Okusi Radol’ce – več kot festival

V pogovoru s chéfom Urošem Štefelinom smo izvedeli, da se odnos do slovenske tradicije izboljšuje. Lokalno in tradicionalno morata (p)ostati vrednoti, ki ju bomo predajali naprej svojim otrokom.

Ni bolj domače formule, kot je prepletanje pristne domače hrane iz lokalnih sestavin in vrhunske priprave jedi izpod rok lokalnih kulinaričnih virtuozov! V Radol’ci, kot domačini simpatično poimenujejo svojo Radovljico, gostinci lokalno kulinarično ponudbo novembra predstavljajo na izviren način – pod imenom Okusi Radol’ce.

Že od leta 2013 se restavracije in gostilne z območja občine Radovljica jeseni povežejo v duhu promocije kakovosti in pristnosti domačih, lokalnih jedi. Obiskovalcem pričarajo skrivnosti kulinarične tradicije v kar najbolj okusni in domiselni podobi ter pripravijo posebne menije iz lokalnih sestavin po zelo ugodnih, enotnih cenah. Kulinarična potovanja po okusih lokalnih jedi dopolnjuje bogat program spremljevalnih dogodkov, od predstavitvenih, družabnih, glasbenih, umetniških do klasično gostinskih.

Rojstvo nove tradicije

Prireditev Okusi Radol’ce poteka ves november, v projektu pa sodeluje trinajst gostiln in restavracij. Prirediteljem gre vsa pohvala, saj jim je uspelo v okusne menije vključiti sestavine izključno lokalnih pridelovalcev in predelovalcev. Pridite tudi vi na Okuse Radol’ce in spoznajte majhen, a zelo karakteren delček Slovenije. Meniji bodo objavljeni tudi na spletni strani www.radolca.si.

Okusi Radol'ce 2016

Foto: Kaja Beton

Vabljeni na odprtje ‘Okusov’

Namen pestrega novembrskega kulinaričnega dogajanja v Radovljici je predvsem povezovanje in sodelovanje, zaradi česar se tudi odprtje prireditve vsako leto seli po različnih lokalnih gostilnah, vključenih v projekt.

Letošnja prireditev se začne 28. oktobra ob 17. uri v Vili Podvin. Njeno kuhinjo je chéf Uroš Štefelin napolnil z lokalno dušo in kulinarično tradicijo, ki se na dovršenih krožnikih lahko postavi ob bok najboljšim restavracijam na svetu. Na dan odprtja Okusov Radol’ce bodo tu kuhali vsi kuharski mojstri iz sodelujočih radol’ških gostiln, ki bodo obiskovalcem pripravili vrhunsko večerjo s petimi hodi. Odprtje bodo popestrili s tržnico lokalnih dobrot, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki sadja, zelenjave, medu, čokolade in drugih domačih okusov.

Pogovor s chéfom Urošem Štefelinom

Tujce zanima izključno slovensko, Slovence pa vse bolj

Pogovor s chéfom Urošem Štefelinom, čigar restavracija Vila Podvin bo uvodna gostiteljica, nas navdaja z veliko pozitivnosti. Prizadevanja gostincev in ponudnikov so obrodila sadove – tudi slovenski gosti vse bolj povprašujejo po slovenski hrani in domačih sestavinah.

Kako po vašem mnenju ljudje sprejemajo lokalno, slovensko hrano? Ali se njihov odnos do slovenskega spreminja na bolje?

Ponudba naše in večine radol’ških restavracij temelji na lokalnih, tradicionalnih sestavinah. Pripravljamo tradicionalne jedi na sodoben način. Gostov nam ne manjka, in ti so vedno bolj osveščeni. Vedno pogosteje obiskujejo restavracije, tržnice in preživljajo prosti čas v raziskovanju slovenske naravne in kulturne dediščine. Seveda se odnos do tradicije spreminja na bolje.

Je pomembnejše, da se pomena lokalne kakovosti prej zavejo gostinci ali potrošniki?

V tujini raziskovanje tradicije in njeno posodabljanje v kulinariki trajata že približno petinštirideset let, pri nas pa deset. Mislim, da smo gostinci in drugi ustvarjalci turistične ponudbe spodbudili zanimanje potrošnikov, ti pa radi sledijo trendom.

Ali gostje v vaši restavraciji povprašajo po lokalnih jedeh?

Slovenska kulinarika je moja identiteta, ljudje pa izberejo restavracijo glede na svoje zanimanje. K nam pridejo tisti, ki jih zanimajo naše oz. njihove korenine.

Kdo bolj ceni slovensko, domači ali tuji gosti?

Tujce zanima izključno slovensko, naš cilj pa je, da vsak gost pri nas celostno začuti Slovenijo (s slovenskimi popevkami, krožniki iz slovenske keramike, slovenskim svečnikom, slovensko soljo in oljčnim oljem na mizi, z nadgrajenimi slovenskimi jedmi iz tradicionalnih sestavin …).

Kako lahko povečamo zavedanje o domačem, lokalnem, o pomenu tradicije?

Če lokalno in tradicija postaneta vrednota, bosta del naših življenj in s tem ju predajamo svojim otrokom.

Okusi Radol'ce 2016

Foto: Toni Štiherle

Ljubitelji kulinarike in domačih jedi si že manemo roke – čaka nas prečudovit kulinarični november v Radol’ci, pozitivni pa so tudi obeti za prihodnja leta.

Kaj bi si lačni okusnega sploh še lahko želeli?

Okusi Radol'ce

Gostilne in restavracije, vključene v projekt Okusi Radol’ce v 2016:

 • Gostilna Lectar, Radovljica
 • Gostilna Kunstelj, Radovljica
 • Grajska gostilnica, Radovljica
 • Restavracija Tulipan, Lesce
 • Restavracija Krek, Lesce
 • Gostišče Draga, Begunje
 • Restavracija Lambergh, Dvorska vas
 • Vila Podvin, Mošnje
 • Izletniška kmetija Globočnik, Globoko
 • Joštov hram, Podnart
 • Gostilna Pri Jožovcu, Begunje na Gorenjskem
 • Gostilna Avguštin, Radovljica
 • Gostilna Pr Tavčar, Begunje

Letošnja novost bo aktivnejše spremljanje Okusov Radol’ce na družabnih omrežjih, še vedno v duhu usmeritve ‘jem lokalno – kuham tradicionalno – delim globalno’.

Povezave:

Brošura Okusi Radol’ce

Avtor naslovne fotografije: Toni Štiherle


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem