Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji? | Zgodbe o naši super hrani

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.

Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti Nikolaj, je krščanski svetnik, ki je živel v 3. stoletju. Ta sveti mož je bil velik dobrotnik in je bil znan kot zavetnik revežev in otrok. Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. decembra.

Tradicionalna obdaritev otrok

Miklavža se tudi danes najbolj razveselijo predvsem otroci, ki jim v noči iz 5. na 6. december v spremstvu parkeljnov in angelčkov prinese skromna darila. Že tradicionalno so bili darovi, ki jih je prinesel sveti Miklavž, precej preprosti, a polni simbolike. Ti darovi, znani kot »miklavževina«, so del tradicionalnega obdarovanja in mednje spadajo jabolka, orehi, lešniki in suho sadje. 

slovenski orehi v posodici na leseni deski

Izberite zdravo lokalno sveže in suho sadje ter oreščke

Če doma obujate tradicijo miklavževanja, bodite pozorni, da kot darila izberete zdravo, lokalno sezonsko sadje, suho sadje in slovenske orehe ter tako razveselite najbližje.

Specite z otroki domače parkeljne

Ena izmed tradicij, ki je neposredno povezana z miklavževanjem v Sloveniji, je peka parkljev. Ti domači kruhki so del prazničnega vzdušja in so običajno pripravljeni v družinskem krogu, kar dodaja poseben čar praznovanju. Da boste lahko uživali v peki parkljev, s katerimi lahko razveselite celotno družino, smo vam pripravili enostaven, a izredno slasten recept.

Praznični Miklavževi parkeljni – recept

Predpaznične prireditve, povezane z miklavževanjem

V času miklavževanja po vsej Sloveniji potekajo številne predpraznične prireditve z vrhuncem na dan svetega Miklavža. Te prireditve pogosto vključujejo miklavžev sejem, kjer so na voljo različne praznične dobrote.

Poglejte seznam vseh prireditev tukaj >>>


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem