Pomen kakovostne uravnotežene prehrane

Ko kupujemo živila za prehrano se po raziskavah vse prevečkrat odločamo za nakup na podlagi zunanjega izgleda in mišljenja, da je hrana, ki jo kupimo, zdrava, dobrodejno vpliva na razpoloženje in je cenovno dostopna.

Vendar pozabimo preveriti notranjo kakovost zelenjave, kar pomeni, da nismo dovolj pozorni na pesticide, težke kovine, konzervanse in nitrate…, ki se nahajajo v hrani.

Po študiji Inštituta za varovanje zdravje RS naj bi 90% potrošnikov izbralo hrano glede na okus in pomen za zdravje80% glede na pozitiven vpliv na razpoloženjeceno in naravne sestavine40% pa tudi glede na etična načela in ekološko pridelavo.

Hrana, ki vsebuje velike količine fitofarmacevtskih sredstev lahko negativno vpliva na zdravje in vodi do različnih zdravstvenih nevšečnosti. Zato je pomembno, da poskusimo uživati čim več integrirane in ekološko pridelane hrane. Takšna hrana vsebuje tudi več vitaminov, mineralov in bioaktivnih snovi.

Sadje in zelenjava sta pomemben dejavnik za uravnoteženo prehrano. Dnevno naj bi zaužili 3 do 5 enot zelenjave in 2 do 4 enote sadja.

Enota zelenjave je:

  • ena velika skleda (pribl. 20 dag) surove listnate zelenjave – solata, radič, špinača,
  • ena skodelica (pribl. 10 dag) kuhane ali surove sesekljane zelenjave – brokoli, cvetača, korenje, zelje, ohrovt, kolerabica, stročji fižol, kisla repa, kislo zelje,
  • dve manjši papriki ali paradižnika (pribl. 15 dag), manjša pesa ali koleraba (pribl. 10 dag), manjša čebula (pribl. 10 dag),
  • en majhen kozarec (1 dl) zelenjavnega soka.

Seveda pa moramo biti pri izbiri sadja in zelenjave pozorni na svežino in se prepričati o njunem izvoru in načinu pridelave.

Pomen kakovostne uravnotežene prehrane
Ocenite stran


Sorodni članki

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na govejem mesu je znak višje kakovosti

Ko govorimo o hrani, je kakovost nedvomno najpomembnejše merilo izbire. Zase in svoje bližnje želimo le kakovostne izdelke in najboljše sestavine. Višjo kakovost in zagotovljeno odličnost vam pri nakupu slovenske govedine zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Iskanje najboljšega zato…

Več...

Sušene tepke

Ravnanje naših prednikov je temeljilo na izkušnjah, ki so jih prenašali iz roda v rod. Tudi trpke sadeže hruške tepke so znali uporabiti v prehrani kot tudi pri pripravi žganja. Njihov pomen je prepoznala že Marija Terezija. Do nedavnega so…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Ob začetku 2018 je v shemo izbrana kakovost Slovenija vstopil tudi sektor sadja. Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja, iz katerega bi se morali napajati prav vsi. In…

Več...

Z nakupom lokalnega mesa ne delamo usluge le sebi

Na trgovskih policah imamo na voljo goveje in perutninsko meso različnega porekla in različne kakovosti. Da lahko izberemo tudi kakovostno meso preverjeno slovenskega porekla, skrbijo slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Zato se vedno prepričajte,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem