Poligon za mlade živilske vizionarje

Znani so zmagovalci tekmovanja ECOTROPHELIA EUROPE 2015

Proti koncu junija smo poročali o slovenskem finalu tekmovanja Ecotrophelia, v katerem so se mladi ustvarjalci spet združili v ekipe za razvoj novega živilskega izdelka. Pri tem je ključno, da mora biti izdelek glede na obstoječo ponudbo inovativen vsaj po enem vidiku, pa naj gre za recept, embalažo ali uporabljene tehnološke postopke. Letos je pri nas slavila ekipa, ki je razvila beljakovinski lonček PROMI – na podlagi ajde temelječo zdravo hitro malico, sladkano z akacijevim medom in obogateno s sirotkinimi proteini. Pri opisovanju prednosti svojega izdelka so se prav posebej pohvalili, da so bile vse sestavine pridelane lokalno in da ne vsebujejo nobenih genetsko spremenjenih organizmov.

EcotropheliaFinale1

Oktobra se je na krovnem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2015 v Milanu pomerilo šestnajst zmagovalnih ekip iz šestnajstih sodelujočih držav. “V Milano gremo seveda zmagat!” je bila poleti v napovedih suverena Eva Mravljak, vodja slovenske ekipe … A se na koncu žal ni obrnilo tako. Letos so namreč prvo nagrado v znesku 8000 evrov osvojili študenti iz Madžarske z izdelkom VeSage, zelenjavnim narezkom z visoko hranilno vrednostjo. Sledili so jim mladi Italijani z ekološkim inovativnim napitkom iz pomaranč in olupkov jabolk Fresh-App, tretje mesto pa so osvojili francoski hrustljavi ocvrtki iz stročnic Greneo.

Kljub temu naši mladi predstavniki niso razočarali. Člani zahtevne ocenjevalne komisije so lonček PROMI ocenili kot zanimiv in dodelan izdelek, pripravljen za prodajo na prostem trgu. “Lepo je bilo opazovati vso to energijo in entuziazem študentov ob predstavitvi projektov,” je vtise strnila vodja slovenskega dela projekta Petra Medved Djurašinović. “Z lončkom Promi so naši predstavniki dokazali, da je s timskim delom moč doseči marsikaj. Razvili so čutom zelo prijazen izdelek s privlačno embalažo in popolnoma v skladu z veljavno živilsko zakonodajo. Vsekakor je to zanje imenitna referenca pri izgradnji karierne poti, zato jim želim, da bi jo znali čim bolje izkoristiti!”

Poligon za mlade živilske vizionarje
Ocenite stran


Sorodni članki

Slovensko mleko in mlečni izdelki so zaupanja vredni

Shema »izbrana kakovost« s strogimi sistemskimi pravili poleg varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja tudi 100‑odstotno slovensko poreklo. Zato v trgovini vedno izberite dodatno kontrolirano slovensko hrano višje kakovosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.Sledljivost vseh živil…

Več...

Pečen piščanec z zelišči in zelenjavo - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Piščanec z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je preverjeno slovenskega porekla in višje kakovosti! Pripravite ga z domačo zeliščno »marinado« in se prepričajte, da je zares najboljši. Poglejte tudi poučno infografiko o različnih kosih perutnine…

Več...

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto - video recept

Kuhajmo z našo super hrano! Kako pripraviti piščančje ražnjiče, da ne bodo vsakič enaki? Poskusite recept z meto in limono, ki bosta tej priljubljeni jedi dali novo svežino. Izberite piščančje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je preverjeno…

Več...

Praznik kozjanskega jabolka

Zdaj že tradicionalni dogodek, praznik kozjanskega jabolka, se je v preteklih 18 letih razvil v osrednjo in zelo odmevno okoljsko, etnološko in naravovarstveno prireditev. Gre za enega večjih naravovarstvenih in okoljskih dogodkov pri nas. Prireditev je odraz sodelovanja s prebivalci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem