Po primorsko v Ljubljani

Raznolikost slovenske pokrajine omogoča raznovrstno razvajanje brbončic in v septembru se bomo lahko v Ljubljani prepustili okusom po primorsko. Obiskovalci pa se bomo kar na ulici lahko opajali z omamnimi vonjavami in se razvajali z vrhunskimi okusi v petek 14. septembra  na ljubljanski Stritarjevi, v samem središču mesta. Prireditev postaja že tradicionalna, saj bo letos potekala že četrtič.

V tednu, ko praznujemo priključitev Primorske matični domovini, se kulinarika po primorsko  predstavlja v Ljubljani. Organizatorji so pripravili prireditev z namenom, da bi v prestolnici predstavili primorska živilska podjetja in zadruge ter njihove izdelke.

Za kuhinjo po primorsko je značilna lahka, z bližino morja navdihnjena hrana, ki jo plemenitijo mediteranska poletja in sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Raznolika in edinstvena lega primorskega območja, ki sega vse od morja pa do vznožja gora, ponuja slastne okuse, nemalokrat začinjene z okusi značilne burje. K obroku pa se priležejo tudi izvrstni okusi vin, ki prihajajo s soncem obsijanega vinorodnega območja.

Med izdelki, ki jih bo možno poizkusiti, bo med drugim Mortadela Velikanka, ki tehta kar 150 kilogramov. Podelili pa bodo tudi nekaj nagrad z izdelki sodelujočih podjetij in zadrug.

Predstavnico organizatorjev, gospo Barbaro Rupnik, samostojno svetovalko pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarske zbornice Slovenija, smo vprašali, kaj lahko pričakujemo obiskovalci. »Predstavlja se 11 primorskih podjetij in zadrug: Mlekarna Planika, Kras , Delamaris, Pivka perutninarstvo, Mlinotest, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Tolmin – Salamerija Alpija in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija

In, kot so nas primorci v preteklosti že razvadili, bo » Poleg dobre hrane in pijače poskrbljeno tudi za pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo Pihalni orkester Marezige, za glasbeno zabavni program pa bosta poskrbela tudi radio Antena in povezovalec prireditve Iztok Gustinčič.« pravi Rupnikova.

Po primorsko v Ljubljani

Prireditev podpirata tudi Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi

Po primorsko v Ljubljani
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

Meritve uspešnosti kampanje Naša super hrana

Uspešnost triletne promocijske kampanjo, pod sloganom »Naša super hrana« 2016-2019, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik spremlja sprotno glede na izvedene aktivnosti. Izvedene so bile tri meritve uspešnosti: začetna - pred začetkom izvajanja kampanje decembra 2016, druga novembra…

Več...

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.Kuhinja in hrana sta pomemben del tvojega…

Več...

Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

Več...

Prekmurska šunka

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem