Ohranimo naše podeželje, naša delovna mesta ‒ izberimo našo super hrano

Ko sodobni človek pomisli na lokalno pridelano in predelano domačo hrano in naše kmetijstvo, ima v glavi romantično predstavo. Z vinogradi posuti grički, kravice na paši v visokogorju, rosno sveža solatka, dišeč kruh iz moke domačega mlina, lokalne sirarne in mesnice ter šalamin, ki se suši pod streho stare domačije. Podoba čudovitega, urejenega, a še vedno naravnega slovenskega podeželja to predstavo le še utrjuje. A ko stojimo pred policami v trgovini ali pred stojnico na tržnici, se moramo zavedati, da bi brez naše odločitve za lokalno pridelano in predelano hrano vse to lahko hitro izginilo.

Veliko zgodb so slovenski pisatelji v preteklosti spisali o težkem življenju slovenskega kmeta ‒ in niso se motili. Zaradi geografskih značilnosti, kot sta goratost in pokritost z gozdovi, je na treh četrtinah vseh kmetij v Sloveniji kmetovanje še posebej trdo delo. Dostop do teh kmetij je nemalokrat otežen, kar naše živilske industrije ne odvrača in še vedno pridno sklepa zaveze z lokalnimi pridelovalci in rejci, tudi z manjšimi družinskimi kmetijami.

A naše kmečke družine in živilska industrija se ne dajo, znova in znova skupaj tkejo zgodbe. Skupaj pridelujejo in predelujejo našo super hrano, negujejo tradicijo, uvajajo nove metode kmetovanja in predelave, razvijajo inovativne prehranske izdelke, se borijo s ceneno tujo konkurenco, nas razvajajo z raznolikimi okusi in še bi lahko naštevali.

Ko se torej odločimo za našo super hrano, se ne odločimo le za kakovostno hrano, ki je dobra za nas osebno. S tem se odločimo tudi za ohranitev družinskih kmetij, za ohranitev delovnih mest na podeželju in v slovenski živilski industriji ter za ekonomsko in socialno vitalnost podeželja in slovenskega gospodarstva. Odločimo se za ohranitev kulturne dediščine in kulturne krajine, za ohranjanje rodovitnosti tal, za varovanje narave in okolja ter z vsem tem za ohranitev in nadaljnji razvoj prav tiste romantične podobe našega podeželja, v kateri tako radi uživamo.

Slovensko podeželje nam zaradi naravnih ovir, ki jih lahko imenujemo tudi danosti, omogoča neintenzivno in okolju prijazno kmetijstvo, potrošnikom pa kakovostno in dobro hrano.

Naše podeželje je prava posebnost. Značilnost Slovenije je namreč zelo razgiban teren, saj skoraj 90 odstotkov ozemlja leži na nadmorski višini 300 ali več metrov. Naselja so zato majhna in razpršena, biotska raznovrstnost izjemna, kulturna krajina pestra, okolje pa dobro ohranjeno, saj teren ne omogoča intenzivnega kmetijstva z velikimi farmami, ki jih poznamo iz filmov. Zaradi teh lastnosti našega podeželja je naša lokalno pridelana hrana višje kakovosti.


Fotografija: Matjaževa domačija, Paha; foto: Miran Kambič, Slovenia.info

Preberite tudi:


Sorodni članki

Prehrana na delovnem mestu – ključ do zdravja in storilnosti

Na delovnem mestu preživimo kar tretjino svojega dneva, preostanek časa pa dandanes kar izpuhti v zrak. V letu 2019 smo prešteli 249 delovnih dni in velika večina nas obeduje med odmorom za malico. Ste pozorni na svojo prehrano? Užijete sendvič,…

Več...

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Tretji petek v novembru – dan slovenske hrane 2019

Osnovni namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos praznujemo 15. novembra, je izobraževati in ozaveščati naše mlade in z njimi tudi širšo javnost o velikem pomenu uravnoteženega prehranjevanja. Redno zajtrkovanje v zdravi prehrani nosi zelo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem