Okusite buče – obiščite Bučn'ce | Buče | Spoznaj našo super hrano, Zgodbe o naši super hrani

Okusite buče – obiščite Bučn’ce

Letošnja letina menda prinaša manjše buče. Pa vendar bodo na Mestnem trgu v Šentjurju buče to soboto dopoldne zavladale. Tradicionalna prireditev, Bučn’ce imajo za sabo namreč že enajst let, bo obiskovalcem postregla z najrazličnejšimi okusi jesenskih plodov. In kot pove že naziv dogodka bodo na najrazličnejše načine ustvarjalci v kulinariki pripravili buče v številnih jedeh.

Obiskovalce, pričakujejo jih kar 400, bodo presenetili številni sejmarji in društva, ki se ukvarjajo s pripravo jedi. Obetamo si lahko bučni študelj, bučno pecivo in tudi jedi iz drugih jesenskih pridelkov.

Razvajanje brbončic bo potekalo preko degustacij društva kmetic Mavrica, medičarjev, čebelarskih društev in tudi žganjekuhov.

Beseda buča je v slovenskem jeziku našla več pomenov in tudi veliko priložnosti za rabo. Tako na primer lahko marsikdaj srečamo brihtno bučo, jih na različne načine dobimo po buči, najdejo se med nami tisti, ki buče kotalijo, nekateri skačejo ‘kot svinja v buče’, najde se kdo, ki nam buče (ali bučke) prodaja. Včasih pa je kar smiselno, da imamo tudi sami trdo bučo.  

Okusite buče – obiščite Bučn'ce vabilo

Prireditev pripravljata Razvojna agencija Kozjansko in Turistično informacijski center Šentjur. Direktor Jure Raztočnik je poudaril: »da so Bučn’ce priložnost, da se ponudniki predstavijo in promovirajo. Povežejo se med seboj in z obiskovalci. To je tradicionalni dogodek, na katerem se s svojimi jesenskimi pridelki predstavljajo naši lokalni ponudniki«.

Pravi tudi, da letošnja letina buč prinaša manjše buče kot so bile v preteklih letih, te pa žal zaradi vlage tudi hitreje gnijejo.

Bučna semena

Buče so zelo cenili že naši predniki, saj so vsestransko uporabne tako v prehrani ljudi kot tudi živali. »Slovenci smo imeli do buč vedno poseben odnos, saj smo skozi težko zgodovino znali ceniti živilo, pri katerem tako rekoč ni odpada. Meso buče se poje, kar ostane na njivi, je za gnojilo, iz semena stisnemo olje, ostanki pri stiskanju pa so zaradi visoke vsebnosti beljakovin zelo iskana krma za živali.« lahko preberete v prispevku, v katerem opisujemo koristi uporabe bučnega olja. 

Preberite tudi:


Sorodni članki

Bučni cvetovi so prava poslastica v gastronomiji

Bučni cvetovi so izjemno priljubljeni in cenjeni v kulinariki številnih držav. Poleg tega, da so odličnega okusa, so tudi zelo zdravi in polni vitaminov.Nežni rumeno-oranžni cvetovi bučk niso le okras, temveč jih lahko preprosto spremenite v pravo kulinarično poslastico. Zaužiti…

Več...

Naša super buča

Prišla je jesen in z njo buče. Za to obdobje leta so značilna številna obolenja – nadležni prehladi, različne viroze in podobne neprijetnosti. Zato je morda ravno jeseni še posebej pomembna raznovrstna in uravnotežena prehrana, s katero bomo okrepili imunski…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem