Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Vabljeni na praznik idrijskih žlikrofov

Vzemite si čas v soboto, 20. avgusta 2022, od 10. ure naprej, saj boste lahko v parku Mejca v Idriji izkusili kulinarično popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov.

Idrijski žlikrofi so tradicionalna rudarska jed, ki na svoj praznik stopi v svet okusov in vsakokrat znova dobi nov obraz. Praznik idrijskih žlikrofov se odvija na ulicah in trgih Idrije. Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija zaščitila v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz testa, polnjenega s krompirjevim nadevom.

Celoten program dogodka najdete tukaj.

Tradicionalno in sodobno pripravljeni idrijski žlikrofi

Na dogodku bodo idrijski žlikrofi predstavljeni na nov, inovativen način, kot jih obiskovalci še niso imeli možnosti spoznati. Uživali jih boste lahko kot predjed, glavno jed in sladico.

Na dogodku bo na voljo več kot 30 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov, prav tako pa boste lahko obiskali več kot 15 stojnic z raznovrstno ponudbo idrijskih žlikrofov in drugih tradicionalnih idrijskih jedi.

žlikrofi
Vir: foto Kraftart

Proizvedeni po tradicionalni recepturi

Idrijski žlikrofi so zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost. To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa januarja leta 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata.

Zaupanja vredni certificirani izdelovalci

Prave idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le certificirani proizvajalci, ki upoštevajo tradicionalno recepturo in sestavine. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo. Seznam certificiranih izdelovalcev najdete tukaj.

Preberite še:


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem