Poziv javnosti k udeležbi na dneve odprtih vrat

Dnevi odprtih vrat, ki se bodo v mesecu septembru in oktobru odvijali na nekaterih slovenskih kmetijah, v predelovalnih obratih in zadrugah, so namenjeni spoznavanju vsega, kar je povezano s pridelavo in predelavo lokalne hrane, življenja in dela na podeželju.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali pridelavo in predelavo živil, se promocijsko preizkusili v pobiranju pridelka ali poskusili nekatere domače izdelke.

Dnevi odprtih vrat so priložnost za spoznavanje:

  • različnih načinov kmetovanja (ekološko, integrirano ali konvencionalno), uporabe škropiv in delovnih strojev,
  • postopkov predelave lokalnih izdelkov,
  • postopkov nadzora živil od vil do vilic, zagotavljanja sledljivosti porekla in varnosti živil
  • pridelave sadja in zelenjave in  prehranskih koristih sveže pobranih plodov,
  • življenja živali, njihove prehrane in bivalnih prostorov,
  • življenja na slovenskih kmetijah in
  • pomoč pri delu na kmetiji.

Za ogled izbrane kmetije na dnevih odprtih vrat se prijavite prek spletnega obrazca in se na lastne oči prepričajte o kakovosti lokalne hrane.

Obisk kmetij je brezplačen, s seboj prinesite le željo po spoznavanju podeželja in njegovih darov.

Vabljeni!


Sorodni članki

Strokovnjaki svetujejo: večkrat posezite po lokalno pridelani ekološki hrani

Magistrica varne prehrane in projektna sodelavka na ZSPM – Zvezi slovenske podeželske mladine Dominika Klavž z nami v intervjuju deli svoj strokovni vpogled o vlogi ekološke prehrane pri oblikovanju boljših prehranjevalnih navad ljudi v prihodnosti. Vabljeni k branju in razmisleku,…

Več...

Kakovost na prvem mestu: pomembnost nadzora v ekološkem kmetovanju

V prvem delu intervjuja z Nives Adamič Kričaj, univ. dipl. ing. kmetijstva in koordinatorko certifikacijske enote za ekološko kmetijstvo – pridelavo/predelavo na IKC Inštitutu za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, razkrivamo vlogo izvajalcev v ekološkem nadzoru, postopek kontrol in…

Več...

Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki

Krompirjeve počitnice so v Sloveniji priljubljen čas za družinsko druženje in kulinarično raziskovanje. Izraz »krompirjeve počitnice« izvira iz časa, ko so otroci v šolah imeli prosti čas za pomoč pri okopavanju krompirja na družinskih kmetijah. Danes je ta čas idealna…

Več...

Mladi kot ambasadorji ekološke prehrane

Intervju s Špelo Kocjančič, perspektivno mlado podjetnico, ki se s proizvodnjo izdelkov iz kosti ekološkega goveda zavzema za boljši izkoristek surovin v mesni industriji in s svojimi izdelki aktivno vstopa v svet krožnega gospodarstva. Mlada ambiciozna podjetnica Špela Kocjančič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem