Pirhi in pisanice z naravnimi barvili

Velika noč je praznik, ki nas vsako leto pričaka ob različnem datumu. Obeležujemo jo prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Dan se začne daljšati in narava začne prebujati. Velikonočno pojedino praviloma sestavljajo praznično obarvana jajca, šunka, hren, domač kruh in potica. Slovenska potica pa je od leta 2018 tudi zajamčena tradicionalna posebnost.

Izbirajmo domačo, lokalno pridelano hrano, tako, kot so jo izbirali že naši predniki. O tradicionalnih jedeh, ki krasijo mize ob veliki noči smo že pisali v preteklih prispevkih, zato vam tokrat predstavljamo nekaj zanimivosti.

Prava, tradicionalna slovenska potica je spečena v okroglem potičniku

Slovenskih potic je le pet, saj je v zaščiti zajamčene tradicionalne posebnosti navedenih pet različnih nadevov zaščitene slovenske potice. Potice so tako orehova, orehova z rozinami, rozinova, pehtranova in pehtranova s skuto. Slovenska potica se mora peči v posebnem pekaču, potičniku, ki ima obodno steno gladko ali narebreno z navpično stoječimi rebri, ravnim dnom, v sredini pa prirezani stožec. Podrobno specifikacijo pa si lahko ogledate na tem mestu.

Slovenska orehova potica
Slovenska orehova potica

Pirhi, pisanice, velikonočna jajca

Občudovanja vredne so tradicionalne belokranjske pisanice, ki od ustvarjalca zahtevajo veliko pozornosti, natančnosti in tudi časa. Značilno zanje je, da ustvarjamo na izpraznjeni jajčni lupini. Vsebino jajca smo torej izpihali.

Pirhi - barvanje s čebulnimi listi

Medtem, ko so v trgovinah na voljo pripomočki za hitro obarvanje pirhov, pa lahko ustvarjamo tudi z naravnimi materiali, ki jih najdemo v naši bližini. Tisti, ki pirhe barvamo z naravnimi materiali, verjetno najbolje poznamo barvanje s čebulnimi listi.

Izberete pa lahko tudi kurkumo, peso, peteršilj (ta zahteva velik koncentrat), rdeče zelje, borovnice ali celo kavna zrna. Jajca, ki smo jih hranili na sobni temperaturi, položimo v posodo s hladno vodo in izbrano sestavino, ki jim bo dodala barvo. Ko zavrejo, jih kuhamo počasi še 8-10 minut in pazimo, da ne vrejo premočno.

Pirhi naravne barve

Vzorce ustvarjamo s tesnim nameščanjem zanimivih delov rastlin na jajca. Babice so včasih hranile stare najlonske nogavice, s katerimi so prekrile jajce in ga jih učvrstile z nitjo. Zelo lepi vzorčki pa nastanejo tudi, če na jajce namestite navadne kuhinjske elastike.

Sveža jajca, ki jih kuhamo za pirhe, bomo kasneje težko lupili, zato je bolje, da nakup opravimo nekaj dni pred nameravanim kuhanjem.

V teranu kuhana jajca se obarvajo zelo temno modro, skoraj črno, krasijo pa jih čudoviti kristalčki. V različne barve jih lahko oblečemo tudi z vrvicami, ki jih ovijamo okoli kuhanega jajca ali s pomočjo volne in kvačke.


Sorodni članki

Prekmurska šunka

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

Več...

Naš super hren

Junaška bela korenina je nekaterim v otroštvu upravičeno prinašala kar nekoliko strahu. Ribanje hrana je ob veliki noči marsikje pripadlo gospodarju, medtem ko je gospodinja pripravljala praznično mizo s potico, domačim kruhom, obarvanimi jajci in dišečo šunko. Sama hrenova korenina v…

Več...

Obilje slovenskih velikonočnih dobrot

V pričakovanju cvetoče pomladi, prebujajočih zvončkov, narcis in ozelenelih travnikov nas vsako leto razveseli eden največjih slovenskih praznikov – velika noč. Praznik veselja in upanja je star slabih dva tisoč let in je v konkurenci številnih starodavnih običajev v precej…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem