Po primorsko v Ljubljani | Zgodbe o naši super hrani

Po primorsko v Ljubljani

Raznolikost slovenske pokrajine omogoča raznovrstno razvajanje brbončic in v septembru se bomo lahko v Ljubljani prepustili okusom po primorsko. Obiskovalci pa se bomo kar na ulici lahko opajali z omamnimi vonjavami in se razvajali z vrhunskimi okusi v petek 14. septembra  na ljubljanski Stritarjevi, v samem središču mesta. Prireditev postaja že tradicionalna, saj bo letos potekala že četrtič.

Stojnice v Ljubljani

V tednu, ko praznujemo priključitev Primorske matični domovini, se kulinarika po primorsko  predstavlja v Ljubljani. Organizatorji so pripravili prireditev z namenom, da bi v prestolnici predstavili primorska živilska podjetja in zadruge ter njihove izdelke.

Za kuhinjo po primorsko je značilna lahka, z bližino morja navdihnjena hrana, ki jo plemenitijo mediteranska poletja in sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Raznolika in edinstvena lega primorskega območja, ki sega vse od morja pa do vznožja gora, ponuja slastne okuse, nemalokrat začinjene z okusi značilne burje. K obroku pa se priležejo tudi izvrstni okusi vin, ki prihajajo s soncem obsijanega vinorodnega območja.

Med izdelki, ki jih bo možno poizkusiti, bo med drugim Mortadela Velikanka, ki tehta kar 150 kilogramov. Podelili pa bodo tudi nekaj nagrad z izdelki sodelujočih podjetij in zadrug.

Predstavnico organizatorjev, gospo Barbaro Rupnik, samostojno svetovalko pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarske zbornice Slovenija, smo vprašali, kaj lahko pričakujemo obiskovalci. »Predstavlja se 11 primorskih podjetij in zadrug: Mlekarna Planika, Kras , Delamaris, Pivka perutninarstvo, Mlinotest, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Tolmin – Salamerija Alpija in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija

In, kot so nas primorci v preteklosti že razvadili, bo » Poleg dobre hrane in pijače poskrbljeno tudi za pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo Pihalni orkester Marezige, za glasbeno zabavni program pa bosta poskrbela tudi radio Antena in povezovalec prireditve Iztok Gustinčič.« pravi Rupnikova.

Po primorsko v Ljubljani

Prireditev podpirata tudi Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi


Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem