Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji? | Zgodbe o naši super hrani

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.

Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti Nikolaj, je krščanski svetnik, ki je živel v 3. stoletju. Ta sveti mož je bil velik dobrotnik in je bil znan kot zavetnik revežev in otrok. Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. decembra.

Tradicionalna obdaritev otrok

Miklavža se tudi danes najbolj razveselijo predvsem otroci, ki jim v noči iz 5. na 6. december v spremstvu parkeljnov in angelčkov prinese skromna darila. Že tradicionalno so bili darovi, ki jih je prinesel sveti Miklavž, precej preprosti, a polni simbolike. Ti darovi, znani kot »miklavževina«, so del tradicionalnega obdarovanja in mednje spadajo jabolka, orehi, lešniki in suho sadje. 

slovenski orehi v posodici na leseni deski

Izberite zdravo lokalno sveže in suho sadje ter oreščke

Če doma obujate tradicijo miklavževanja, bodite pozorni, da kot darila izberete zdravo, lokalno sezonsko sadje, suho sadje in slovenske orehe ter tako razveselite najbližje.

Specite z otroki domače parkeljne

Ena izmed tradicij, ki je neposredno povezana z miklavževanjem v Sloveniji, je peka parkljev. Ti domači kruhki so del prazničnega vzdušja in so običajno pripravljeni v družinskem krogu, kar dodaja poseben čar praznovanju. Da boste lahko uživali v peki parkljev, s katerimi lahko razveselite celotno družino, smo vam pripravili enostaven, a izredno slasten recept.

Praznični Miklavževi parkeljni – recept

Predpaznične prireditve, povezane z miklavževanjem

V času miklavževanja po vsej Sloveniji potekajo številne predpraznične prireditve z vrhuncem na dan svetega Miklavža. Te prireditve pogosto vključujejo miklavžev sejem, kjer so na voljo različne praznične dobrote.

Poglejte seznam vseh prireditev tukaj >>>


Sorodni članki

Intervju: Luka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024

Vir slike: ProPlusLuka Pangos, zmagovalec MasterChef Slovenija 2024, je z nami delil svoje izkušnje iz oddaje, prihodnje načrte in spregovoril o pomembnosti uporabe lokalnih sestavin. Njegova strast do kuhanja in spoštovanje narave sta ga spodbudila k iskanju bolj trajnostnega načina…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Vrtičkarji, pripravite se na sušo

Vremenoslovci napovedujejo rekordno vroče poletje. Vročina, suša in skrajne temperature močno prizadenejo vrtnine, ki nujno potrebujejo vodo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v poletnem času kar najbolje obvarujete svoj vrtiček. Suša lahko bistveno vpliva na količino in kakovost pridelka,…

Več...

Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2024 obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je obdržala dve, še osem restavracij se jih ponaša z eno. Med njimi je novinka Restavracija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem