Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Prednosti izbire sadja z oznako Izbrana kakovost

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci sadja.

Odločitev za sadje izbrane kakovosti potrošnikom poleg jasnega sporočila o lokalnem poreklu prinaša tudi mnogo drugih prednosti.

Zagotovljena višja kakovost sadja

Z odločitvijo za sadje z oznako Izbrana kakovost ste lahko prepričani, da izbirate sadje, ki je doseglo nadstandardne kakovostne kriterije. Ena izmed pomembnih zahtev je, da sadje ob spravilu dosega optimalno zrelost, zaradi česar je posledično tudi polnejšega okusa.

Boštjan Kozole, predsednik sekcije za sadjarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije, glede kakovosti tovrstnega sadja na primeru jabolk poudarja: »Slovenska jabolka so izjemno dobra jabolka, glavni arhitekt te kakovosti pa je kar mati narava. Naša domovina namreč leži na stičišču Jadranskega morja in Alp, zato je bila blagoslovljena tako z res vrhunsko klimo kot z res vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Pozor, ko rečem vrhunsko, mislim resnično vrhunsko v svetovnem merilu! To potrjujejo tudi vse ustrezne meritve kakovosti. Slovenska jabolka so recimo glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, resnično neserijska

Zlata vredno sadje »iz bližine«

Transport sadja od pridelovalca do kupca na lokalnem trgu je v okviru sheme Izbrana kakovost dovoljen v obsegu največ 250 km zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije. Vida Hribar s domačije Kostevc, ki je bila ena izmed prvih prejemnikov certifikata Izbrana kakovost Slovenija za jagode, pojasnjuje, kako je to videti v praksi: »Ker vemo, da bomo dostavljali na kratko razdaljo, si lahko privoščimo, da sadje obiramo šele takrat, ko je zares dozorelo. Z obiranjem začnemo res že zgodaj zjutraj, da lahko naše sveže obrane jagode dostavimo še istega dne. Praktično gredo z njive na krožnike, le tako je sadje res dozorelo in sveže. Z zaščitnim znakom Izbrana kakovost – Slovenija to jasno sporočamo

Uporaba označbe dovoljena samo certificiranim pridelovalcem

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, pri katerih sta pridelava in predelava dodatno nadzorovani s strani neodvisnega certifikacijskega organa. Seznam vseh certificiranih pridelovalcev in predelovalcev je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako ohranimo sadje in zelenjavo sveže dlje časa?

Pripravili smo nekaj uporabnih nasvetov, kako pravilno ravnati s sadjem in zelenjavo, da čim dlje ohranimo svežino in zmanjšamo količine zavržkov. Jeseni se drevesa še posebej šibijo pod sadovi različnih vrst sadja, prav tako pa tudi na vrtovih vztraja še…

Več...

Kako in kdaj obiramo jabolka?

V jesenskem času se jablane po vsej Sloveniji šibijo pod slastnimi plodovi različnih sort jabolk. Preberite in si oglejte nekaj nasvetov o najboljšem času obiranja jabolk ter o ustreznem načinu obiranja. Prav tako so pomembni tudi napotki za ustrezno skladiščenje…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem