Pomen kakovostne uravnotežene prehrane

Ko kupujemo živila za prehrano se po raziskavah vse prevečkrat odločamo za nakup na podlagi zunanjega izgleda in mišljenja, da je hrana, ki jo kupimo, zdrava, dobrodejno vpliva na razpoloženje in je cenovno dostopna.

Vendar pozabimo preveriti notranjo kakovost zelenjave, kar pomeni, da nismo dovolj pozorni na pesticide, težke kovine, konzervanse in nitrate…, ki se nahajajo v hrani.

Po študiji Inštituta za varovanje zdravje RS naj bi 90% potrošnikov izbralo hrano glede na okus in pomen za zdravje80% glede na pozitiven vpliv na razpoloženjeceno in naravne sestavine40% pa tudi glede na etična načela in ekološko pridelavo.

Hrana, ki vsebuje velike količine fitofarmacevtskih sredstev lahko negativno vpliva na zdravje in vodi do različnih zdravstvenih nevšečnosti. Zato je pomembno, da poskusimo uživati čim več integrirane in ekološko pridelane hrane. Takšna hrana vsebuje tudi več vitaminov, mineralov in bioaktivnih snovi.

Sadje in zelenjava sta pomemben dejavnik za uravnoteženo prehrano. Dnevno naj bi zaužili 3 do 5 enot zelenjave in 2 do 4 enote sadja.

Enota zelenjave je:

  • ena velika skleda (pribl. 20 dag) surove listnate zelenjave – solata, radič, špinača,
  • ena skodelica (pribl. 10 dag) kuhane ali surove sesekljane zelenjave – brokoli, cvetača, korenje, zelje, ohrovt, kolerabica, stročji fižol, kisla repa, kislo zelje,
  • dve manjši papriki ali paradižnika (pribl. 15 dag), manjša pesa ali koleraba (pribl. 10 dag), manjša čebula (pribl. 10 dag),
  • en majhen kozarec (1 dl) zelenjavnega soka.

Seveda pa moramo biti pri izbiri sadja in zelenjave pozorni na svežino in se prepričati o njunem izvoru in načinu pridelave.


Sorodni članki

Kako vemo, da je meso, ki smo ga kupili v trgovini, zares slovenskega porekla

Shema »izbrana kakovost« je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v…

Več...

Kdo in kako kontrolira mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mleku in mlečnih izdelkih pomeni višjo stopnjo kakovosti in se lahko pohvali s stoodstotno slovensko pridelavo in predelavo, z odlično mikrobiološko kakovostjo in s strogimi kontrolami. Marko Majer iz družbe Beaureau Veritas je…

Več...

Kontrolor sheme »izbrana kakovost – Slovenija« o postopkih nadzora in pridobitvi certifikata

Tako za pridobitev kot tudi ohranjanje znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je potrebno veliko kontrol, saj se le tako lahko prepričamo o kakovosti izdelka in vzdržujemo visoke standarde. Na obisku v mlekarni Planika nam je kontrolor Marko Majer na praktičnih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem