"Po primorsko" pomeni pristno, domače in zelo okusno | Zgodbe o naši super hrani

“Po primorsko” pomeni pristno, domače in zelo okusno

V petek, 16. septembra, je po slovenski prestolnici že drugo leto zapored zadišalo po domačih primorskih dobrotah, po slastnih primorskih jedeh in vinu. V tednu, ko praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini, so na Stritarjevi ulici, v samem središču Ljubljane, ponovno strnili svoje vrste odlična primorska živilska podjetja, zadruge, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mestna občina Ljubljana.

Široki množici ljudi, domačinom, poslovnežem, turistom, novinarjem in naključnim obiskovalcem so gostoljubni Primorci na številnih stojnicah pričarali okuse Primorske, kot to oni odlično znajo. Obisk stojnice pa pospremijo s kakšno domačo, izrečeno s širokim nasmehom: “Ma posluši. Jst j’ treba, z’tu bulše, da j’š dobru in d’mače.”

Primorci si dobre volje in zanosa za predstavitev odličnih domačih jedi in vina zaradi sivih oblakov, ki so napovedovali dež, pač niso dali vzeti. Stojnice so se šibile od dobrega! Predstavila so se podjetja: Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo in zadruge KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija.

Zbrano množico so ob 13. uri nagovorili osrednji govornik minister mag. Dejan Židan, državna sekretarka na MKGP Tanja Strniša ter evropska poslanca. Obiskovalci so lahko slišali veliko zelo spodbudnih besed o prireditvi in dosežkih primorskega kmetijstva ter industrije.

K dobri hrani in pijači se prilega tudi dobra volja in zanjo so poskrbeli še napovedovalec Iztok Gustinčič, zastavonoša primorske etnoglasbe Rudi Bučar in pihalni orkester iz Marezig.

Primorska je zakladnica odličnih jedi in vina

Kot so prireditelji zapisali v izjavi za medije, je primorski krožnik poln temperamenta. Hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike, primorska živilska podjetja in zadruge pa ohranjajo odlične tradicionalne recepture.

Morda gre praznik dneva vrnitve Primorske k matični domovini, 15. september, včasih neopažen mimo nas, je pa to za Slovence državni praznik, čeprav ni dela prost dan. S podpisom pariške pogodbe z Italijo leta 1947 je bil tedanji Jugoslaviji vrnjen velik del Primorske, kar za Slovenijo danes pomeni ogromno. Primorska je polna ekskluzivnosti, naravnih danosti in zanimivih, pokončnih ljudi. Tu so prebivalci od nekdaj živeli v tesnem sožitju z naravo in odlično obvladovali pomembne gospodarske panoge: ribištvo, solinarstvo, pomorstvo, poljedelstvo, vinogradništvo in sadjarstvo, živinorejo in pašništvo.

Prireditev “Po primorsko” lepo zaokroža podobo dežele, njenih ljudi in gospodarsko vrednost Primorske za Slovenijo. Letos je bila že druga zapored in zaradi uspešne predstavitve postaja na veselje vseh tradicionalna. Pa na svidenje prihodnje leto!

Gradivo za medije ob prireditvi PO PRIMORSKO (docx)


Sorodni članki

Kaj jesti jeseni?

Sezonska hrana ima hranilno vrednost, prilagojeno letnemu času, prav tako pa je najbolj naravno pridelana. Tudi z zdravstvenega vidika je priporočljivo uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj so običajno bolj optimalno dozoreli in imajo višjo biološko (hranilno)…

Več...

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

To so prejemniki odličij na sejmu AGRA 2024

62. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki je potekal med 24. in 29. avgustom v Gornji Radgoni, je združil 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Ob koncu dogodka so bila podeljena tudi prestižna priznanja za kakovost mesa in mesnih izdelkov, mleka, mlečnih…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem