Po primorsko v Ljubljani

Raznolikost slovenske pokrajine omogoča raznovrstno razvajanje brbončic in v septembru se bomo lahko v Ljubljani prepustili okusom po primorsko. Obiskovalci pa se bomo kar na ulici lahko opajali z omamnimi vonjavami in se razvajali z vrhunskimi okusi v petek 14. septembra  na ljubljanski Stritarjevi, v samem središču mesta. Prireditev postaja že tradicionalna, saj bo letos potekala že četrtič.

V tednu, ko praznujemo priključitev Primorske matični domovini, se kulinarika po primorsko  predstavlja v Ljubljani. Organizatorji so pripravili prireditev z namenom, da bi v prestolnici predstavili primorska živilska podjetja in zadruge ter njihove izdelke.

Za kuhinjo po primorsko je značilna lahka, z bližino morja navdihnjena hrana, ki jo plemenitijo mediteranska poletja in sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Raznolika in edinstvena lega primorskega območja, ki sega vse od morja pa do vznožja gora, ponuja slastne okuse, nemalokrat začinjene z okusi značilne burje. K obroku pa se priležejo tudi izvrstni okusi vin, ki prihajajo s soncem obsijanega vinorodnega območja.

Med izdelki, ki jih bo možno poizkusiti, bo med drugim Mortadela Velikanka, ki tehta kar 150 kilogramov. Podelili pa bodo tudi nekaj nagrad z izdelki sodelujočih podjetij in zadrug.

Predstavnico organizatorjev, gospo Barbaro Rupnik, samostojno svetovalko pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarske zbornice Slovenija, smo vprašali, kaj lahko pričakujemo obiskovalci. »Predstavlja se 11 primorskih podjetij in zadrug: Mlekarna Planika, Kras , Delamaris, Pivka perutninarstvo, Mlinotest, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Tolmin – Salamerija Alpija in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija

In, kot so nas primorci v preteklosti že razvadili, bo » Poleg dobre hrane in pijače poskrbljeno tudi za pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo Pihalni orkester Marezige, za glasbeno zabavni program pa bosta poskrbela tudi radio Antena in povezovalec prireditve Iztok Gustinčič.« pravi Rupnikova.

Po primorsko v Ljubljani

Prireditev podpirata tudi Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi

Po primorsko v Ljubljani
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih. Na Inštitutu za nutricionistiko…

Več...

Mirnopeški štruklji

Na začetku februarja so bili štruklji v mali dolenjski občini verjetno glavna kulinarična tema. Veliko zaslugo pri tem imajo članice Društva podeželskih žena Mirna Peč, saj so se pripravljale na tretje državno tekmovanje in razstavo štrukljev. V občini z manj…

Več...

Pripravi si ingver

Ob prvih znakih prehlada smo deležni številnih dobronamernih nasvetov, ki jih omogoča domača lekarna. Za boljši imunski sistem naj v izdolbeno črno repo nalijemo med, pustimo stati in potem uživamo. Presna, narezana čebula, nameščena v prostoru, premaguje kašelj, kefir uravnava…

Več...

Domači vrt naj še počiva

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem