Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so takrat uživali kakovostno mleko iz lastnega hleva ali s sosednje kmetije. V okusu domačnosti in kakovostnih mlečnih izdelkih lahko uživamo tudi danes. V trgovini preprosto izberemo mleko in mlečne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak nam jamči, da so mleko in mlečni izdelki v celoti proizvedeni v Sloveniji, so odlične kakovosti in podvrženi dodatni kontroli.

Potrošniki pri svojih nakupnih odločitvah dajemo vedno večji poudarek na kakovost in izvor surovin. Tega trenda se zavedajo tudi pridelovalci in predelovalci hrane pa tudi trgovci. Številni členi živilskopredelovalne verige v Sloveniji so se prostovoljno vključili v nacionalno shemo kakovosti, imenovano »izbrana kakovost«.

Shema zagotavlja transparentnost in sledljivost

V okviru sheme »izbrana kakovost« lahko znak »izbrana kakovost – Slovenija« pridobijo mleko in mlečni izdelki iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Za pridobitev certifikata se lahko pridelovalci in predelovalci odločijo samostojno ali skupinsko. V shemi tako lahko sodelujejo vsi členi v verigi, od pridelovalcev mleka na kmetijah, do predelovalnih obratov mlečnih izdelkov. Vse to prispeva k transparentnosti pridelave in predelave ter sledljivosti mleka in mlečnih izdelkov, ki jih najdemo na policah trgovin.

Se sprašujete, zakaj je boljše izbrati mleko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« v primerjavi s preostalo ponudbo? Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pojasnjuje: »Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so proizvodi višje kakovosti in lokalnega porekla, saj sledijo zahtevam iz specifikacije za mleko in mlečne izdelke, ki so jo pripravili proizvajalci in jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če želijo pridelovalci in predelovalci mleka pridobiti pravico do uporabe znaka, morajo pridobiti certifikat, zato so podvrženi rednim letnim kontrolam neodvisnih certifikacijskih organov. Potrošniki imamo zato zagotovilo, da so mleko in predelani mlečni izdelki označeni s tem znakom zares višje kakovosti in v celoti prihajajo z območja Slovenije.«

Mlečni izdelki na mizi
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so proizvodi višje kakovosti in lokalnega porekla.

Ni vseeno, katere izdelke potrošniki izbiramo

Potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost, zato je pomembno, da sprejemamo modre in premišljene izbire.

Pod budnim nadzorom certifikacijskih organov

Pridelovalci in predelovalci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost« so dolžni zagotavljati skladnost z zahtevami specifikacije. Z namenom ugotavljanja skladnosti imajo redne in izredne presoje usposobljenih presojevalcev in neodvisnih organizacij. Skozi postopek nadzora se ugotavlja, ali so določila iz specifikacije dosledno upoštevana. Če izpolnjujejo vse predpisane pogoje po zaključku presoje proizvajalci pridobijo certifikat. Vse to s ciljem zagotavljanja kakovostnih izdelkov lokalnega porekla.

In kakšne kriterije mora mleko izpolnjevati? Za zagotavljanje višje kakovosti živil morajo pridelovalci in predelovalci upoštevati stroga pravila higiene in dostaviti mleko nadstandardne mikrobiološke kakovosti. Upoštevati morajo tudi predpisan maksimalni transportni čas od prevzema iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat. Shema »izbrana kakovost« zagotavlja, da ima živilo 100-odstotno slovensko poreklo, saj pridelava mleka in proizvodnja mlečnih izdelkov v celoti poteka na območju Slovenije. Vsa ta določila prispevajo k temu, da so izdelki iz mleka na naši mizi visoke kakovosti, lokalnega porekla in jim potrošniki lahko zaupamo.

Skrb za ohranjanje in razvoj slovenskega podeželja

Z nakupom izdelkov lokalnega porekla potrošniki opravimo dobro delo. Prednosti namreč občutijo vsi členi v verigi. V prvi vrsti podpremo delo slovenskih kmetov, ki izvajajo potrebne kontrole in s primerno skrbjo za živali pridelajo kakovostno mleko. Najboljša surovina nato preide v roke domačih predelovalcev, torej v mlekarne, ki iz mleka visoke kakovosti izdelajo okusne jogurte, sire in druge mlečne izdelke. Podpora lokalne pridelave in predelave dolgoročno vodi v razvoj kmetijstva in poseljenost podeželja ter zagotavlja samooskrbo Slovenije s kakovostnim mlekom.

Prednosti sheme »izbrana kakovost« se odražajo tudi v odnosu do okolja. Izdelki iz naše bližine ne prepotujejo dolgih razdalj. Oskrba z lokalno pridelano hrano po sistemu kratkih verig se kaže v bolj polnem okusu in večji svežini izdelkov. Ključno je zavedanje, da potrošniki z vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo svojo prehransko prihodnost.

V trgovino po mleko s »smeškom«

Za boljšo prepoznavnost mleka in mlečnih izdelkov visoke kakovosti iz sheme »izbrana kakovost – Slovenija« so ti posebej označeni. Potrošniki imamo preprosto nalogo, saj moramo le poiskati izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki ima obliko smeška. Tako lahko uživamo v okusu domačnosti mleka in mlečnih izdelkov, kot so to počeli že naših predniki.

Izbrana kakovost Slovenija - logotip
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki lahko na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Pasica naše super mleko

Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem