Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Obiskovalci na kmetiji Malečnik okusili ekološka vina, piro in ostale izdelke

Ekološka kmetija Malečnik je v soboto 26.10.2013 v Bukovici pri Novi Gorici odprla svoja vrata in v goste povabila vse, ki so si želeli okusiti njihove vrhunske pridelke.

Kmetija je od leta 2005 dalje v celoti vključena v ekološko kontrolo, na podlagi česar so pridobili certifikate za pridelavo ekološkega vina in tudi številnih drugih pridelkov, kot so pira, krompir, orehi, sadje in sezonska zelenjava.

Gospodar kmetije Valter Mlečnik je obiskovalcem povedal: »Naš glavni pridelek je vino, pridelano izključno iz grozdja, ki ga sami pridelujemo. V vinogradih in kleti delamo tako, da v naravne procese ne posegamo, saj le nemoten naravni proces omogoči naravno stabilnost vina brez poseganja z modernimi enološkimi sredstvi in postopki. Vsi naši ukrepi in delo v vinogradih je usmerjeno v dvig naravne odpornosti trt. Vino je zaradi načina pridelave grozdja in predelave intenzivne barve in specifičnega vonja ter okusa,« poudarja gospod Mlečnik. »Kot potrebuje vinska trta eno leto, da obrodi grozdje, tako potrebuje tudi vino v kleti določen čas, da se izvedejo naravni procesi fermentacije in zorenja. Prav čas zorenja pa je eden bistvenih dejavnikov, ki je nujno potreben za pridelavo ekološkega vina« je naravne zakonitosti opisal Mlečnik.

Maja Žibert z Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je obiskovalcem predstavila statistike v pridelavi ekoloških vin: »V Sloveniji je bilo v letu 2012 v kontrolo ekološke pridelave in predelave vključenih 324 ha vinogradov, ki jih obdeluje 242 kmetijskih gospodarstev. Vinski sektor je bil do pred kratkim eden izmed redkih sektorjev, ki v EU ni imel skupnih pravil, ki urejajo ekološko kmetijstvo. Leta 2012 so bila tako po dolgih pogajanjih končno sprejeta skupna evropska pravila za ekološka vina, ki pomenijo tudi veliko priložnost za slovenske ekološke vinogradnike. Z novo zakonodajo sedaj lahko slovenski ekološki vinogradniki za svoja vina uporabljajo izraz “ekološko vino” in tudi skupni evropski logotip za ekološko kmetovanje. Z novim pravili se tako povečuje transparentnost v tem sektorju, pa tudi želje slovenskih potrošnikov, ki vse bolj povprašujejo po slovenskih ekoloških vinih.”

 


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem