Pozimi najbolj teknejo jedi na žlico

Pozimi nam prijajo jedi, ki naše telo pogrejejo od znotraj. Zato je to idealen čas za tople enolončnice, krepke juhe in druge jedi na žlico iz sezonskih lokalnih sestavin. Ne spreglejte tudi receptov, ki smo jih izbrali za vas.
Jedi na žlico so v hladnih zimskih dneh še posebej dobrodošle, saj nas prijetno pogrejejo in nam dajo dovolj energije. Pripravljamo jih lahko iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne.
Do odlične jedi v enem loncu
Priprava enolončnic in zimskih jedi na žlico je nezahtevna, saj lahko vse pripravimo kar v enem loncu in skupaj kombiniramo poljubne sestavine. Uporabimo lahko različna živila – od rib do mesa, pa tudi stročnice, testenine in žita, med katerimi so priljubljena izbira ješprenj, pira in ajda.
Izberite kakovostno meso slovenskega porekla
Enotni znak »izbrana kakovost – Slovenija« kupcem sporoča, da so izdelki slovenski, višje kakovosti, dodatno kontrolirani. Na živilih ga lahko uporabljajo samo proizvajalci, ki so se vključili v shemo in sistem certificiranja.
Ne pozabimo na svežo, lokalno pridelano zelenjavo
Za večjo hranilnost lahko poskrbimo, če v enolončnici uporabimo svežo sezonsko zelenjavo iz bližine. Kljub temu, da izbira pozimi ni tako pestra, lahko še vedno izbiramo med gomoljnato zelenjavo, zeljem brokolijem, bučami in še čim. Da ohranimo kar največ rudnin in vitaminov, zelenjave na smemo prekuhati, kar lahko dosežemo tako, da sestavine dodajamo postopoma in upoštevamo čas kuhanja posamezne sestavine.
Ne mečimo v smeti, temveč pripravimo obroke za več dni
Enolončnice in juhe so jedi, ki lahko počakajo in tudi pogrete ohranijo poln okus, zato ostankov hrane ne zavrzite, temveč jih bodisi zamrznite bodisi shranite za naslednji obrok. Pripravljeno enolončnico, ki je shranjena v hladilniku, je potrebno pojesti v 3 dneh.