Po primorsko v Ljubljani

Raznolikost slovenske pokrajine omogoča raznovrstno razvajanje brbončic in v septembru se bomo lahko v Ljubljani prepustili okusom po primorsko. Obiskovalci pa se bomo kar na ulici lahko opajali z omamnimi vonjavami in se razvajali z vrhunskimi okusi v petek 14. septembra  na ljubljanski Stritarjevi, v samem središču mesta. Prireditev postaja že tradicionalna, saj bo letos potekala že četrtič.

V tednu, ko praznujemo priključitev Primorske matični domovini, se kulinarika po primorsko  predstavlja v Ljubljani. Organizatorji so pripravili prireditev z namenom, da bi v prestolnici predstavili primorska živilska podjetja in zadruge ter njihove izdelke.

Za kuhinjo po primorsko je značilna lahka, z bližino morja navdihnjena hrana, ki jo plemenitijo mediteranska poletja in sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Raznolika in edinstvena lega primorskega območja, ki sega vse od morja pa do vznožja gora, ponuja slastne okuse, nemalokrat začinjene z okusi značilne burje. K obroku pa se priležejo tudi izvrstni okusi vin, ki prihajajo s soncem obsijanega vinorodnega območja.

Med izdelki, ki jih bo možno poizkusiti, bo med drugim Mortadela Velikanka, ki tehta kar 150 kilogramov. Podelili pa bodo tudi nekaj nagrad z izdelki sodelujočih podjetij in zadrug.

Predstavnico organizatorjev, gospo Barbaro Rupnik, samostojno svetovalko pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarske zbornice Slovenija, smo vprašali, kaj lahko pričakujemo obiskovalci. »Predstavlja se 11 primorskih podjetij in zadrug: Mlekarna Planika, Kras , Delamaris, Pivka perutninarstvo, Mlinotest, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Tolmin – Salamerija Alpija in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija

In, kot so nas primorci v preteklosti že razvadili, bo » Poleg dobre hrane in pijače poskrbljeno tudi za pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo Pihalni orkester Marezige, za glasbeno zabavni program pa bosta poskrbela tudi radio Antena in povezovalec prireditve Iztok Gustinčič.« pravi Rupnikova.

Po primorsko v Ljubljani

Prireditev podpirata tudi Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi

Po primorsko v Ljubljani
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

Recepti za ŠPAS ob lepo pogrnjeni mizi

Način prehranjevanja ni le potešitev lakote, je veliko več – je obred, doživetje, priložnost, način preživljanja prostega (ali poslovnega) časa. V obroku združujemo kulturo, tradicijo, posebne priložnosti, véro, pozornost … In koliko pozornosti v resnici namenjamo lepo pogrnjeni mizi in…

Več...

Naravni antibiotiki ne obstajajo

Veliko lahko beremo o pasteh in zagatah, ki jih s sabo prinaša čezmerna uporaba antibiotikov tako v kmetijske kot v medicinske namene. Preberemo sicer lahko, da je Slovenija po uporabi antibiotikov v kmetijstvu krepko pod evropskim povprečjem, pa tudi, da…

Več...

Paviljon Čebelji svet

Paviljon Čebelji svet je bil zgrajen v času iskanju podpore svetovnih držav za razglasitev svetovnega dne čebel za promocijske namene. Gostoval je v različnih državah po vsem svetu od Hongkonga, Belgije, Turčije pa vse do Združenih držav Amerike (New York). Trenutno…

Več...

Naše super kislo zelje

Čeprav smo večino pridelkov letošnjega leta že pobrali in zaužili je pomembno, da s svojo prehrano tudi jeseni in pozimi poskrbimo za ustrezen vnos hranljivih snovi. Na delovanje imunskega sistema vplivajo mnoga živila, med njimi tudi kislo zelje, ki je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem