Odličen sir s kmetije Pustotnik, kjer dobro jejo tako ljudje kot živali | Mleko, Sir | Zgodbe o naši super hrani

Odličen sir s kmetije Pustotnik, kjer dobro jejo tako ljudje kot živali

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi na Gorenjskem je v soboto 19. 10. v sklopu projekta Lokalna kakovost obiskovalce prepričala v prednosti lokalne pridelave in jih navdušila z okusnimi domačimi siri.

Lastnika Žuža in Milan Brence sta obiskovalcem razkazala celotno kmetijo Pustotnik, hlev, sirarno in trgovino. Njuno priseganje na domače in lokalno sta utemeljila: »Na naši kmetiji se ukvarjamo tako s pridelavo, kot tudi s predelavo mleka in mlečnih izdelkov, kar pomeni, da del osnovne surovine zagotavljamo sami. Tudi kozje in ovčje mleko, ki ga sicer odkupujemo, izhaja izključno iz lokalnega območja, kar pomeni da so distribucijske poti zelo kratke. To nam zagotavlja mleko najvišje kakovosti, kar je v naši dejavnosti in za kvaliteto končnih izdelkov pravzaprav najpomembnejše.«

Obiskovalci so bili najbolj navdušeni nad popolnoma naravnim načinom pridelovanja sirov, brez dodajanja aditivov, konzervansov in stabilizatorjev, zaradi česar je sirarna že pred leti pridobila eko certifikat.

Milan Brence je prepričan, da so kvalitetna krma in življenjski pogoji za krave ključnega pomena pri visoki kvaliteti mlečnih izdelkov: »Poleg tega, da naše krave krmimo izključno s travo in senom, je pomembno tudi dejstvo, da so naše distribucijske poti zelo kratke.«

Na kmetiji Pustotnik sami prevzemajo celotno pot od travnika do kupca in redno kontrolirajo vse postopke. Večkrat mesečno laboratorijsko analizirajo mleko in nekatere izdelke, določene analize pa opravljajo tudi dnevno, med samo proizvodnjo. Proizvodnjo prilagajajo naročilom, dostavo organizirajo sami, kar pomeni, da izdelki dosežejo končne kupce še isti oziroma najkasneje naslednji dan. Tako svojim strankam zagotavljajo izdelke najvišje kakovosti v najkrajšem možnem času.

Dneva odprtih vrat na kmetiji Pustotnik se je udeležil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je spregovoril o prednostih mleka in mlečni izdelkov, ki vsebujejo skoraj vsa pomembna hranila potrebna za prehrano človeka. »V Sloveniji pridelamo letno okrog 620 do 650 tisoč ton mleka, od katerega mlekarne odkupijo okrog 520 tisoč ton. Proizvodnja mleka presega domačo porabo in sicer okrog 15 odstotkov,« je na dnevu odprtih vrat povzel Šalika.


Sorodni članki

Po mleko in mlečne izdelke iz naše bližine h kmetu ali kar v trgovino

V preteklosti so se na mizi velikokrat znašli domača skuta, žganci z okusnim mlekom in ocvirkovo zabelo ali pa denimo močnik, ki si ga je družina privoščila iz ene sklede. Ljudje so takrat uživali kakovostno mleko iz lastnega hleva ali…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem