Ohranimo naše podeželje, naša delovna mesta ‒ izberimo našo super hrano | Prednosti lokalnega okolja
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ohranimo naše podeželje, naša delovna mesta ‒ izberimo našo super hrano

Ko sodobni človek pomisli na lokalno pridelano in predelano domačo hrano in naše kmetijstvo, ima v glavi romantično predstavo. Z vinogradi posuti grički, kravice na paši v visokogorju, rosno sveža solatka, dišeč kruh iz moke domačega mlina, lokalne sirarne in mesnice ter šalamin, ki se suši pod streho stare domačije. Podoba čudovitega, urejenega, a še vedno naravnega slovenskega podeželja to predstavo le še utrjuje. A ko stojimo pred policami v trgovini ali pred stojnico na tržnici, se moramo zavedati, da bi brez naše odločitve za lokalno pridelano in predelano hrano vse to lahko hitro izginilo.

Veliko zgodb so slovenski pisatelji v preteklosti spisali o težkem življenju slovenskega kmeta ‒ in niso se motili. Zaradi geografskih značilnosti, kot sta goratost in pokritost z gozdovi, je na treh četrtinah vseh kmetij v Sloveniji kmetovanje še posebej trdo delo. Dostop do teh kmetij je nemalokrat otežen, kar naše živilske industrije ne odvrača in še vedno pridno sklepa zaveze z lokalnimi pridelovalci in rejci, tudi z manjšimi družinskimi kmetijami.

A naše kmečke družine in živilska industrija se ne dajo, znova in znova skupaj tkejo zgodbe. Skupaj pridelujejo in predelujejo našo super hrano, negujejo tradicijo, uvajajo nove metode kmetovanja in predelave, razvijajo inovativne prehranske izdelke, se borijo s ceneno tujo konkurenco, nas razvajajo z raznolikimi okusi in še bi lahko naštevali.

Ko se torej odločimo za našo super hrano, se ne odločimo le za kakovostno hrano, ki je dobra za nas osebno. S tem se odločimo tudi za ohranitev družinskih kmetij, za ohranitev delovnih mest na podeželju in v slovenski živilski industriji ter za ekonomsko in socialno vitalnost podeželja in slovenskega gospodarstva. Odločimo se za ohranitev kulturne dediščine in kulturne krajine, za ohranjanje rodovitnosti tal, za varovanje narave in okolja ter z vsem tem za ohranitev in nadaljnji razvoj prav tiste romantične podobe našega podeželja, v kateri tako radi uživamo.

Slovensko podeželje nam zaradi naravnih ovir, ki jih lahko imenujemo tudi danosti, omogoča neintenzivno in okolju prijazno kmetijstvo, potrošnikom pa kakovostno in dobro hrano.

Naše podeželje je prava posebnost. Značilnost Slovenije je namreč zelo razgiban teren, saj skoraj 90 odstotkov ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Naselja so zato majhna in razpršena, biotska raznovrstnost izjemna, kulturna krajina pestra, okolje pa dobro ohranjeno, saj teren ne omogoča intenzivnega kmetijstva z velikimi farmami, ki jih poznamo iz filmov. Zaradi teh lastnosti našega podeželja je naša lokalno pridelana hrana višje kakovosti.


Fotografija: Matjaževa domačija, Paha; foto: Miran Kambič, Slovenia.info

Preberite tudi:


Sorodni članki

Kaj jesti poleti?

Poletje je čas, ko sta nam v izobilju na voljo sadje in zelenjava, zato je najbolje, da priložnost izkoristimo. Na krožniku naj se znajdejo lažje in hranilne jedi, ki nam dajo dovolj energije, med drugim tudi za spopadanje s poletno…

Več...

Naša super rdeča redkev

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki izstopa predvsem po visoki vsebnosti kalija. Pozitivno vpliva na izločanje škodljivih snovi ter odvečne vode. Rdeča redkev je znana že od antike naprej, v Evropi pa so jo na začetku vzgajali na samostanskih…

Več...

Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način. Kumarični sok 2 večji kumari zmešamo v mešalniku.…

Več...

Hladni nasveti za vroče dni

V vročih poletnih dneh je pomembno, da z vnosi živil v svoje telo poskrbimo za ohranjanje potrebnega ravnovesja. Strokovnjaki opozarjajo, naj zaužijemo dovolj tekočine, pomemben delež pa prispeva tudi ustrezna prehrana. Poletje ponuja veliko sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, ki prispevata…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem