Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji? | Zgodbe o naši super hrani

Poznate tradicijo miklavževanja v Sloveniji?

Miklavževanje je star običaj, ki je na slovenskem zakoreninjen že skoraj 200 let. Praznik svetega Miklavža praznujemo 6. decembra, običaj pa je tudi peka parkljev, za katere smo pripravili recept.

Sveti Miklavž, ki je v drugih evropskih jezikih znan kot sveti Nikolaj, je krščanski svetnik, ki je živel v 3. stoletju. Ta sveti mož je bil velik dobrotnik in je bil znan kot zavetnik revežev in otrok. Miklavžev dan ali praznik svetega Miklavža se praznuje 6. decembra.

Tradicionalna obdaritev otrok

Miklavža se tudi danes najbolj razveselijo predvsem otroci, ki jim v noči iz 5. na 6. december v spremstvu parkeljnov in angelčkov prinese skromna darila. Otroke tradicionalno kot sodnik deli na poredne in pridne, ki so bili v preteklosti in so tudi danes obdarjeni s sadeži, kot so suhe fige, jabolka ali orehi. Poredne otroke namesto darila pričaka šiba.

Če doma obujate tradicijo miklavževanja, bodite pozorni, da kot darila izberete zdravo, lokalno sezonsko sadje in dobrote ter tako razveselite otroke.

Specite z otroki domače parkeljne

Z miklavževanjem pa je pri nas povezana še ena tradicija, ki je ne gre zamuditi – peka parkljev. Da boste lahko uživali v peki parkljev, s katerimi lahko razveselite celotno družino, smo vam pripravili enostaven, a izredno slasten recept.


Sorodni članki

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« - »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja, so izrednega pomena za zdravje, kakovost bivanja in počutje.  Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja,  lokalna trajnostna…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem