"Po primorsko" pomeni pristno, domače in zelo okusno | Zgodbe o naši super hrani

“Po primorsko” pomeni pristno, domače in zelo okusno

V petek, 16. septembra, je po slovenski prestolnici že drugo leto zapored zadišalo po domačih primorskih dobrotah, po slastnih primorskih jedeh in vinu. V tednu, ko praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini, so na Stritarjevi ulici, v samem središču Ljubljane, ponovno strnili svoje vrste odlična primorska živilska podjetja, zadruge, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Mestna občina Ljubljana.

Široki množici ljudi, domačinom, poslovnežem, turistom, novinarjem in naključnim obiskovalcem so gostoljubni Primorci na številnih stojnicah pričarali okuse Primorske, kot to oni odlično znajo. Obisk stojnice pa pospremijo s kakšno domačo, izrečeno s širokim nasmehom: “Ma posluši. Jst j’ treba, z’tu bulše, da j’š dobru in d’mače.”

Primorci si dobre volje in zanosa za predstavitev odličnih domačih jedi in vina zaradi sivih oblakov, ki so napovedovali dež, pač niso dali vzeti. Stojnice so se šibile od dobrega! Predstavila so se podjetja: Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo in zadruge KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija.

Zbrano množico so ob 13. uri nagovorili osrednji govornik minister mag. Dejan Židan, državna sekretarka na MKGP Tanja Strniša ter evropska poslanca. Obiskovalci so lahko slišali veliko zelo spodbudnih besed o prireditvi in dosežkih primorskega kmetijstva ter industrije.

K dobri hrani in pijači se prilega tudi dobra volja in zanjo so poskrbeli še napovedovalec Iztok Gustinčič, zastavonoša primorske etnoglasbe Rudi Bučar in pihalni orkester iz Marezig.

Primorska je zakladnica odličnih jedi in vina

Kot so prireditelji zapisali v izjavi za medije, je primorski krožnik poln temperamenta. Hrana je preprosta, a zelo raznovrstna in okusna, zato sodi v vrh kulinarike, primorska živilska podjetja in zadruge pa ohranjajo odlične tradicionalne recepture.

Morda gre praznik dneva vrnitve Primorske k matični domovini, 15. september, včasih neopažen mimo nas, je pa to za Slovence državni praznik, čeprav ni dela prost dan. S podpisom pariške pogodbe z Italijo leta 1947 je bil tedanji Jugoslaviji vrnjen velik del Primorske, kar za Slovenijo danes pomeni ogromno. Primorska je polna ekskluzivnosti, naravnih danosti in zanimivih, pokončnih ljudi. Tu so prebivalci od nekdaj živeli v tesnem sožitju z naravo in odlično obvladovali pomembne gospodarske panoge: ribištvo, solinarstvo, pomorstvo, poljedelstvo, vinogradništvo in sadjarstvo, živinorejo in pašništvo.

Prireditev “Po primorsko” lepo zaokroža podobo dežele, njenih ljudi in gospodarsko vrednost Primorske za Slovenijo. Letos je bila že druga zapored in zaradi uspešne predstavitve postaja na veselje vseh tradicionalna. Pa na svidenje prihodnje leto!

Gradivo za medije ob prireditvi PO PRIMORSKO (docx)


Sorodni članki

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem