Potrjena specifikacija »Izbrana kakovost« za vse vrste sadja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo »Izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. Specifikacija se nanaša na vse vrste sadja, sektor sadja pa je tako že tretji sektor, ki je poleg sektorjev mesa in mleka vstopil v shemo »Izbrana kakovost«. Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Za označevanje z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, mora sadje dosegati nadstandardne kakovostne kriterije. Ob spravilu mora sadje dosegati optimalno stopnjo suhe snovi, lupinarji pa določeno vsebnost vlage. S tem se potrošniku zagotavlja, da je sadje ob pobiranju optimalno zrelo in je »polnega okusa«. Transport sadja od pridelovalca ali predelovalca do kupca na lokalnem trgu je dovoljen v obsegu največ 250 km zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije (GEOSS). Uporaba digestata in komposta iz komunalnih čistilnih naprav, kapacitete 500 PE in več, za sadje z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« ni dovoljena. Predpisan je omejen letni vnos dušika v tla na ha po posameznih vrstah sadja, širina herbicidnega pasu ne sme presegati povprečja 1/3 neto površine nasada ob pogoju, da je medvrstni prostor zatravljen. Raba fitofarmacevstkih sredstev je omejena le na tista, ki so registrirana v Sloveniji in se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi sadja. Spravilo jabolk se izvede skladno s priporočili strokovne službe glede napovedi zrelosti, kar je ključno za okusnost in kakovost jabolk tudi pri prodaji. V specifikaciji so predpisani tudi pogoji predelave sadja, skladiščenja in priprave za trg pri predelovalcu, pogoji v hladilnici ali sortirnici ter posebni pogoji trženja za pridelovalce in predelovalce ter za nepredpakirano sadje in izdelke iz sadja.

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa). Vlagatelji specifikacije za vključitev sektorja sadja v shemo »izbrana kakovost« so GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter Zadružna zveza Slovenije. Vključenost sadjarjev v shemo »Izbrana kakovost« omogoča njihovo sodelovanje pri zagotavljanju nadstandardne kakovosti sadja in predelanih izdelkov iz sadja. To je tudi eden izmed pogojev za razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja ter zagotavljanje prehranske varnosti. Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Potrjena specifikacija za sadje je objavljena na spletni strani ministrstva:

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Kmetijstvo/Izbrana_kakovost/IK_SADJE_SP_koncna.pdf

Več informacij o shemi »izbrana kakovost« je dostopnih na spletni strani ministrstva:

http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/izbrana_kakovost/

Dodatne informacije o postopku certificiranja

Posamezen rejec ali predelovalec se v postopek certificiranja pri certifikacijskem organu lahko prijavi kot posameznik (individualno certificiranje) ali kot član skupine proizvajalcev (skupinsko certificiranje).

Za pridobitev zaščitnega znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« MKGP svetuje skupinsko certificiranje. To pomeni, da se posamezni proizvajalci predhodno dogovorijo, da se bodo certificirali kot skupina v okviru obstoječe pravne strukture (npr. društva, GIZ, zadruge, KGZS). Skupine proizvajalcev bodo pri certifikacijskem organu v postopek certificiranja prijavile svoje člane (pridelovalce in predelovalce), ki želijo uporabljati zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Način izvajanja certificiranja je odvisen od organizacije konkretne živilske verige.

Pri skupinskem certificiranju certifikacijski organ preveri določen del članov skupine (del pridelovalcev na terenu in vse glavne predelovalne obrate, ki so člani skupine). Certifikacijski organ na terenu preverja izpolnjevanje zahtev in parametrov, ki so zapisani v specifikaciji za določeni sektor. Če certifikacijski organ med kontrolo na terenu ne ugotovi kršitev zahtev in parametrov specifikacije, izda certifikat skupini proizvajalcev oziroma posameznemu proizvajalcu. Certifikat daje proizvajalcem pravico, da svoje proizvode tržijo označene z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Proizvode morajo označevati v skladu s predpisano celostno grafično podobo.

Certificiranje izvajajo trije certifikacijski organi, in sicer Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).


Sorodni članki

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Pri špargljih se pozna vsaka ura

Te dni so proti soncu pognali prvi šparglji. Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo, smo povprašali kako je s slovenskimi pridelki. Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Zakaj raje…

Več...

»Opažam, da vedno pogosteje kupim živilo slovenskega porekla«

Po dobrem letu in pol izvajanja promocijske kampanje »Naša super hrana« že lahko ugotavljamo pozitivne učinke skupne promocije lokalno pridelane in predelane hrane. Kampanja je povečala ozaveščenost potrošnikov o pomenu hrane iz bližine, večja je prepoznavnost izdelkov in tudi označbe…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem