Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico | Zgodbe o naši super hrani

Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico

Pozimi nam prijajo jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj. Zato je to idealen čas za tople enolončnice, krepke juhe in druge jedi na žlico iz sezonskih lokalnih sestavin. Ne spreglejte tudi receptov, ki smo jih izbrali za vas.

Jedi na žlico so v hladnih zimskih dneh še posebej dobrodošle, saj nas prijetno pogrejejo in nam dajo dovolj energije. Pripravljamo jih lahko iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne.

Do odlične jedi v enem loncu

Priprava enolončnic in zimskih jedi na žlico je nezahtevna, saj lahko vse pripravimo kar v enem loncu in skupaj kombiniramo poljubne sestavine. Uporabimo lahko različna živila – od rib do mesa,  pa tudi stročnice, testenine in žita, med katerimi so priljubljena izbira ješprenj, pira in ajda.

Izberite kakovostno meso slovenskega porekla

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija« kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti, dodatno kontrolirani. Na živilih ga lahko uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Ne pozabimo na svežo, lokalno pridelano zelenjavo

Za večjo hranilnost lahko poskrbimo, če v enolončnici uporabimo svežo sezonsko zelenjavo iz bližine. Kljub temu, da izbira pozimi ni tako pestra, lahko še vedno izbiramo med gomoljnato zelenjavo, zeljem brokolijem, bučami in še čim. Da ohranimo kar največ rudnin in vitaminov, zelenjave na smemo prekuhati, kar lahko dosežemo tako, da sestavine dodajamo postopoma in upoštevamo čas kuhanja posamezne sestavine.

Ne mečimo v smeti, temveč pripravimo obroke za več dni

Enolončnice in juhe so jedi, ki lahko počakajo in tudi pogrete ohranijo poln okus, zato ostankov hrane ne zavrzite, temveč jih bodisi zamrznite bodisi shranite za naslednji obrok. Pripravljeno enolončnico, ki je shranjena v hladilniku, je potrebno pojesti v 3 dneh.

Recepti za jedi na žlico

Potrebujete ideje, kaj pripraviti? Preizkusite katerega od naših slastnih receptov. 

Bučna juha – recept

Enolončnica z bučkami in suhim kruhom

Ogrejmo si telo in dušo – z enolončnicami

Segedin – recept

Dödoli – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Goveja juha – recept

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

 

 


Sorodni članki

Simpozij o vinskem in gastronomskem turizmu na kmetijah

V okviru ciljnega raziskovalnega programa (CRP) »VINGATUR« - »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma za kmetijah«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodi skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, je potekal znanstveno-strokovni simpozij »Sedanjost in…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja, so izrednega pomena za zdravje, kakovost bivanja in počutje.  Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja,  lokalna trajnostna…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem