Podalpska gurmanska invazija na Berlin | Zgodbe o naši super hrani

Podalpska gurmanska invazija na Berlin

Prebivalci nemške prestolnice in okolice so bili te dni deležni posebne nakupovalne popestritve. V elitni berlinski veleblagovnici KaDeWe se je namreč v sklopu slovenskih tednov predstavilo enajst slovenskih proizvajalcev hrane.

KaDeWe ali s polnim imenom Kaufhaus des Westens že dolgo slovi kot največja in najbolj znana veleblagovnica v celi Nemčiji. Pravzaprav je s 60.000 kvadratnimi metri in več kot 380.000 ponujenimi prodajnimi artikli največja trgovina v celinski Evropi! Posebej slovit je njen gurmanski oddelek, na katerem se med sedmim in devetnajstim septembrom predstavlja tudi enajst slovenskih proizvajalcev.

Na tem mini festivalu slovenske lokalne kakovosti med drugimi sodelujejo Celjske mesnine, Piranske soline, Vinska klet Goriška brda, Tovarna olja Gea in Hiša medu Božnar iz Polhovega Gradca. Izdelkom, ki bodo deležni dovolj velikega zanimanja berlinskih sladokuscev, se vsekakor obeta trajna uvrstitev na prodajne police titanske nemške veleblagovnice.

Predstavitev je organiziralo slovensko veleposlaništvo v Berlinu v sodelovanju z javno agencijo Spirit Slovenija. Kot je povedala veleposlanica Marta Kos Marko, naša država sicer nima množične proizvodnje, s katero bi se lahko uveljavila v velikih zahodnih trgovskih verigah, zato pa se lahko toliko bolj izkaže z visokokakovostnimi nišnimi izdelki, ki so na voljo v delikatesah. Dobrote slovenskega kmetijstva in živilske industrije so v tujini dejansko vse bolj uveljavljene in cenjene. Slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je poudaril, da je tudi to razlog za stalno rast izvoza naše živilskopredelovalne industrije, ki je lani dosegel skoraj četrtino prodaje naše celotne živilskopredelovalne panoge.


Sorodni članki

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem