Poslanstvo lokalnih ponudnikov: zagotoviti kakovostno slovensko hrano | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Poslanstvo lokalnih ponudnikov: zagotoviti kakovostno slovensko hrano

Pot od mleka do vrhunskih mlečnih izdelkov na naših mizah vodi prek marljivih lokalnih kmetov do skrbnih predelovalcev, ki proizvajajo kakovostne mlečne izdelke. Ste vedeli, da so ponekod kmetje tudi predelovalci mleka, tako kot mlekarne? Oboji, slovenski kmetje in mlekarne, izpostavljajo, da lokalni mlečni izdelki pomenijo kakovostno, domače in okusno živilo. Najboljše pa je, da potrošniki takšne izdelke preprosto prepoznamo, saj so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in z različico znaka s pripisom »kmečki«. Preberite, zakaj je izbira izdelkov s tovrstnima označbama garancija za dober nakup.

Mleko in mlečni izdelki predstavljajo pomemben del naše trajnostne prehrane. A njihova pot se začne že veliko prej, preden pridejo na naše mize, pri skrbnih pridelovalcih mleka, ki z mislijo na dobrobit živali skrbijo za trajnostni način prireje. Svojo zgodbo o predelavi kakovostnega mleka so nam zaupali na kmetiji Pr’ Birtovih, v Loških mlekarnah in Sirarni Čuš ter poudarili pomembnost kratkih transportnih poti in vlogo potrošnika kot zadnjega člena v mlečni verigi.

Pridelava in predelava na kmetiji

Na kmetiji Pr’ Birtovih, kjer imajo 15 krav molznic, se živali od konca aprila do pozne jeseni prosto pasejo na neokrnjenih kraških pašnikih. »V tem času krave molzemo na pašniku, da so živali kar najmanj pod stresom,« razlaga Domen Benčina, mladi prevzemnik kmetije.

Predelave mleka so se na kmetiji lotili leta 2013, čeprav njihova tradicija pridelave mleka po ustnih izročilih sega že pred leto 1762. »Letno predelamo okoli 18.000 litrov mleka v različne mlečne izdelke, kot so mladi, poltrdi in trdi siri, probiotični, navadni in sadni jogurti, sadne kremne skute, maslo, albuminska skuta, skutni štruklji, njoki in cmoki,« izpostavlja sogovornik.

Tradicija v sodobni preobleki

Medtem ko na kmetiji našega sogovornika v okusne mlečne izdelke predelujejo lastno mleko, veliko pridelovalcev mleko oddaja okoliškim predelovalcem. Med temi so tudi Loške mlekarne. Loška zadruga, katere del je Loška mlekarna, dnevno odkupi okrog 35.000 litrov mleka od kmetov v loškem okolišu.

Ta mlekarna ima najdaljšo tradicijo na Slovenskem, saj deluje že od leta 1899. »Od začetkov zbiranja mleka in njegovega prevažanja do kupcev se je naša dejavnost zbiranja in predelave mleka zelo razširila in posodobila,« razlaga mag. Cecilija Valič Lukančič, vodja Loških mlekarn. A vsa ta leta so v ospredju delovanja še vedno ohranili uporabo kakovostnega lokalnega mleka in tradicionalne postopke domače predelave.

Njihovi izdelki – v ponudbi imajo pasterizirano mleko, različne vrste sira, od edamca do sira za žar in topljene sire, navadno in albuminsko skuto, kremo maskarpone, kajmak, loško maslo, jogurte, smetano in druge – so pridelani iz mleka, ki je bilo pomolzeno samo nekaj kilometrov od mlekarne in predelano takoj, ko je prispelo v njihove prostore. »Mleko, iz katerega predelujemo svoje izdelke, je toplotno obdelano samo toliko, da ustreza higienskim in mikrobiološkim standardom. Mleko je tako še vedno živo in sestavine so ohranjene, kolikor je le mogoče,« poudarja Cecilija Valič Lukančič.

Poleg tega imajo njihovi izdelki pridih domačnosti, saj so ročno zaviti in pakirani, siri in maslo pa sta tudi ročno oblikovana. »Človeška roka je naša najpomembnejša oprema. Mlekarno sicer vsa leta posodabljamo z novo opremo in sodobnejšo tehnologijo, obdržati pa želimo tradicionalne in kakovostne postopke domače predelave mleka,« dodaja sogovornica. Iz mlekarne nato mlečni izdelki potujejo do prodajnih mest. Tam vsi njihovi izdelki ponosno nosijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Gre za vodilo potrošnikom, da na policah trgovin in pri ponudnikih lažje izberejo mlečne izdelke višje kakovosti. Znak namreč označuje tiste mlečne izdelke, ki so pridelani in predelani iz slovenskega mleka ter imajo zagotovljeno kontrolo kakovosti in porekla. Gre za nacionalno shemo, ki z znakom zagotavlja tudi svežino in višjo mikrobiološko kakovost mleka, ki je do predelave prišlo po kratkih dobavnih poteh.

Različni prehrambeni izdelki iz slovenskega mleka
Na policah trgovin najdemo pestro paleto mlečnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki razveseljujejo tako mlajše kot starejše.

Slovensko mleko je dragocena lokalna surovina

Prednosti surovin lokalnega izvora prepoznavajo tudi v Sirarni Čuš. Svojo zgodbo pridelave izdelkov iz kravjega mleka so začeli pred dobrimi 30 leti, ko so registrirali dopolnilno dejavnost na kmetiji in začeli s predelavo lastnega mleka. Takrat so predelali okoli 300 litrov mleka na dan. »Danes predelamo približno 2500 litrov mleka dnevno. Mleko, ki ga predelujemo, je odkupljeno od treh lokalnih kmetij, ki so od naše sirarne oddaljene največ 12 kilometrov,« razlaga Marko Čuš.

Njihove mlečne izdelke bogatega okusa prodajajo v domači prodajalni v Orehovi vasi, na tržnicah večjih slovenskih mest in pri vseh večjih trgovcih. »Našo ponudbo izdelkov poleg svežih sirov in sirov iz surovega nehomogeniziranega mleka sestavljajo polnomastna skuta, domače surovo maslo, sladki smetanec oziroma kajmak, sir za žar, kisla smetana, kislo mleko, sadni in navadni jogurti ter albuminska skuta, ki je narejena iz 100-odstotne sirotke,« našteva Marko Čuš.

Izdelki njihove sirarne so označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki«. »Ta znak dokazuje, da so naši izdelki slovenskega porekla, in zagotavlja njihovo kakovost,« pojasnjuje Marko. Pripis »kmečki« poleg znaka »izbrana kakovost – Slovenija« označuje pridelavo in predelavo na kmetiji. Pri tem je pogoj uporaba lastnega mleka oziroma tistega, ki je odkupljeno od največ 15 sosednjih kmetij, ki niso oddaljene več kot 25 kilometrov od mesta predelave. Poleg tega izdelke odlikujejo tradicionalni postopki izdelave. Siri, ki nosijo ta znak, so narejeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka.

Logotip izbrana kakovost Kmečki
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »kmečki« je garancija za mlečni izdelek, ki je pridelan in predelan na slovenski kmetiji.

Skrb za preskrbo potrošnikov s kakovostnimi mlečnimi izdelki

Naši sogovorniki s svojim predanim delom dokazujejo, da so mlečni izdelki iz lokalnega mleka kakovostno in okusno domače živilo, ki mu potrošniki lahko zaupamo. Pri opisovanju svojih prihodnjih načrtov vsi postavljajo v ospredje skrb za kakovost izdelkov, ki bodo še naprej razveseljevali njihove kupce.

V Sirarni Čuš lokalne izdelke opisujejo kot tiste z višjo kakovostjo in dodano vrednostjo. »Opažamo, da kupci vedno bolj podpirajo lokalne pridelovalce in predelovalce, s tem pa skrbijo za lokalno okolje in tudi okolje nasploh. Lokalna hrana pomeni kratke transportne poti in krajši čas od pridelave do predelave mleka,« pojasnjuje Marko Čuš in dodaja: »Naš cilj je ustvarjati vrhunske izdelke, ki s svojo sestavo pozitivno vplivajo na potrošnike in njihovo zadovoljstvo.« Med prihodnjimi načrti sirarne sta razvoj novih izdelkov ter uporaba reciklirane in okolju prijazne embalaže, kot jo že uporabljajo pri svojih jogurtih.

V Loških mlekarnah želijo še naprej ostati butična mlekarna in »najmanjši med največjimi«, kot je opisala mag. Cecilija Valič Lukančič: »Še naprej želimo oskrbovati lokalni trg, prek velikih trgovcev pa kupcem tudi širom Slovenije ponujati dobre in kakovostne domače izdelke.«

Tudi Domen Benčina razlaga, da mu je kakovostna, doma pridelana hrana ena pomembnejših stvari v življenju: »Na naši kmetiji imamo temelje za številne projekte, ki bodo potrošnikom omogočili lažji dostop do zdrave, domače hrane, obogatili lokalno ponudbo in okrepili lokalno samooskrbo.«

Z nakupom lokalnih mlečnih izdelkov potrošniki ne poskrbimo samo za vrhunska živila na svoji mizi in korak naprej k trajnostnemu prehranjevanju, ampak podpiramo tudi slovenske pridelovalce in predelovalce mleka. Vsak kupljen lokalni mlečni izdelek pomeni podporo mlekarski panogi, razvoju podeželja, slovenskega gospodarstva in ohranjanju delovnih mest. Zato – ostanimo zvesti slovenski kakovosti.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Logotip naše super mleko

Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem