Obiskovalci bodo preverjali kakovost na Gorenjskem in v Prekmurju | Zgodbe o naši super hrani

Obiskovalci bodo preverjali kakovost na Gorenjskem in v Prekmurju

V soboto, 21. 9., in v nedeljo, 22. 9., svoja vrata odpirajo Kmetija Pr’Končovc in Kmetija Robek ter Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka.

Obiskovalci se bodo lahko prepričali o kakovost lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kmetija Pr’Končovc, Javornik 10, Kranj, 21. 9., od 10. do 12. ure

Obiskovalci si bodo lahko ogledali kmetijo, živali na paši, travniški sadovnjak, spoznali  potek kuhanja žganja in poskusili tradicionalne kmečke jedi. Manjkal ne bo niti domač mošt ali čaj. Od 10. ure naprej pa se bo pridružila tudi Marjeta Bizjak, vodja Sektorja za kmetijske trge na Direktoratu za kmetijstvo, ki bo na voljo za vprašanja o ekološkem kmetijstvu, predpisih, rezultatih in načrtih v prihodnje.

Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka, 21. 9., od 8. do 12. ure

Kmetijska zadruga Škofja Loka

Obiskovalci bodo v novi zadružni trgovini v Poljanah 80 nad Škofjo Loko spoznali Loško zadrugo, Loške mlekarne, Mesnine Bohinja in Domač kotiček.  Na voljo bo pokušina izdelkov Loške mlekarne in Mesnin Bohinja. Ob 11. uri se bo pridružil Matej Demšar, dr. vet. med., direktor območnega urada VURS Kranj, ki bo spregovoril o veterinarskih kontrolah, ki zagotavljajo varnost in sledljivost hrane v obratih za predelavo mesa in mleka. Kmetija Robek, Črešnjevec ob Bistrici 2 , 3256 Bistrica ob Sotli, 22. 9., od 9. do 12. ure

Kmetija Robek

Obiskovalci bodo lahko pobliže spoznali trgatev in si ogledali kmetijo. Seznanili se bodo s postopkom predelave grozdja (trgatev, pecljanje, stiskanje, pretoki-celoten postek pri predelavi gozdja) ter si ogledali pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem, čebelnjak, v kleti pa pokušali vina in pecivo.


Sorodni članki

Kaj jesti jeseni?

Sezonska hrana ima hranilno vrednost, prilagojeno letnemu času, prav tako pa je najbolj naravno pridelana. Tudi z zdravstvenega vidika je priporočljivo uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj so običajno bolj optimalno dozoreli in imajo višjo biološko (hranilno)…

Več...

Kako shranjujemo gobe

Jedi iz svežih gob bodo gotovo pričarale najboljše okuse in največ zadovoljstva še tako zahtevnemu gurmanu. Vendar pa gobe lahko na različne načine in za različne priložnosti tudi shranimo. Gospodinje danes gobe posušijo, zamrznejo in vložije v kis ali olje.…

Več...

To so prejemniki odličij na sejmu AGRA 2024

62. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki je potekal med 24. in 29. avgustom v Gornji Radgoni, je združil 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Ob koncu dogodka so bila podeljena tudi prestižna priznanja za kakovost mesa in mesnih izdelkov, mleka, mlečnih…

Več...

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem