Odličen sir s kmetije Pustotnik, kjer dobro jejo tako ljudje kot živali | Mleko, Sir | Zgodbe o naši super hrani

Odličen sir s kmetije Pustotnik, kjer dobro jejo tako ljudje kot živali

Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi na Gorenjskem je v soboto 19. 10. v sklopu projekta Lokalna kakovost obiskovalce prepričala v prednosti lokalne pridelave in jih navdušila z okusnimi domačimi siri.

Lastnika Žuža in Milan Brence sta obiskovalcem razkazala celotno kmetijo Pustotnik, hlev, sirarno in trgovino. Njuno priseganje na domače in lokalno sta utemeljila: »Na naši kmetiji se ukvarjamo tako s pridelavo, kot tudi s predelavo mleka in mlečnih izdelkov, kar pomeni, da del osnovne surovine zagotavljamo sami. Tudi kozje in ovčje mleko, ki ga sicer odkupujemo, izhaja izključno iz lokalnega območja, kar pomeni da so distribucijske poti zelo kratke. To nam zagotavlja mleko najvišje kakovosti, kar je v naši dejavnosti in za kvaliteto končnih izdelkov pravzaprav najpomembnejše.«

Obiskovalci so bili najbolj navdušeni nad popolnoma naravnim načinom pridelovanja sirov, brez dodajanja aditivov, konzervansov in stabilizatorjev, zaradi česar je sirarna že pred leti pridobila eko certifikat.

Milan Brence je prepričan, da so kvalitetna krma in življenjski pogoji za krave ključnega pomena pri visoki kvaliteti mlečnih izdelkov: »Poleg tega, da naše krave krmimo izključno s travo in senom, je pomembno tudi dejstvo, da so naše distribucijske poti zelo kratke.«

Na kmetiji Pustotnik sami prevzemajo celotno pot od travnika do kupca in redno kontrolirajo vse postopke. Večkrat mesečno laboratorijsko analizirajo mleko in nekatere izdelke, določene analize pa opravljajo tudi dnevno, med samo proizvodnjo. Proizvodnjo prilagajajo naročilom, dostavo organizirajo sami, kar pomeni, da izdelki dosežejo končne kupce še isti oziroma najkasneje naslednji dan. Tako svojim strankam zagotavljajo izdelke najvišje kakovosti v najkrajšem možnem času.

Dneva odprtih vrat na kmetiji Pustotnik se je udeležil tudi Andrej Šalika z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je spregovoril o prednostih mleka in mlečni izdelkov, ki vsebujejo skoraj vsa pomembna hranila potrebna za prehrano človeka. »V Sloveniji pridelamo letno okrog 620 do 650 tisoč ton mleka, od katerega mlekarne odkupijo okrog 520 tisoč ton. Proizvodnja mleka presega domačo porabo in sicer okrog 15 odstotkov,« je na dnevu odprtih vrat povzel Šalika.


Sorodni članki

Skrivnost vrhunskega mleka? Dobro počutje naših krav

Ko govorimo o kakovosti mleka, pogosto pozabimo na ključni dejavnik – dobro počutje krav. Naši kmetje, ki živijo in delajo s srcem, vedo, da sta zdravje in sreča živali osnova za vrhunske mlečne izdelke. Simon Čretnik s kmetije Čretnik nam…

Več...

Slovenski siri – ponos našega podeželja

Kaj naredi slovenske sire tako edinstvene in okusne? Andreja Ravnik s kmetije in sirarne Pr' Prangarčk nam je razkrila skrivnosti, ki stojijo za njihovimi vrhunskimi siri. Spoznajte, kako skrb za živali, ljubezen do domače zemlje in predanost kmetovanju prispevajo k…

Več...

Ste prepričani, da uživate dovolj beljakovin?

Ko govorimo o uravnoteženem življenjskem slogu, vsi vemo, da sta zanj potrebna redna telesna aktivnost in kakovostna prehrana. Da bi morala slednja, ne glede na naš življenjski slog, vključevati tudi zadostno mero beljakovin, pa marsikdo ne ve. Priznana fitnes trenerka…

Več...

Kuhajmo z otroki: ustvarite okusne spomine s slovenskimi mlečnimi dobrotami

Kuhanje z otroki je lahko čudovita izkušnja, polna smeha, učenja in ustvarjanja nepozabnih spominov – in če kdo ve, kako lahko to postane tudi vaša realnost, je to Ana Žontar Kristanc. Mama, blogerka, kuharica in avtorica s svojima sinovoma uporablja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem