pridelovalcev in predelovalcev je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Šolsko mleko kot del šolske sheme EU se učencem v šolah razdeljuje že osmo leto

V letošnjem šolskem 2024/2025 se v osnovnih šolah in zavodih že osmo leto izvaja šolska shema sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli približno 460 ton sadja, 33 ton zelenjave ter 200.000 litrov mleka in…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem