Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov

Vzemite si čas v soboto, 20. avgusta 2022, od 10. ure naprej, saj boste lahko v parku Mejca v Idriji izkusili kulinarično popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov.

Idrijski žlikrofi so tradicionalna rudarska jed, ki na svoj praznik stopi v svet okusov in vsakokrat znova dobi nov obraz. Praznik idrijskih žlikrofov se odvija na ulicah in trgih Idrije. Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija zaščitila v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom.

Celoten program dogodka najdete tukaj.

Tradicionalno in sodobno pripravljeni idrijski žlikrofi

Na dogodku bodo idrijski žlikrofi predstavljeni na nov, inovativen način, kot jih obiskovalci še niso imeli možnosti spoznati. Uživali jih boste lahko kot predjed, glavno jed in sladico.

Na dogodku bo na voljo več kot 30 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov, prav tako pa boste lahko obiskali več kot 15 stojnic z raznovrstno ponudbo idrijskih žlikrofov in drugih tradicionalnih idrijskih jedi.

Vir: foto Kraftart

Proizvedeni po tradicionalni recepturi

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata.

Zaupanja vredni certificirani izdelovalci

Prave idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le certificirani proizvajalci, ki upoštevajo tradicionalno recepturo in sestavine. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo. Seznam certificiranih izdelovalcev najdete tukaj.

Preberite še:


Sorodni članki

Gradiva ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko…

Več...

Tretji mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

S kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« in predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika ozaveščamo potrošnika o rokih uporabe ter posledično zmanjšujemo količine zavržene hrane v gospodinjstvih.»Po raziskavah Evropske Komisije se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo…

Več...

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem