Po enem letu v shemi Izbrana kakovost

Potem, ko je dodobra stekla promocija mesnega in mlečnega ter mlečnopredelovalnega živilskega sektorja, se je marca 2018 shemi kakovosti Izbrana kakovost Slovenija pridružil tudi sektor sadja. Pridelovalci, ki so vključeni v shemo po enem letu sodelovanja težko ocenjujejo vpliv sodelovanja, še posebej potem, ko je letina v letu 2018 presegla vse rekorde.

V tako kratkem času je res nehvaležno čez prst ocenjevati vpliv sheme Izbrana kakovost na ponudbo ali na potrošnike, a dejstvo je, da je podeljenih certifikatov iz dneva v dan več. V sektorju sadja jih je bilo v dobrem letu (do 3. aprila 2019) podeljenih 209 (seznam). Med njimi zasledimo tudi vse pri nas prisotne večje trgovce, ki tako na nek način potrjujejo vse večje zanimanje kupcev. Danes torej potrošniki tudi v trgovskih centrih nekoliko lažje izbiramo med uvoženim in domačim sadjem.

Med večje ponudnike svežega sadja izbrane kakovosti sodi tudi podjetje Mirosan iz Petrovč. Na približno 140 hektarjih zemlje 63 parov pridnih rok prav posebno skrb namenja naravi prijaznemu načinu pridelave domačih jabolk in sadik. Od ustavnovitve leta 1954 se je Sadjarstvo Mirosan iz majhnega drevesničarskega obrata razvilo v uspešno, dobro prepoznavno sodobno sadjarsko podjetje, ki se ukvarja s pridelavo sadja in sadnih sadik.

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa). Več v tem prispevku.

Vladislav Korber
Vladislav Korber, direktor Sadjarstva Mirosan (foto:mirosan.si)

Na domači trg so uspeli prodati med 60 in 80 odstotki pridelave, ki je v letu 2018 znašala rekordnih 5.600 ton. Direktor Vladislav Korber je pojasnil, da so nekaj sadja morali celo pustiti v sadovnjakih. A ne pozabimo, da je pozeba v letu 2017 uničila med 80 in 95 odstotki pridelkov. Zaskrbljen zaradi prezgodnjega cvetenja, pojasnjuje, da je za oceno letošnje pridelave še prezgodaj.

K shemi izbrana kakovost so v Sadjarstvu Mirosan pristopili že v prvem letu. Korber pojasnjuje: »Kakovost in lokalno poreklo moramo povzdigniti. Sadja je pri nas dovolj in res ni potrebe, da bi ga še uvažali«. Prav nasprotno, saj v njihovi hčerinski družbi, ki se ukvarja z dejavnostjo sušenja sadja (Mirovita), večji del proizvodnje izvozijo. Večina celo ekološko pridelanih krhljev konča na policah po svetu. Korber pojasnjuje, da je v tujini povpraševanje zelo veliko, medtem ko pri nas še ni dovolj vzpostavljeno.

Tudi partnerji so v shemi Izbrana kakovost

V lanskem letu so okroglo tono jabolk odkupili tudi o partnerskih sadjarjev. »Pozorni smo, da tudi partnerji pridobijo certifikat, saj tako tudi sami zagotavljamo kakovost.« Sadje odkupujejo od dvajsetih sadjarjev iz osrednje in severovzhodne Slovenije.

Od leta 2012 del nasadov v Sadjarstvu Mirosan preusmerjajo tudi v ekološko pridelavo jabolk.

Jabolka Fuji Kiku (foto:mirosan.si)

Sorta jabolk Fuji ­- KIKU

Sladka in sočna jabolka Fuji – Kiku je odkril južnotirolski sadjar Luis Braun. Med potovanjem po Japonski leta 1990 je v sadovnjaku odkril naravno mutacijo na drevesu sorte fuji. Vejo je odnesel v Italijo in vzgojil drevesa, ki so po dolgih preizkusih nudila nov jabolčni okus. Jabolka so sladko sočna, hrustljava in sveža in so tudi na naših tleh razvila posebno privlačno barvo in poln okus. Sadjarstvo Mirosan je leta 2001 pridobilo zaupanje in pravico do vzgoje lastnih sadnih sadik blagovne znamke Kiku in trženja jabolk v Sloveniji.

Preberite tudi:

Po enem letu v shemi Izbrana kakovost
5 (100%) št. ocen: 2


Sorodni članki

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del…

Več...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim…

Več...

Bogati okusi Slovenije

Raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem