Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico | Zgodbe o naši super hrani

Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico

Pozimi nam prijajo jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj. Zato je to idealen čas za tople enolončnice, krepke juhe in druge jedi na žlico iz sezonskih lokalnih sestavin. Ne spreglejte tudi receptov, ki smo jih izbrali za vas.

Jedi na žlico so v hladnih zimskih dneh še posebej dobrodošle, saj nas prijetno pogrejejo in nam dajo dovolj energije. Pripravljamo jih lahko iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne.

Do odlične jedi v enem loncu

Priprava enolončnic in zimskih jedi na žlico je nezahtevna, saj lahko vse pripravimo kar v enem loncu in skupaj kombiniramo poljubne sestavine. Uporabimo lahko različna živila – od rib do mesa,  pa tudi stročnice, testenine in žita, med katerimi so priljubljena izbira ješprenj, pira in ajda.

Izberite kakovostno meso slovenskega porekla

Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija« kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti, dodatno kontrolirani. Na živilih ga lahko uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.

Ne pozabimo na svežo, lokalno pridelano zelenjavo

Za večjo hranilnost lahko poskrbimo, če v enolončnici uporabimo svežo sezonsko zelenjavo iz bližine. Kljub temu, da izbira pozimi ni tako pestra, lahko še vedno izbiramo med gomoljnato zelenjavo, zeljem brokolijem, bučami in še čim. Da ohranimo kar največ rudnin in vitaminov, zelenjave na smemo prekuhati, kar lahko dosežemo tako, da sestavine dodajamo postopoma in upoštevamo čas kuhanja posamezne sestavine.

Ne mečimo v smeti, temveč pripravimo obroke za več dni

Enolončnice in juhe so jedi, ki lahko počakajo in tudi pogrete ohranijo poln okus, zato ostankov hrane ne zavrzite, temveč jih bodisi zamrznite bodisi shranite za naslednji obrok. Pripravljeno enolončnico, ki je shranjena v hladilniku, je potrebno pojesti v 3 dneh.

Recepti za jedi na žlico

Potrebujete ideje, kaj pripraviti? Preizkusite katerega od naših slastnih receptov. 

Bučna juha – recept

Enolončnica z bučkami in suhim kruhom

Ogrejmo si telo in dušo – z enolončnicami

Segedin – recept

Dödoli – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Goveja juha – recept

Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo

 

 


Sorodni članki

Ideje za jedi, ki jih lahko jemo v času posta

Po večmesečni težki hrani je čas za post in čiščenje telesa. Pripravili smo recepte za jedi iz lokalnih živil, ki jih je v tem času priporočljivo pripraviti. S pepelnično sredo se je za katoliške vernike začelo obdobje 40-dnevnega posta, ki…

Več...

Plakati »izbrana kakovost – Slovenija«

Za namen označevanja prodajnih mest, kjer se prodaja mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki ter sadje z znakom  »izbrana kakovost – Slovenija«, so na voljo plakati v dimenzijah A1 in B2, ki jih lahko kot predlogo za tisk…

Več...

Tradicionalne pustne jedi

Foto: Matej Vranič, Fotokom, Slovenia.info Slovenska pustna kulinarična tradicija je zelo bogata in obsega mnogo več kot le krofe in miške. Pust je bil v preteklosti, ko še niso imeli hladilnikov, tisti mejnik, ko je bilo marsikaj iz domače shrambe…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2024 in živila desetletja

Na sliki so Najbolj inovativna živila leta 2024.Inštitut za nutricionistiko je objavil seznam najbolj inovativnih živil leta 2024, ki so bila na trg uvedena v preteklem letu. Ob praznovanju desete obletnice svojega projekta so letos prvič podelili tudi priznanja za…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem