Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Okusno kuhanje brez mesa

Poleti se prileže lahkotnejša hrana, zato smo pripravili slastne recepte in ideje za kuhanje brez mesa. Priporočljivo je izbrati živila lokalnega porekla, ki imajo najkrajše transportne poti do trgovinskih polic. Skoraj vsakdo ima v bližini tudi kakšno kmetijo, kjer lahko z nakupom podpre lokalno ter si zagotovi najbolj sveže in zdrave sestavine.

Pri kuhanju brez mesa se je dobro držati nekaterih priporočil, s pomočjo katerih telesu zagotovimo dovolj raznoliko prehrano in optimalno razmerje beljakovin. Najbolje je, če izbiramo jedi, ki vsebujejo različne beljakovine, odlično pa se obnese tudi kombinacija polnovrednih žit in stročnic skupaj v istem obroku.

Posegajmo po lokalnem

Izbiranje lokalno pridelane hrane je optimalna odločitev, ki podpira vaše zdravje, saj zaužijete bolj kakovostno hrano z višjo hranilno vrednostjo ter bolj bogato z vitamini. Zaradi kratkih transportnih poti in kratkega skladiščenja prav tako ni potrebe po dodajanju umetnih barvil ter konzervansov, kar je sicer pogosta praksa pri uvozu iz tujine.

Na kaj bodimo pozorni pri kuhi brez mesa?

Pri kuhanju brez mesa je potrebno poskrbeti za uživanje raznolikih živil, saj se tako izognemo pomanjkanju ključnih hranil. Na prvem mestu je pomembno pravilno kombiniranje hrane, ki mora vsebovati različne tipe zelenjave in žit. Ob izključno vegetarijanski ali veganski prehrani je treba dodajati vitamin B 12, ki je pomemben za rast krvnih celic, delovanje ščitnice ter normalno delovanje možganov in živčevja ter ga sicer v prehrani dobimo iz mesa, mlečnih izdelkov, jajc in rib.

Ideja za celotno brezmesno kosilo

Priprava okusnih brezmesnih jedi je neomejena in s pravilno izbiro sestavin boste dosegli izjemno poln okus ter svojemu telesu priskrbeli vse, kar potrebuje. Oglejte si idejo za slastno brezmesno kosilo iz lokalnih sestavin – od juhe do sladice.

Predjed: Topla kumarična juha s krompirjem

Za začetek postrezite nežno, a hkrati izjemno okusno kumarično juho, za katero lahko ključne sestavine najdete kar na domačem vrtu ali na lokalni tržnici. Priprava ni zahtevna in jed je idealna izbira tudi za nedeljsko kosilo.

Glavna jed: Lazanja z bučo, bučnicami in ohrovtom

Tudi vegetarijanska različica lazanje vas lahko popolnoma navduši. Preizkusite čudovit recept z bučo, bučnicami, ohrovtom in kakovostnimi slovenskimi mlečnimi izdelki, ki nosijo znak Izbrana kakovost – Slovenija.

Solata: Osvežilna solata z grahom in redkvicami

Poleg lazanje se izjemno prileže lahka in osvežilna solata z mlado zelenjavo, ki je v poletnih mesecih kar najbolj hranilna in zdrava. Priprava vam bo vzela le nekaj minut, okus pa vas bo pustil brez besed.

Za piko na i še sladko: preizkusite domače sirnike  

Sirniki so debele, sočne, ravno prav mehke ter izjemno okusne skutine »palačinke«. Tudi v tem primeru bodite pri izbiri sestavin skrbni ter si zagotovite živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, ki vam zagotavlja najboljšo kakovost in polnejši okus.


Sorodni članki

Ideja za slasten in zdrav meni

Poletje je v polnem razcvetu in ni boljšega časa za okusne, zdrave, lokalne sestavine, ki so na voljo tako pri vašemu bližnjemu kmetu kot na policah trgovin, kjer bodite pozorni na njihovo poreklo. Pripravili smo idejo za celoten zdrav meni…

Več...

Slovensko mlado zelje poka od zdravja

Slovensko mlado zelje je že na voljo v trgovinah in neposredno pri pridelovalcih. Seznanite se, zakaj ga je koristno vključiti v polnovredno in zdravo prehrano. Zelje ima že od nekdaj pomembno vlogo v prehrani ljudi, saj izstopa po izredno veliki…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem