Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave | Sadje, Zelenjava | Gradiva, Priročniki
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila.

Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije, vendar nas vseeno nasitita za dalj časa, saj vsebujeta veliko vode in prehranske vlaknine, ob tem pa tudi veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih bioloških zaščitnih snovi, ki so nujni za dobro počutje in zdravje.

To je izredno pomembno v času odraščanja in intenzivne rasti otrok in mladostnikov, saj so takrat potrebe po vitaminih in mineralih znatno povišane. Obenem pa redno uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave učinkovito varuje pred infekcijskimi obolenji in različnimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v odrasli dobi.

V prehranskem smislu sta sadje in zelenjava pomembna ne le zaradi vsebnosti številnih hranil in prehranske vlaknine, ampak tudi zato, ker učinkovito zmanjšujejo energijsko vrednost obrokov in tako lahko pomagata vzdrževati priporočeno telesno maso.


Sorodni članki

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste…

Več...

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus potrošnika. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. V skupino pečkarjev spadajo tudi hruške, kutina, nashi,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem