Poligon za mlade živilske vizionarje

Znani so zmagovalci tekmovanja ECOTROPHELIA EUROPE 2015

Proti koncu junija smo poročali o slovenskem finalu tekmovanja Ecotrophelia, v katerem so se mladi ustvarjalci spet združili v ekipe za razvoj novega živilskega izdelka. Pri tem je ključno, da mora biti izdelek glede na obstoječo ponudbo inovativen vsaj po enem vidiku, pa naj gre za recept, embalažo ali uporabljene tehnološke postopke. Letos je pri nas slavila ekipa, ki je razvila beljakovinski lonček PROMI – na podlagi ajde temelječo zdravo hitro malico, sladkano z akacijevim medom in obogateno s sirotkinimi proteini. Pri opisovanju prednosti svojega izdelka so se prav posebej pohvalili, da so bile vse sestavine pridelane lokalno in da ne vsebujejo nobenih genetsko spremenjenih organizmov.

EcotropheliaFinale1

Oktobra se je na krovnem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2015 v Milanu pomerilo šestnajst zmagovalnih ekip iz šestnajstih sodelujočih držav. “V Milano gremo seveda zmagat!” je bila poleti v napovedih suverena Eva Mravljak, vodja slovenske ekipe … A se na koncu žal ni obrnilo tako. Letos so namreč prvo nagrado v znesku 8000 evrov osvojili študenti iz Madžarske z izdelkom VeSage, zelenjavnim narezkom z visoko hranilno vrednostjo. Sledili so jim mladi Italijani z ekološkim inovativnim napitkom iz pomaranč in olupkov jabolk Fresh-App, tretje mesto pa so osvojili francoski hrustljavi ocvrtki iz stročnic Greneo.

Kljub temu naši mladi predstavniki niso razočarali. Člani zahtevne ocenjevalne komisije so lonček PROMI ocenili kot zanimiv in dodelan izdelek, pripravljen za prodajo na prostem trgu. “Lepo je bilo opazovati vso to energijo in entuziazem študentov ob predstavitvi projektov,” je vtise strnila vodja slovenskega dela projekta Petra Medved Djurašinović. “Z lončkom Promi so naši predstavniki dokazali, da je s timskim delom moč doseči marsikaj. Razvili so čutom zelo prijazen izdelek s privlačno embalažo in popolnoma v skladu z veljavno živilsko zakonodajo. Vsekakor je to zanje imenitna referenca pri izgradnji karierne poti, zato jim želim, da bi jo znali čim bolje izkoristiti!”


Sorodni članki

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...

Pri špargljih se pozna vsaka ura

Te dni so proti soncu pognali prvi šparglji. Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo, smo povprašali kako je s slovenskimi pridelki. Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. Zakaj raje…

Več...

»Opažam, da vedno pogosteje kupim živilo slovenskega porekla«

Po dobrem letu in pol izvajanja promocijske kampanje »Naša super hrana« že lahko ugotavljamo pozitivne učinke skupne promocije lokalno pridelane in predelane hrane. Kampanja je povečala ozaveščenost potrošnikov o pomenu hrane iz bližine, večja je prepoznavnost izdelkov in tudi označbe…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem