Potrjena specifikacija »Izbrana kakovost« za vse vrste sadja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo »Izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. Specifikacija se nanaša na vse vrste sadja, sektor sadja pa je tako že tretji sektor, ki je poleg sektorjev mesa in mleka vstopil v shemo »Izbrana kakovost«. Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Za označevanje z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, mora sadje dosegati nadstandardne kakovostne kriterije. Ob spravilu mora sadje dosegati optimalno stopnjo suhe snovi, lupinarji pa določeno vsebnost vlage. S tem se potrošniku zagotavlja, da je sadje ob pobiranju optimalno zrelo in je »polnega okusa«. Transport sadja od pridelovalca ali predelovalca do kupca na lokalnem trgu je dovoljen v obsegu največ 250 km zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije (GEOSS). Uporaba digestata in komposta iz komunalnih čistilnih naprav, kapacitete 500 PE in več, za sadje z označbo »izbrana kakovost – Slovenija« ni dovoljena. Predpisan je omejen letni vnos dušika v tla na ha po posameznih vrstah sadja, širina herbicidnega pasu ne sme presegati povprečja 1/3 neto površine nasada ob pogoju, da je medvrstni prostor zatravljen. Raba fitofarmacevstkih sredstev je omejena le na tista, ki so registrirana v Sloveniji in se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi sadja. Spravilo jabolk se izvede skladno s priporočili strokovne službe glede napovedi zrelosti, kar je ključno za okusnost in kakovost jabolk tudi pri prodaji. V specifikaciji so predpisani tudi pogoji predelave sadja, skladiščenja in priprave za trg pri predelovalcu, pogoji v hladilnici ali sortirnici ter posebni pogoji trženja za pridelovalce in predelovalce ter za nepredpakirano sadje in izdelke iz sadja.

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa). Vlagatelji specifikacije za vključitev sektorja sadja v shemo »izbrana kakovost« so GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ter Zadružna zveza Slovenije. Vključenost sadjarjev v shemo »Izbrana kakovost« omogoča njihovo sodelovanje pri zagotavljanju nadstandardne kakovosti sadja in predelanih izdelkov iz sadja. To je tudi eden izmed pogojev za razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja ter zagotavljanje prehranske varnosti. Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Potrjena specifikacija za sadje je objavljena na spletni strani ministrstva:

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Kmetijstvo/Izbrana_kakovost/IK_SADJE_SP_koncna.pdf

Več informacij o shemi »izbrana kakovost« je dostopnih na spletni strani ministrstva:

http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/izbrana_kakovost/

Dodatne informacije o postopku certificiranja

Posamezen rejec ali predelovalec se v postopek certificiranja pri certifikacijskem organu lahko prijavi kot posameznik (individualno certificiranje) ali kot član skupine proizvajalcev (skupinsko certificiranje).

Za pridobitev zaščitnega znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« MKGP svetuje skupinsko certificiranje. To pomeni, da se posamezni proizvajalci predhodno dogovorijo, da se bodo certificirali kot skupina v okviru obstoječe pravne strukture (npr. društva, GIZ, zadruge, KGZS). Skupine proizvajalcev bodo pri certifikacijskem organu v postopek certificiranja prijavile svoje člane (pridelovalce in predelovalce), ki želijo uporabljati zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Način izvajanja certificiranja je odvisen od organizacije konkretne živilske verige.

Pri skupinskem certificiranju certifikacijski organ preveri določen del članov skupine (del pridelovalcev na terenu in vse glavne predelovalne obrate, ki so člani skupine). Certifikacijski organ na terenu preverja izpolnjevanje zahtev in parametrov, ki so zapisani v specifikaciji za določeni sektor. Če certifikacijski organ med kontrolo na terenu ne ugotovi kršitev zahtev in parametrov specifikacije, izda certifikat skupini proizvajalcev oziroma posameznemu proizvajalcu. Certifikat daje proizvajalcem pravico, da svoje proizvode tržijo označene z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Proizvode morajo označevati v skladu s predpisano celostno grafično podobo.

Certificiranje izvajajo trije certifikacijski organi, in sicer Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).

Potrjena specifikacija »Izbrana kakovost« za vse vrste sadja
5 (100%) št. ocen: 2


Sorodni članki

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na govejem mesu je znak višje kakovosti

Ko govorimo o hrani, je kakovost nedvomno najpomembnejše merilo izbire. Zase in svoje bližnje želimo le kakovostne izdelke in najboljše sestavine. Višjo kakovost in zagotovljeno odličnost vam pri nakupu slovenske govedine zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Iskanje najboljšega zato…

Več...

Sušene tepke

Ravnanje naših prednikov je temeljilo na izkušnjah, ki so jih prenašali iz roda v rod. Tudi trpke sadeže hruške tepke so znali uporabiti v prehrani kot tudi pri pripravi žganja. Njihov pomen je prepoznala že Marija Terezija. Do nedavnega so…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Ob začetku 2018 je v shemo izbrana kakovost Slovenija vstopil tudi sektor sadja. Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja, iz katerega bi se morali napajati prav vsi. In…

Več...

Z nakupom lokalnega mesa ne delamo usluge le sebi

Na trgovskih policah imamo na voljo goveje in perutninsko meso različnega porekla in različne kakovosti. Da lahko izberemo tudi kakovostno meso preverjeno slovenskega porekla, skrbijo slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Zato se vedno prepričajte,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem