Posebnosti mlečnih in mesnih proizvodov z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mlečni in mesni proizvodi, pridelani in predelani v Sloveniji v veliki meri nosijo zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« – država pridelave in predelave. Tako označeni proizvodi imajo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na pridelavo, rejo, predelavo oziroma kakovost osnovnih surovin, in sicer na:
- sestavo kmetijskega pridelka ali živila ali
- na okolju prijazno pridelavo ali
- na kakovost surovin ali
- na dobrobit živali ali
- posebno zdravstveno varstvo živali ali
- način krmljenja ali
- kratke transportne poti ali
- hitro predelavo surovin ali
- čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.
Mlečni in mesni proizvodi z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« izpolnjujejo posebne lastnosti, ki so zapisane v Specifikaciji.
Specifikaciji za sektor meso in mleko se nahajata ne tej povezavi.
Pri hitrem pregledu specifikacij pa lahko izpostavimo naslednje ključne lastnosti:
Meso in proizvodi iz mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavljajo:
Govedina:
- Živali so rojene in rejene v Sloveniji
- Bolj kakovostna krma za živali
- Predelava mesa poteka v Sloveniji
- Kratke transportne poti
- Dodatne kontrole kakovosti od reje do potrošnika
Perutnina:
- Živali so rojene in rejene v Sloveniji
- Bolj kakovostno krmo za živali
- Kratke transportne poti
- Dodatno kontrolo kakovosti od reje do potrošnika
Mlečni izdelki:
Znak »izbrana kakovost« na mlečnih izdelkih potrošniku zagotavlja:
- Mleko je pridelano in predelavo v Sloveniji
- Kratke transportne poti
- Svežino – odlično mikrobiološko kakovost
- Dodatno kontrolo kakovosti od molže do potrošnika
Mlečni izdelki iz kmečkih sirarn:
Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« s pripisom »Kmečki« potrošniku dodatno zagotavlja:
- Mleko, ki je predelavo, je iz lastne kmetije
- Mleko, ki je lahko dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja do 25 km od kmetije
- Siri so proizvedeni iz surovega mleka
- Fermentirani izdelki so proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka