Pomen kakovostne uravnotežene prehrane | Zdrava in uravnotežena prehrana

Pomen kakovostne uravnotežene prehrane

Ko kupujemo živila za prehrano se po raziskavah vse prevečkrat odločamo za nakup na podlagi zunanjega izgleda in mišljenja, da je hrana, ki jo kupimo, zdrava, dobrodejno vpliva na razpoloženje in je cenovno dostopna.

Vendar pozabimo preveriti notranjo kakovost zelenjave, kar pomeni, da nismo dovolj pozorni na pesticide, težke kovine, konzervanse in nitrate…, ki se nahajajo v hrani.

Po študiji Inštituta za varovanje zdravje RS naj bi 90% potrošnikov izbralo hrano glede na okus in pomen za zdravje80% glede na pozitiven vpliv na razpoloženjeceno in naravne sestavine40% pa tudi glede na etična načela in ekološko pridelavo.

Hrana, ki vsebuje velike količine fitofarmacevtskih sredstev lahko negativno vpliva na zdravje in vodi do različnih zdravstvenih nevšečnosti. Zato je pomembno, da poskusimo uživati čim več integrirane in ekološko pridelane hrane. Takšna hrana vsebuje tudi več vitaminov, mineralov in bioaktivnih snovi.

Sadje in zelenjava sta pomemben dejavnik za uravnoteženo prehrano. Dnevno naj bi zaužili 3 do 5 enot zelenjave in 2 do 4 enote sadja.

Enota zelenjave je:

  • ena velika skleda (pribl. 20 dag) surove listnate zelenjave – solata, radič, špinača,
  • ena skodelica (pribl. 10 dag) kuhane ali surove sesekljane zelenjave – brokoli, cvetača, korenje, zelje, ohrovt, kolerabica, stročji fižol, kisla repa, kislo zelje,
  • dve manjši papriki ali paradižnika (pribl. 15 dag), manjša pesa ali koleraba (pribl. 10 dag), manjša čebula (pribl. 10 dag),
  • en majhen kozarec (1 dl) zelenjavnega soka.

Seveda pa moramo biti pri izbiri sadja in zelenjave pozorni na svežino in se prepričati o njunem izvoru in načinu pridelave.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem