Prednosti izbire sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« | Izbrana kakovost, Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija

Prednosti izbire sadja z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« potrošnikom omogoča lažjo orientacijo in prepoznavanje sadja lokalnega porekla. Izbiro nam olajša tudi z zagotovilom o kakovosti in poostrenemu nadzoru s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Pomen oznake v praksi so izpostavili in pojasnili tudi pridelovalci sadja.

Odločitev za sadje izbrane kakovosti potrošnikom poleg jasnega sporočila o lokalnem poreklu prinaša tudi mnogo drugih prednosti.

Zagotovljena višja kakovost sadja

Z odločitvijo za sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« ste lahko prepričani, da izbirate sadje, ki je doseglo nadstandardne kakovostne kriterije. Ena izmed pomembnih zahtev je, da sadje ob spravilu dosega optimalno zrelost, zaradi česar je posledično tudi polnejšega okusa.

Boštjan Kozole, predsednik sekcije za sadjarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije, glede kakovosti tovrstnega sadja na primeru jabolk poudarja: »Slovenska jabolka so izjemno dobra jabolka, glavni arhitekt te kakovosti pa je kar mati narava. Naša domovina namreč leži na stičišču Jadranskega morja in Alp, zato je bila blagoslovljena tako z res vrhunsko klimo kot z res vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Pozor, ko rečem vrhunsko, mislim resnično vrhunsko v svetovnem merilu! To potrjujejo tudi vse ustrezne meritve kakovosti. Slovenska jabolka so recimo glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, resnično neserijska.«

Zlata vredno sadje »iz bližine«

Vida Hribar s domačije Kostevc, ki je bila ena izmed prvih prejemnikov certifikata Izbrana kakovost Slovenija za jagode, pojasnjuje, kako je to videti v praksi: »Ker vemo, da bomo dostavljali na kratko razdaljo, si lahko privoščimo, da sadje obiramo šele takrat, ko je zares dozorelo. Z obiranjem začnemo res že zgodaj zjutraj, da lahko naše sveže obrane jagode dostavimo še istega dne. Praktično gredo z njive na krožnike, le tako je sadje res dozorelo in sveže. Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« to jasno sporočamo.«

Uporaba označbe dovoljena samo certificiranim pridelovalcem

Označbo »izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, pri katerih sta pridelava in predelava dodatno nadzorovani s strani neodvisnega certifikacijskega organa. Seznam vseh certificiranih pridelovalcev in predelovalcev je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zakaj potrošniki zaupajo znaku »izbrana kakovost – Slovenija« ?

Zeleno-rjavi »smeško« je sinonim za slovensko kakovostZnak »izbrana kakovost – Slovenija« je pri potrošnikih že dobro sprejet in uveljavljen. Najdejo ga na izdelkih iz široke palete govejega in perutninskega mesa, na mleku in mlečnih izdelkih ter na sadju in izdelkih…

Več...

Jagode haskap uspevajo tudi v Sloveniji

Jagode haskap, znane tudi kot sibirske borovnice, so v zadnjih letih vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Boštjanom Lesarjem, predsednikom društva pridelovalcev jagod Haskap, ki nam je povedal številne zanimivosti o tem izjemnem sadežu. Jagode haskap,…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem