Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso | Izbrana kakovost, Meso | Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj posvetijo živalim, skrbijo za njihovo dobrobit in tako potrošnikom zagotovijo kakovostno lokalno meso. Zato obstaja shema »izbrana kakovost«, ki je namenjena označevanju posameznih živil, ki so višje kakovosti, so pridelane in predelane v Slovenji in dodatno kontrolirane.

Zakaj je izbira lokalnega perutninskega mesa in izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prava izbira, so nam razložili trije rejci perutnine – Dragica Tomažič, rejka in kooperantka Pivka perutninarstva, Gal Šinker, rejec in kooperant Panvite in Uroš Braček, rejec in kooperant Perutnine Ptuj. Ker so vsi trije kooperanti iz mesnopredelovalnih podjetij, zanje redijo živali po zahtevanih standardih.

Njihovo ime lahko zasledimo tudi na embalaži mesa »izbrane kakovosti«. Povedali so nam, kako poskrbijo, da je meso, ki ga v trgovinah in mesnicah najdemo pod znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, najboljše kakovosti.

Izbrana kakovost

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje izdelke višje kakovosti.

Ustrezni pogoji reje privedejo do najboljše kakovosti končnega izdelka

Dragica Tomažič se z družino že 46 let ukvarja z rejo perutnine na površini 1440 m2. Pravi, da je za njihovo rejo značilna velika skrb za piščance od prvega pa do zadnjega dne posamezne reje, na osnovi česar tako rejeno meso nosi znak Skrbna reja 100 % brez antibiotikov.

Podobno je pri Urošu Bračku, kjer se z rejo ukvarjajo že več kot 32 let in izvajajo PPR – piščancem prijazno rejo, to je nov standard reje Perutnine Ptuj, ki je blizu načinu reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih.

Slovenski rejci in živilska podjetja zagotavljajo, da je piščančje meso okusno in kakovostno. Gal Šinker in njegova družina so, kot pravi, »novi na trgu«, saj se z rejo perutnine ukvarjajo šele malo več kot dve leti, vendar prav tako vedno poskrbijo za najboljše bivalne in prehranjevalne pogoje svojih živali.

Vsi trije sogovorci poudarjajo, da mora biti higiena pri reji ustrezna, kakor tudi dobra krma in dobri življenjski pogoji za živali. Vse to vpliva na končno kakovost mesa. Ravno ta visoka kakovost perutninskega mesa, ki prihaja z lokalnih kmetij, je označena z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, kar pomeni, da kupci lahko iz te oznake na prvi pogled razumejo, da izbirajo meso, katerega celotni proces reje je potekal v Sloveniji.

Označba »izbrana kakovost« vključuje rejce, predelovalce mesa in trgovce, ki izpolnjujejo dodatne kakovostne zahteve. Podvrženi so rednim in izrednim presojam usposobljenih presojevalcev iz neodvisnih certifikacijskih organov, ki preverjajo dosledno upoštevanje določil in pogojev iz specifikacije.

Merila, ki jih morajo upoštevati, se razlikujejo glede na vrsto mesa, skupno pa jim je posvečanje posebne pozornosti krmi živali, upoštevanje dovoljenega transportnega časa in skrb za ustrezno zdravstveno varstvo živali. Vse to vpliva na kakovost mesa in prispeva k njegovi jasni sledljivosti. Potrošniki lahko po zaslugi tega, mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« brez dvoma zaupamo.

pečen-piščanec-perutninarstvo-pivka
Kooperanti mesnopredelovalnih podjetij zanje redijo živali po zahtevanih standardih.

Z izbiro lokalne hrane podpiramo slovensko kmetijstvo

Pri izbiri mesa je pomembno biti pozoren na poreklo, kajti meso s krajšimi transportnimi potmi je bolj sveže kot tisto z daljšimi, kar seveda vpliva na končno kakovost mesa. Z izbiro perutninskega mesa, z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, se lahko prepričamo, da je to meso zares pridelano in predelano na domačih tleh. Proizvajalci zagotavljajo sledljivost celotnega procesa. Ime rejca je vedno označeno tudi na embalaži mesa.

Kupovanje mesa »izbrane kakovosti – Slovenija« je izrednega pomena, ne samo zaradi kakovosti, ki je pri tem mesu še dodatno nadzorovana, temveč tudi za dolgoročen obstoj slovenskega kmetijstva, se strinjajo rejci. S takšnim nakupom sebi in družini zagotovimo najvišjo kakovost mesa.

Vsi trije sogovorniki poudarjajo, da je za končno kakovost perutninskega mesa zelo pomemben način reje živali. Dobri pogoji reje pomenijo boljše rezultate in boljšo kakovost mesa. Za potrošnike pa to pomeni, da lahko dostopajo do mesa, ki je kakovostno, in ustreza strogim zahtevam certifikata »izbrana kakovost«.

Vključenost slovenskih rejcev v shemo »izbrana kakovost« je po mnenju sogovornika Uroša Bračka možnost za boljši medsebojni in partnerski odnos na vseh področjih.

Slovenski rejci in predelovalci mesa v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja je pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« namenjena ozaveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo govejega in perutninskega mesa. Potrošnikom je na voljo pestra ponudba lokalnega mesa, mesnih izdelkov in mesnih pripravkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak zagotavlja preverjeno kakovost: da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila celotna predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je bil podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambeni industriji. Pri tem bodimo pozorni na uravnoteženo prehrano v skladu s smernicami zdrave prehrane. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« naše vodilo pri nakupih.


Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...

Za kakovostno meso se obračamo na lokalne ponudnike

Jorg Zupan je s svojo restavracijo Atelje postal najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice pri nas. Lansko leto je ob Ljubljanici odprl tudi restavracijo Breg, ki v svojih jedeh združuje lokalno tradicijo in kulinarične trende.Z njim smo se pogovarjali o pomenu kakovostne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem