Po primorsko v Ljubljani

Raznolikost slovenske pokrajine omogoča raznovrstno razvajanje brbončic in v septembru se bomo lahko v Ljubljani prepustili okusom po primorsko. Obiskovalci pa se bomo kar na ulici lahko opajali z omamnimi vonjavami in se razvajali z vrhunskimi okusi v petek 14. septembra  na ljubljanski Stritarjevi, v samem središču mesta. Prireditev postaja že tradicionalna, saj bo letos potekala že četrtič.

V tednu, ko praznujemo priključitev Primorske matični domovini, se kulinarika po primorsko  predstavlja v Ljubljani. Organizatorji so pripravili prireditev z namenom, da bi v prestolnici predstavili primorska živilska podjetja in zadruge ter njihove izdelke.

Za kuhinjo po primorsko je značilna lahka, z bližino morja navdihnjena hrana, ki jo plemenitijo mediteranska poletja in sodi v sam vrh slovenske kulinarike. Raznolika in edinstvena lega primorskega območja, ki sega vse od morja pa do vznožja gora, ponuja slastne okuse, nemalokrat začinjene z okusi značilne burje. K obroku pa se priležejo tudi izvrstni okusi vin, ki prihajajo s soncem obsijanega vinorodnega območja.

Med izdelki, ki jih bo možno poizkusiti, bo med drugim Mortadela Velikanka, ki tehta kar 150 kilogramov. Podelili pa bodo tudi nekaj nagrad z izdelki sodelujočih podjetij in zadrug.

Predstavnico organizatorjev, gospo Barbaro Rupnik, samostojno svetovalko pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarske zbornice Slovenija, smo vprašali, kaj lahko pričakujemo obiskovalci. »Predstavlja se 11 primorskih podjetij in zadrug: Mlekarna Planika, Kras , Delamaris, Pivka perutninarstvo, Mlinotest, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Tolmin – Salamerija Alpija in Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija

In, kot so nas primorci v preteklosti že razvadili, bo » Poleg dobre hrane in pijače poskrbljeno tudi za pristno primorsko besedo, glasbo in dobro voljo. Nastopil bo Pihalni orkester Marezige, za glasbeno zabavni program pa bosta poskrbela tudi radio Antena in povezovalec prireditve Iztok Gustinčič.« pravi Rupnikova.

Po primorsko v Ljubljani

Prireditev podpirata tudi Mreža za podeželje in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberite tudi

Po primorsko v Ljubljani
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del…

Več...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim…

Več...

Bogati okusi Slovenije

Raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem