Okusno kuhanje brez mesa | Prehranski nasveti

Okusno kuhanje brez mesa

Poleti se prileže lahkotnejša hrana, zato smo pripravili slastne recepte in ideje za kuhanje brez mesa. Priporočljivo je izbrati živila lokalnega porekla, ki imajo najkrajše transportne poti do trgovinskih polic. Skoraj vsakdo ima v bližini tudi kakšno kmetijo, kjer lahko z nakupom podpre lokalno ter si zagotovi najbolj sveže in zdrave sestavine.

Pri kuhanju brez mesa se je dobro držati nekaterih priporočil, s pomočjo katerih telesu zagotovimo dovolj raznoliko prehrano in optimalno razmerje beljakovin. Najbolje je, če izbiramo jedi, ki vsebujejo različne beljakovine, odlično pa se obnese tudi kombinacija polnovrednih žit in stročnic skupaj v istem obroku.

Posegajmo po lokalnem

Izbiranje lokalno pridelane hrane je optimalna odločitev, ki podpira vaše zdravje, saj zaužijete bolj kakovostno hrano z višjo hranilno vrednostjo ter bolj bogato z vitamini. Zaradi kratkih transportnih poti in kratkega skladiščenja prav tako ni potrebe po dodajanju umetnih barvil ter konzervansov, kar je sicer pogosta praksa pri uvozu iz tujine.

Na kaj bodimo pozorni pri kuhi brez mesa?

Pri kuhanju brez mesa je potrebno poskrbeti za uživanje raznolikih živil, saj se tako izognemo pomanjkanju ključnih hranil. Na prvem mestu je pomembno pravilno kombiniranje hrane, ki mora vsebovati različne tipe zelenjave in žit. Ob izključno vegetarijanski ali veganski prehrani je treba dodajati vitamin B 12, ki je pomemben za rast krvnih celic, delovanje ščitnice ter normalno delovanje možganov in živčevja ter ga sicer v prehrani dobimo iz mesa, mlečnih izdelkov, jajc in rib.

Ideja za celotno brezmesno kosilo

Priprava okusnih brezmesnih jedi je neomejena in s pravilno izbiro sestavin boste dosegli izjemno poln okus ter svojemu telesu priskrbeli vse, kar potrebuje. Oglejte si idejo za slastno brezmesno kosilo iz lokalnih sestavin – od juhe do sladice.

Predjed: Topla kumarična juha s krompirjem

Za začetek postrezite nežno, a hkrati izjemno okusno kumarično juho, za katero lahko ključne sestavine najdete kar na domačem vrtu ali na lokalni tržnici. Priprava ni zahtevna in jed je idealna izbira tudi za nedeljsko kosilo.

kumarična juha

Glavna jed: Lazanja z bučo, bučnicami in ohrovtom

Tudi vegetarijanska različica lazanje vas lahko popolnoma navduši. Preizkusite čudovit recept z bučo, bučnicami, ohrovtom in kakovostnimi slovenskimi mlečnimi izdelki, ki nosijo znak Izbrana kakovost – Slovenija.

zelenjavna lazanja

Solata: Osvežilna solata z grahom in redkvicami

Poleg lazanje se izjemno prileže lahka in osvežilna solata z mlado zelenjavo, ki je v poletnih mesecih kar najbolj hranilna in zdrava. Priprava vam bo vzela le nekaj minut, okus pa vas bo pustil brez besed.

solata iz kumaric, redkvic in graha

Za piko na i še sladko: preizkusite domače sirnike  

Sirniki so debele, sočne, ravno prav mehke ter izjemno okusne skutine »palačinke«. Tudi v tem primeru bodite pri izbiri sestavin skrbni ter si zagotovite živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, ki vam zagotavlja najboljšo kakovost in polnejši okus.

sirniki na krožniku

Sorodni članki

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem