Ohranimo naše podeželje, naša delovna mesta ‒ izberimo našo super hrano

Ko sodobni človek pomisli na lokalno pridelano in predelano domačo hrano in naše kmetijstvo, ima v glavi romantično predstavo. Z vinogradi posuti grički, kravice na paši v visokogorju, rosno sveža solatka, dišeč kruh iz moke domačega mlina, lokalne sirarne in mesnice ter šalamin, ki se suši pod streho stare domačije. Podoba čudovitega, urejenega, a še vedno naravnega slovenskega podeželja to predstavo le še utrjuje. A ko stojimo pred policami v trgovini ali pred stojnico na tržnici, se moramo zavedati, da bi brez naše odločitve za lokalno pridelano in predelano hrano vse to lahko hitro izginilo.

Veliko zgodb so slovenski pisatelji v preteklosti spisali o težkem življenju slovenskega kmeta ‒ in niso se motili. Zaradi geografskih značilnosti, kot sta goratost in pokritost z gozdovi, je na treh četrtinah vseh kmetij v Sloveniji kmetovanje še posebej trdo delo. Dostop do teh kmetij je nemalokrat otežen, kar naše živilske industrije ne odvrača in še vedno pridno sklepa zaveze z lokalnimi pridelovalci in rejci, tudi z manjšimi družinskimi kmetijami.

A naše kmečke družine in živilska industrija se ne dajo, znova in znova skupaj tkejo zgodbe. Skupaj pridelujejo in predelujejo našo super hrano, negujejo tradicijo, uvajajo nove metode kmetovanja in predelave, razvijajo inovativne prehranske izdelke, se borijo s ceneno tujo konkurenco, nas razvajajo z raznolikimi okusi in še bi lahko naštevali.

Ko se torej odločimo za našo super hrano, se ne odločimo le za kakovostno hrano, ki je dobra za nas osebno. S tem se odločimo tudi za ohranitev družinskih kmetij, za ohranitev delovnih mest na podeželju in v slovenski živilski industriji ter za ekonomsko in socialno vitalnost podeželja in slovenskega gospodarstva. Odločimo se za ohranitev kulturne dediščine in kulturne krajine, za ohranjanje rodovitnosti tal, za varovanje narave in okolja ter z vsem tem za ohranitev in nadaljnji razvoj prav tiste romantične podobe našega podeželja, v kateri tako radi uživamo.

Slovensko podeželje nam zaradi naravnih ovir, ki jih lahko imenujemo tudi danosti, omogoča neintenzivno in okolju prijazno kmetijstvo, potrošnikom pa kakovostno in dobro hrano.

Naše podeželje je prava posebnost. Značilnost Slovenije je namreč zelo razgiban teren, saj skoraj 90 odstotkov ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Naselja so zato majhna in razpršena, biotska raznovrstnost izjemna, kulturna krajina pestra, okolje pa dobro ohranjeno, saj teren ne omogoča intenzivnega kmetijstva z velikimi farmami, ki jih poznamo iz filmov. Zaradi teh lastnosti našega podeželja je naša lokalno pridelana hrana višje kakovosti.


Fotografija: Matjaževa domačija, Paha; foto: Miran Kambič, Slovenia.info

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

Ustanovljen je Svet za razvoj v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani

Gre za strokovno posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. Svet je bil ustanovljen z namenom, da pri strateških vsebinah trajnostnega razvoja kmetijstva, gozdarstva in prehrane podaja mnenja, predloge in pobude. Sestavlja ga 26 članov.Pri tem…

Več...

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Svetovni dan hrane 2019: Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.  Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom,…

Več...

Jesen je čas za gobe

Medtem ko marsikomu jesensko deževje predstavlja veliko nevšečnosti, si gobarji manejo roke. Seveda, kaj pa je lahko lepšega kot sprehod po svežem zraku, ki ga združimo s polno pleteno košarico kulinaričnih specialitet za naše gurmanske užitke. Gobe lahko pripravimo na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem