Podalpska gurmanska invazija na Berlin

Prebivalci nemške prestolnice in okolice so bili te dni deležni posebne nakupovalne popestritve. V elitni berlinski veleblagovnici KaDeWe se je namreč v sklopu slovenskih tednov predstavilo enajst slovenskih proizvajalcev hrane.

KaDeWe ali s polnim imenom Kaufhaus des Westens že dolgo slovi kot največja in najbolj znana veleblagovnica v celi Nemčiji. Pravzaprav je s 60.000 kvadratnimi metri in več kot 380.000 ponujenimi prodajnimi artikli največja trgovina v celinski Evropi! Posebej slovit je njen gurmanski oddelek, na katerem se med sedmim in devetnajstim septembrom predstavlja tudi enajst slovenskih proizvajalcev.

Na tem mini festivalu slovenske lokalne kakovosti med drugimi sodelujejo Celjske mesnine, Piranske soline, Vinska klet Goriška brda, Tovarna olja Gea in Hiša medu Božnar iz Polhovega Gradca. Izdelkom, ki bodo deležni dovolj velikega zanimanja berlinskih sladokuscev, se vsekakor obeta trajna uvrstitev na prodajne police titanske nemške veleblagovnice.

Predstavitev je organiziralo slovensko veleposlaništvo v Berlinu v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija. Kot je povedala veleposlanica Marta Kos Marko, naša država sicer nima množične proizvodnje, s katero bi se lahko uveljavila v velikih zahodnih trgovskih verigah, zato pa se lahko toliko bolj izkaže z visokokakovostnimi nišnimi izdelki, ki so na voljo v delikatesah. Dobrote slovenskega kmetijstva in živilske industrije so v tujini dejansko vse bolj uveljavljene in cenjene. Slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je poudaril, da je tudi to razlog za stalno rast izvoza naše živilskopredelovalne industrije, ki je lani dosegel skoraj četrtino prodaje naše celotne živilskopredelovalne panoge.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem