Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico | Zgodbe o naši super hrani

Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico

Pozimi nam prijajo jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj. Zato je to idealen čas za tople enolončnice, krepke juhe in druge jedi na žlico iz sezonskih lokalnih sestavin. Ne spreglejte tudi receptov, ki smo jih izbrali za vas.

Jedi na žlico so v hladnih zimskih dneh še posebej dobrodošle, saj nas prijetno pogrejejo in nam dajo dovolj energije. Pripravljamo jih lahko iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne.

Do odlične jedi v enem loncu

Priprava enolončnic in zimskih jedi na žlico je nezahtevna, saj lahko vse pripravimo kar v enem loncu in skupaj kombiniramo poljubne sestavine. Uporabimo lahko različna živila – od rib do mesa,  pa tudi stročnice, testenine in žita, med katerimi so priljubljena izbira ješprenj, pira in ajda.

Izberite kakovostno meso slovenskega porekla

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija« kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti, dodatno kontrolirani. Na živilih ga lahko uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Ne pozabimo na svežo, lokalno pridelano zelenjavo

Za večjo hranilnost lahko poskrbimo, če v enolončnici uporabimo svežo sezonsko zelenjavo iz bližine. Kljub temu, da izbira pozimi ni tako pestra, lahko še vedno izbiramo med gomoljnato zelenjavo, zeljem brokolijem, bučami in še čim. Da ohranimo kar največ rudnin in vitaminov, zelenjave na smemo prekuhati, kar lahko dosežemo tako, da sestavine dodajamo postopoma in upoštevamo čas kuhanja posamezne sestavine.

Ne mečimo v smeti, temveč pripravimo obroke za več dni

Enolončnice in juhe so jedi, ki lahko počakajo in tudi pogrete ohranijo poln okus, zato ostankov hrane ne zavrzite, temveč jih bodisi zamrznite bodisi shranite za naslednji obrok. Pripravljeno enolončnico, ki je shranjena v hladilniku, je potrebno pojesti v 3 dneh.

Recepti za jedi na žlico

Potrebujete ideje, kaj pripraviti? Preizkusite katerega od naših slastnih receptov. 

Bučna juha – recept

Enolončnica z bučkami in suhim kruhom

Ogrejmo si telo in dušo – z enolončnicami

Segedin – recept

Dödoli – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Goveja juha – recept

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

 

 


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem