Postrvijada. Poznate? | Postrv, Ribe | Zgodbe o naši super hrani

Postrvijada. Poznate?

Zadnjo junijsko soboto bo v Snoviku potekala že tradicionalna Postrvijada, tokrat že šestnajstič. Gre za kulinarično tekmovanje ljubiteljskih kuharjev in kuharic v pripravi postrvi med ekipami, ki jih sestavljata po dva člana. Namen dogodka je opozoriti obiskovalce, da so ribe zdrav del prehrane. O dogodku smo se pogovarjali s Petro Zlatoper, direktorico Term Snovik – Kamnik.

Najprej povejte, ali vi sami jeste postrvi?

Seveda, postrvi jem rada, še raje pa jih ima Ivan Hribar, ki je naš prokurist in dolgoletni direktor in se jih nikoli ne naveliča.

petra zlatoper
Petra Zlatoper, direktorica Terme Snovik, je na 15. Postrvijadi postregla z rižoto s postrvjo (foto: Kamnik Info)

Od kod ideja za tekmovanje, v katerem sodelujoči pripravijo ribo?

Cilj organizacije Postrvijade je predvsem opozoriti obiskovalce, da so ribe zdrav del prehrane. Še posebej naše postrvi, ki jih gojijo v lokalni ribogojnici in jih dnevno sveže dobivamo v hotelsko kuhinjo. Pri nas lahko gostje postrvi naročijo vsak dan, seveda pa se ob dogodku še posebej posvetimo tej ponudbi. Ne gre vedno za neposredni učinek, koliko bomo prodali, temveč za informiranje in osveščanje gostov o zdravem načinu prehranjevanja.

pečena postrv z bučko
Foto: arhiv Terme Snovik

Kako poteka tekmovanje?

Postrvi iz Tuhinjske doline in osnovna živila ter osnovne začimbe priskrbimo v Termah Snovik. Posodo in začimbe pa morajo priskrbeti tekmovalci sami. Vsaka ekipa, ki jo sestavljata dva člana, pripravi dva enaka krožnika, enega za komisijo, drugega za pokušino gostom. Prijavnine za tekmovanje ni, za prva tri mesta pa so zagotovljene bogate nagrade. Komisija pri ocenjevanju upošteva različna merila: kako je riba pečena, kakšen okus ima, kako je jed videti, izvirnost priprave in seveda celoten vtis, kar v skupnem seštevku določi najboljšo tekmovalno ekipo.

Ideja, ki jo podpirate že vrsto let …

Ideja se je porodila že pred šestnajstimi leti, ko smo ustanovili Terme Snovik. Naš današnji prokurist je takrat postrvi gojil tudi sam in tako se je spomnil, da lahko na ta način promoviramo svojo ponudbo. Preko dogodka pa predstavljamo tudi Terme Snovik.

Kateri je zmagovalni recept?

Po dosedanjih izkušnjah so gostje najbolj navdušeni, kadar tekmovalci pripravijo celo postrv z dodatki.

Filana pečena postrv
Foto: arhiv Terme Snovik

So postrvi tudi del vaše redne gostinske ponudbe?

Postrvi so naša posebnost. Za kosilo imajo naši gosti in obiskovalci bazena na voljo tri menije in med njimi je eden vedno s postrvmi. Če se slučajno zgodi, da jih kdaj izpustimo, pa postrvi gosti lahko naročijo iz našega jedilnega lista.

Koliko obiskovalcev pričakujete, ponujate ob dogodku še kaj posebnega?

Zadnjih nekaj let pripravljamo dogodek ob zunanjem bazenu, zato so obiskovalci kar vsi gosti, ki pridejo ta dan na bazen. Obiskovalci najraje opazujejo pripravo postrvi, spodbujajo tekmovalce, kadar kaj ne gre, kot je treba, in z veseljem poskusijo, ko je jed pripravljena.

Kako pa vi sami najraje pripravite postrv?

Doma pripravljam fileje postrvi, pa še to ne prav velikokrat, ker so v Termah Snovik postrvi tako dobre, da se jih raje najem tam. Večkrat pa naredim rižoto s postrvjo, ki sem jo lani predstavila tudi na tekmovanju.

Preberite tudi:

Slovenci pojemo povprečno 11,2 kg rib na leto, kar nas še vedno uvršča na rep lestvice porabnikov beljakovin iz vode >> Slovenska akvakultura in sladkovodne ribe

Ne spreglejte kulinaričnih dogodkov in preverite napovedi.


Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno. Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na…

Več...

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem